Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Kyrkor

Alla kyrkor i Umeå har sin karaktär både utseendemässigt och innehållsmässigt. Kliv in och upptäck verksamheten och livet i kyrkan.

Likt en mindre katedral står Umeå stads kyrka vid älven i centrum sedan 1894. Kyrkan är välbesökt och rymmer under året många olika slags gudstjänster, möjligheter till teologisk fördjupning och en omfattande musikverksamhet med många konserter.

Umeå stads kyrka

Backens kyrka är Umeås äldsta kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan på platsen invigdes redan 1508. Historia, tradition och vackra omgivningar har gjort Backens kyrka till en omtyckt vigselkyrka.

Backens kyrka

Den karaktäristiska kyrkan med sin församlingsgård har sedan den stod färdig 1969 varit en samlingsplats för såväl Tegsbor som olika föreningar i Umeå. Olika kulturella uttryck, öppen barn-, familje- och ungdomsverksamhet samt verksamhet för äldre är uttryck för det.

Tegs kyrka

Ålidhemskyrkan byggdes 1973 för att vara en vardagskyrka för alla.  Här finns grupper för barn i alla åldrar, en stor verksamhet för vuxna med samtals- och fördjupningsgrupper men också kyrkans förskola Prästkragen.

Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan byggdes 1973 för att vara en vardagskyrka för alla. Här finns grupper för barn i alla åldrar, en stor verksamhet för vuxna med samtals- och fördjupningsgrupper men också kyrkans förskola Prästkragen.

Kyrkan, i gult tegel, invigdes 1982. Den är sammanbyggd med församlingssal och verksamhetslokaler och utgör den öppna mötesplats församlingen strävar efter att vara.

Mariakyrkan

Kyrkan ligger vackert vid Tavelsjön. Granne med kyrkan ligger församlingsgården där mycket av verksamheten sker.

Tavelsjö kyrka

Vägg i vägg med Ica-butiken på Böleäng finns denna kyrka från 1979 med sitt säregna kyrkorum med dopfunten i centrum. Vänskapsgrupp och sinnesrogudstjänster utifrån tolvstegsrörelsen, andlig vägledning, retreater, körer och konceptmässor utmärker kyrkan.

Böleängskyrkan

Carlskyrkan invigdes 1984 och ligger i stadsdelen Carlshem. Kyrkan är en del av Ålidhems församling, och för verksamheten ansvarar Carlskyrkans EFS-förening. Många ideella medarbetare, samhällsengagemang och omsorg om människor i utanförskap kännetecknar kyrkan.

Carlskyrkan

Ersbodakyrkan stod klar 1982 i ett område som kännetecknas av kulturell mångfald. Ett uttryck för närvaron av olika kulturer är att det i gudstjänsten talas både svenska och engelska. Ersbodakyrkans profilområden omfattar diakoni, dialog med olika religioner och kulturer samt ett arbete med ideella medarbetare.

Ersbodakyrkan

Ersmarkskyrkan är en samarbetskyrka mellan Svenska kyrkan och EFS. Ersmarkskyrkan vill låta ledorden vila, växande och omsorg prägla verksamheten.

Ersmarkskyrkan

Bland villabebyggelsen på Grisbacka finns denna träkyrka som 1936 invigdes som missionshus. Sedan 1980 är det en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan.

Grisbackakyrkan

Kyrkan är ursprungligen ett fiskekapell byggt på Holmön under åren 1801-1802. Nu står Helena Elisabeth på Gammlia museiområde. Gudstjänst firas ibland i kyrkan men Helena Elisabeth är framförallt en mycket uppskattad dop- och vigselkyrka.

Helena Elisabeth kyrka

Du hittar oss i Naturvetarhuset, 1 trappa upp från entréplan.

Kyrkan på campus

Kyrkan på campus finns till för alla vid Umeå universitetet och SLU. Kom till oss och prata om det som berör dig, oavsett livsåskådning. Delta i en grupp, prova på meditation eller kom förbi vårt vardagsrum och sitt ner och andas en stund. Du hittar oss i Naturvetarhuset, 1 trappa upp från entréplan.

I den gamla delen av Röbäck finns den röda kyrkan som tidigare varit ett missionshus. Delaktighet och ideellt engagemang kring gudstjänsten och verksamheten samt ett engagemang för internationella frågor går att finna i gemenskapen i Röbäcks kyrka.

Röbäcks kyrka

Sjukhuskyrkan arbetar med samtalsmottagning och själavård, besöker avdelningar, erbjuder sångstunder, gudstjänster och samtalsgrupper. Vi medverkar också i utbildningar för personal och studenter.

Sjukhuskyrkan

Mitt i ett stadsdelscentrum står den särpräglade rundkyrkan som ursprungligen var en Konsumbutik. Den invigdes som kyrka 1977. Gudstjänstlivet formas tillsammans med deltagare från barngrupper, körer samt bibelstudier.

Västerslättskyrkan S:t Staffan

Boka dop, bröllop eller begravning

Öppettider: vardagar kl 10.00-12.00 och 13.00-15.00

Telefon: 090-200 26 00