Umeå stads kyrka

Likt en mindre katedral står Umeå stads kyrka i centrum sedan 1894. Mitt i pandemin fortsätter gudstjänstens hjärta att slå i kyrkan vid älven.

En alternativ adventskalender

Ljuset lyser i mörkret

Julkrubba med stickade figurer

Advent och jul

Under advent och jul sjuder våra kyrkor av aktiviteter. Det är allt från luciatåg, levande julkrubbor och julfiranden till konserter, gudstjänster och midnattsmässor.

Kyrkan är öppen vardagar 10.00-16.00 (torsdagar 10.00-20.00) för besök och enskild andakt, ljuständning eller stillhet med undantag för begravningar, dop eller vigslar.

Kören Turbulens sjunger på en körfestival

Det händer i Umeå stads kyrka

Kom in och upptäck något nytt i Umeås största kyrka. Mycket verksamhet pågår också i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9, 500 meter från kyrkan.

Teologiska rummet ska vara ett forum med högt i tak, tycker kyrkoherde Kenneth Nordgren.

Om Umeå stads kyrka

Dagens kyrka är den tredje på samma plats. Den är byggd i nygotisk stil och invigdes i advent 1894.

Ett litet barn håller i en hjärtformad våffla.

Det händer i Församlingsgården

Kom in och upptäck något nytt i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9.

Aktuella och kommande arrangemang

Fira Finlands självständighetsdag

Musiikista vastaavat Jani-Petteri Hägg, Maria Hägg ja kirkkokuoro Ingrid Engdahlin johdolla. Puheita Lars Lustig ja Mimmi Merlich. Kahvitarjoilu voileipäkakun ja joulutortun kera seurakuntasalissa. 17.00 alkaen lapsille oma ohjelma. Finskspråkig verksamhet.

Handarbetskafé för alla i Församlingsgården

Onsdagar jämna veckor kl 13.00-15.00. Östra Esplanaden 9. Terminsstart 1 februari.

Öppna förskolan - TilLiten

Terminsstart 10 januari. Tisdagar klockan 9-12. Har du ett litet barn 0-6 år med funktionsnedsättning eller en sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet? ​Då är öppna förskolan TilLiten en plats för ditt barn och dig.

Ett litet barn leker affär med en man.

Pappa & barn i centrum

Måndagar kl 9-12, drop-in, i Församlingsgården Öst på stan. Öppen förskola för pappor med barn. Terminsstart 9 januari.

Konserter och musik i kyrkan

December bjuder på ett brett konsertprogram i Umeås kyrkor. Välkommen på traditionella julkonserter, körsång, Luciatåg, carols och gospel. De allra flesta är gratis.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen byter plats under hösten. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

P.S.UNG

Personlig samtalsmottagning för dig mellan 13 och 25 år. Öppet för alla oavsett tro, kön eller sexuell läggning.

Dagkören i Församlingsgården

Kom och sjung, ingen anmälan, vi kör igång igen 23 november. Vid frågor kontakta arbetsledare Anna Saxin 090-200 26 08

Sinnesrogudstjänster i Umeå

Sinnesrogudstjänsten kan se olika ut på olika platser, men den avslutas alltid med Sinnesrobönen.

Hitta till Umeå stads kyrka

Umeå stads kyrka är huvudkyrka i Umeå stadsförsamling

Västra kyrkogatan 3, mitt emot Vänortsparken
Busshållplats Vasaplan

Vardagar kl 10.00–16.00 och i samband med gudstjänster och andra arrangemang.

E-post  Umeå stadsförsamling

Koordinater
Latitud 63.82355
Longitud 20.2678
Klicka här för att se en karta>

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Håll koll på vad som händer

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.