Umeå stads kyrka

Likt en mindre katedral står Umeå stads kyrka vid älven i centrum sedan 1894. Kyrkan är välbesökt och rymmer under året olika slags gudstjänster och en omfattande musikverksamhet med många konserter.

Kyrkan är öppen vardagar 10.00-16.00 (torsdagar 10.00-20.00) för besök och enskild andakt, ljuständning eller stillhet med undantag för begravningar, dop eller vigslar.  

Kören Turbulens sjunger på en körfestival

Det händer i Umeå stads kyrka

Kom in och upptäck något nytt i Umeås största kyrka. Mycket verksamhet pågår också i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9, 500 meter från kyrkan.

Teologiska rummet ska vara ett forum med högt i tak, tycker kyrkoherde Kenneth Nordgren.

Om Umeå stads kyrka

Dagens kyrka är den tredje på samma plats. Den är byggd i nygotisk stil och invigdes i advent 1894.

Ett litet barn håller i en hjärtformad våffla.

Det händer i Församlingsgården

Häng med kompisar, kom på stickkafé, sjung i kör. Kom in och upptäck gemenskaperna i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9.

Aktuella och kommande arrangemang

Konserter och musik i kyrkan

Ladda ner musikfoldern och planera vårens musikäventyr i kyrkan! I vår kan du gå på 70 konserter i Holmsunds och Umeås kyrkor med körer, solister, orkester och orgel.

Sommargåvan

Alla som bor i Umeå borde få sätta guldkant på sommaren. Din gåva gör det möjligt!

Oratoriet Paulus av Felix Mendelssohn

Söndag 19 maj kl 18.00–20.00 i Umeå stads kyrka. Upplev berättelsen om Paulus, urkyrkans främste missionär, iklädd giganten Felix Mendelssohns tondräkt. Mendelssohn hämtade sin inspiration från J S Bachs Matteuspassion som han hittade och återinförde i musikvärlden under första hälften av 1800-talet.

Sinnesrogudstjänster i Umeå

Sinnesrogudstjänsten kan se olika ut på olika platser, men den avslutas alltid med Sinnesrobönen. Vi träffas i Umeå stads kyrka, Mariakyrkan och Tegs kyrka.

Dagar tillsammans, läger 14-16 juni på Norrmjölegården

Ett läger för dig, ensamstående mamma och ditt/dina barn 0-10 år. Aktiviteter för barn och vuxna. Skapande, andakt, lek, massage, samtal, föredrag m.m. Kostnadsfritt, max 10 familjer, mat och övernattning ingår.

Benet på ett litet barn som sitter på golvet.

Öppen torsdag i Församlingsgården

Torsdagar kl 09:00-12:00, En kravlös mötesplats för barn och föräldrar i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9. Start 25 januari.

Pop-up öppen förskola

Pop-up är en mötesplats utomhus för er som vill leka, sjunga och fika tillsammans. Personal finns på plats kl. 9.30-10.30. Kom när ni vill, gå när ni vill. Våren 2024 ses vi den 3 maj-14 juni på olika lekplatser runt om i stan.

Vardagmiddag i Ersmarkskyrkan

En torsdag i månaden. Kom till färdiglagad mat och slipp stöket hemma i köket. Drop-in middag kl 16.30-18.00 med tacobuffé. 25 april första tillfället efter renovering!

Måndagsmeditation i Umeå stads kyrka

Måndagar kl 18.15. I den tysta meditationen övar vi oss i inre och yttre stillhet. Vi mediterar 2x20 minuter med inledningsord och meditativ gång emellan passen. Du behöver inte ha erfarenhet av meditation eller kyrka för att delta. Introduktion för dig som är ovan meditatör en kvart innan.

Umeå stads kyrka finns på Facebook

Följ oss gärna där!

Hitta till Umeå stads kyrka

Umeå stads kyrka är huvudkyrka i Umeå stadsförsamling

Besöksadress
Västra kyrkogatan 3, mitt emot Vänortsparken
Busshållplats Vasaplan 

Öppettider 
Vardagar kl 10.00–16.00 och i samband med gudstjänster och andra arrangemang. 

E-post  umea.stadsforsamling@svenskakyrkan.se
Telefon
 090-200 25 00

Koordinater
Latitud 63.82355 
Longitud 20.2678 
Klicka här för att se en karta>

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.