Umeå stads kyrka

Likt en mindre katedral står Umeå stads kyrka vid älven i centrum sedan 1894. Kyrkan är välbesökt och rymmer under året olika slags gudstjänster och en omfattande musikverksamhet med många konserter.

Kyrkan är öppen vardagar 10.00-16.00 (torsdagar 10.00-20.00) för besök och enskild andakt, ljuständning eller stillhet med undantag för begravningar, dop eller vigslar.  

Kören Turbulens sjunger på en körfestival

Det händer i Umeå stads kyrka

Kom in och upptäck något nytt i Umeås största kyrka. Mycket verksamhet pågår också i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9, 500 meter från kyrkan.

Teologiska rummet ska vara ett forum med högt i tak, tycker kyrkoherde Kenneth Nordgren.

Om Umeå stads kyrka

Dagens kyrka är den tredje på samma plats. Den är byggd i nygotisk stil och invigdes i advent 1894.

Ett litet barn håller i en hjärtformad våffla.

Det händer i Församlingsgården

Häng med kompisarna, ät tacos med familjen eller sjung i kör. Kom in och upptäck något nytt i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9.

Aktuella och kommande arrangemang

Dagkören i Umeå stads kyrka

Onsdagar kl 13–14.30 i Umeå stads kyrka. Är du dagledig och tycker om att sjunga? Välkommen till Dagkören! Vi sjunger och fikar tillsammans. Ingen anmälan, kom de gånger det passar. OBS! 11/10, 29/11 i Församlingsgården.

Drop in-dop

Välkommen den 14 oktober 2023 i Tegs kyrka. Dopdagen är ett enkelt alternativ där du, utan en massa praktiska förberedelser, kan låta döpa dig eller ditt barn. Vi ordnar präst, musiker, lokal och fika. Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Allt är gratis. 

Måndagsmeditation i Umeå stads kyrka

Måndagar kl 18.30. I den tysta meditationen övar vi oss i inre och yttre stillhet. Vi mediterar 2x20 minuter med inledningsord och meditativ gång emellan passen. Du behöver inte ha erfarenhet av meditation eller kyrka för att delta. Introduktion för dig som är ovan meditatör en kvart innan. Höstterminen pågår 2 oktober - 4 december.

Drop in-vigsel

Det är drop in-vigsel två gånger per år i Umeå. Nästa gång är fredag 29 september kl 15-20, i samband med Umepride. Och sedan igen på nyårsafton!

Konserter och musik i kyrkan

Dags att boka in höstens konsertbesök. Välj mellan ett 70-tal konserter i Umeås kyrkor. Det blir nyskrivet och klassiskt. Avskalat och pampigt. Meditativt och fartfyllt. Och det allra mesta är gratis.

Hållbara människor

Hållbara människor är en föreläsningsserie som vill lyfta fram olika perspektiv som främjar människan. Under hösten kommer tre föreläsare till Tegs kyrka i Umeå. Hur gör vi för att bli mer hållbara människor?

Umeå Orgeldagar

Fredag och lördag 13–15 oktober i Umeå. En helg i orgelns tecken!

Hantverksstuga i Ersbodakyrkan

Hantverkstugan torsdagar kl. 13.30-15.30 i Ersbodakyrkan samlingssal. Fika, samtal, hantverk. Terminsstart 7 september.

Biblar på olika språk står i en bokhylla i kyrkan.

Föreläsning med tema "Bibeln i norr" i Umeå stads kyrka

Exegetiska sällskapet bjuder in till en öppen föreläsning i Martasalen den 15 oktober kl. 19 som inledning på sina exegetiska dagar.

Hitta till Umeå stads kyrka

Umeå stads kyrka är huvudkyrka i Umeå stadsförsamling

Besöksadress
Västra kyrkogatan 3, mitt emot Vänortsparken
Busshållplats Vasaplan 

Öppettider 
Vardagar kl 10.00–16.00 och i samband med gudstjänster och andra arrangemang. 

E-post  umea.stadsforsamling@svenskakyrkan.se
Telefon
 090-200 25 00

Koordinater
Latitud 63.82355 
Longitud 20.2678 
Klicka här för att se en karta>

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.