Foto: Lina Eriksson

Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan byggdes 1973 för att vara en vardagskyrka för alla. Här finns grupper för barn i alla åldrar, en stor verksamhet för vuxna med samtals- och fördjupningsgrupper.

Saker att göra i sommar

Sommar i Umeå

Friluftsgudstjänster, andakter, promenader och kaféer med låga priser. Träffar inne och ute, runt om i stan. För barn, ungdomar och vuxna. För dig som vill sitta ner och njuta av vacker musik, meditera eller skapa själv. Här ser du vad som händer i Svenska kyrkan i Umeå i sommar.

Sommarens bucketlist

Upptäck Umeås kyrkor eller gå en kort pilgrimsvandring på ett nytt sätt. Hinner du bocka av alla? Du kan gör allt på en dag, eller låt det ta hela sommaren.

Kyrkstugan vid Nydalasjön

Kyrkstugan, en pärla vid Nydalasjön. Umeås mysigaste kafé med stans bästa ananaspaj och flera olika verksamheter som t ex Öppen förskola, Musik vid sjön och gudstjänster. Kaféet är öppet från 17 juni till 11 augusti.

Behöver du en medmänniska?
Hör av dig till någon av församlingens präster eller diakoner. Du når dem via växeln tel 090-200 25 00.

Du hittar oss även på Facebook!

Ålidhemskyrkan på Facebook

Ålidhemskyrkans exteriör karaktäriseras av den röda fasaden.

Det händer i Ålidhemskyrkan

Kyrkan är full av verksamhet. Kom in och upptäck något nytt. Här finns bland annat barngrupper, finska kören och gospelkörer. På sommaren sker mycket av verksamheten i Kyrkstugan vid Nydalasjön. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om verksamheten.

Vi som arbetar i Ålidhemskyrkan

Kontakta oss med frågor mellan himmel och jord

Om Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan är byggd för att vara en ”vardagskyrka”, öppen för alla. Den stod klar och invigdes på Tacksägelsedagen i oktober 1973.

Aktuella och kommande arrangemang

Årsberättelse 2023

Ett år har passerat. Det kom att präglas av en omvärld i krig och oro för ett ökat säkerhetshot mot Sverige. Mitt i denna orostid har kyrkan ändå stått stadigt.

Orden om livet i Ålidhemskyrkan

Tisdagar kl 18.30, ojämna veckor. En samtalsgrupp om livets stora frågor. Första tillfället 24 september och sista 3 december.

Bokcirkel i Ålidhemskyrkan

Vi läser boken ”Med alla levande varelser – Hopp och motstånd i klimatkrisens skugga” av Annika Spalde och Fredrik Ivarsson och pratar kring våra egna tankar och tolkningar. Anmälan.

Bokcirkel upp och ner i Ålidhemskyrkan

Vi läser boken ”Upp och ner – En överlevnadshandbok för bipolär sjukdom” av Henrik Wahlström och Katrin Skogberg Wirén och samtalar om de olika kapitlen. Anmälan.

Kafé NyFiket i Ålidhemskyrkan

Kafé Nyfiket är en oas i vardagen. Slå dig ner, fika, läs, prata med andra eller bara vara. Öppet tisdagar kl 14.00 till 20.00 och onsdagar kl 16.00-20.00 från 17 september till 4 december (utom 8-9 oktober).

Tambourines i Ålidhemskyrkan

Tisdagar kl 17-18. En kör för dig som går i mellanstadiet, från åk 4 och äldre. Vi sjunger nya låtar och gamla visor, psalmer och pop, Vi uppträder på Gudstjänster och har kördagar varje termin. För dig som älskar att sjunga. Anmälan! Varje tisdag från 27 augusti till 10 december (utom 29 oktober).

OPEN DOOR!

Onsdagar kl 15-17 för dig som går i årskurs 6 eller är äldre i Ålidhemskyrkan, Ungdomslokalen. Varje onsdag från 4 september till 18 december.

Film & existens

Tisdagar kl 18.00 i Ålidhemskyrkan. Åtta filmer visas under hösten, den första 3 september och sista 10 december.

Sommarens musikprogram

Klicka här för att ladda hem det samlade programmet för musik och konserter i Svenska kyrkan i Umeå som pdf.

Hitta till Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan är huvudkyrka i Ålidhems församling

Studentvägen 2
90738 Umeå
Busshållplats Laboratorvägen

E-post alidhem.forsamling@svenskakyrkan.se
Telefon 090-200 25 00

Koordinater
Latitud 63.81251
Longitud 20.30363
Klicka här för att se en karta>

Saker att göra i sommar

Sommar i Umeå

Sommarens bucketlist

Innertavle missionshus

Missionshuset ligger i byn Innertavle, några kilometer utanför Umeå. Här bedrivs barnverksamhet och en söndag i månaden under terminerna firas Gudstjänst med stora och små.

Kyrkhörnan, Sjöfruskolan

En mötesplats på Tomtebo där vi regelbundet har verksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Gudstjänster och kvällsmässor firar vi i Kyrkstugan vid Nydalasjön. Titta i kalendern så ser du tid och plats. Välkommen!

Carlskyrkan

Carlskyrkan invigdes 1984 och ligger i stadsdelen Carlshem. Kyrkan är en del av Ålidhems församling, och för verksamheten ansvarar Carlskyrkans EFS-förening. Många ideella medarbetare, samhällsengagemang och omsorg om människor i utanförskap kännetecknar kyrkan.

Kyrkan på campus

Kyrkan på campus finns till för alla vid Umeå universitetet och SLU. Kom till oss och prata om det som berör dig, oavsett livsåskådning. Delta i en grupp, prova på meditation eller kom förbi vårt vardagsrum och sitt ner och andas en stund. Du hittar oss i Naturvetarhuset, 1 trappa upp från entréplan.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.