Foto: Lina Eriksson

Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan byggdes 1973 för att vara en vardagskyrka för alla. Här finns grupper för barn i alla åldrar, en stor verksamhet för vuxna med samtals- och fördjupningsgrupper.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Behöver du en medmänniska?
Hör av dig till någon av församlingens präster eller diakoner. Du når dem via växeln tel 090-200 25 00.

Ålidhemskyrkans exteriör karaktäriseras av den röda fasaden.

Det händer i Ålidhemskyrkan

Kyrkan är full av verksamhet. Kom in och upptäck något nytt. Här finns bland annat barngrupper, finska kören och gospelkörer. På sommaren sker mycket av verksamheten i Kyrkstugan vid Nydalasjön. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om verksamheten.

Vi som arbetar i Ålidhemskyrkan

Kontakta oss med frågor mellan himmel och jord

Om Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan är byggd för att vara en ”vardagskyrka”, öppen för alla. Den stod klar och invigdes på Tacksägelsedagen i oktober 1973.

Aktuella och kommande arrangemang

Orgelkonsert - Ladies First!

Söndag 25 februari kl 18.00 i Ålidhemskyrkan. Orgelkonsert - Ladies First! med Helena Holmlund. En orgelkonsert med musik av kvinnliga tonsättare. Fritt inträde! Varmt välkomna!

Frälsarkransen

Livets pärlor - För dig mitt i livet. Räcker jag till? Är jag älskad? Vad är min roll? Vad har kristen tro att säga? Vad har jag för bild av Gud? Vi ses under 8 vardagkvällar och ett helgläger och funderar över detta och mycket mer. Start 26 oktober. Anmälan.

Littsöndag på Gammlia 17 mars

Littsöndag arrangeras för sjätte året i rad och handlar om våra inre och yttre landskap. Om ursprung, ansvar och om platsen dit man längtar.

Film & existens

Tisdagar kl 18.00 i Ålidhemskyrkan. Åtta filmer visas, den första 23/1 och sista 28/5.

Konserter och musik i kyrkan

Ladda ner musikfoldern och planera vårens musikäventyr i kyrkan! I vår kan du gå på 70 konserter i Holmsunds och Umeås kyrkor med körer, solister, orkester och orgel.

Kafé NyFiket i Ålidhemskyrkan

Kafé Nyfiket är öppet tisdagar och onsdagar mellan 14.00 till 20.00. Kafé Nyfiket är en oas i vardagen. Slå dig ner, fika, läs, prata med andra eller bara vara. Terminen pågår 16/1 till 22/5.

Ärkebiskopens fastebok - läsgrupp

Söndag 18 februari kl 14.00–15.00 i Ålidhemskyrkan. Vi läser årets version av Ärkebiskopens fastebok, Livets vatten av Maria Küchen tillsammans. Högläsning av utvalda delar följs av ett samtal. Alla söndagar i fastan kl 14.00-15.00

Regnbågskväll med Ann-Christine Ruuth

Onsdag 20 mars kl 19.30 i Ålidhemskyrkan. Från man till kvinna på 90 minuter – Hon var kyrkoherde och kallades Åke. Det vållade stor uppståndelse när hon berättade att hon hädanefter hette Ann-Christine. Sedan 2014 har hon med stor humor och värme gjort enormt uppskattade föreläsningar över hela landet om kön, könsnormer och vad det innebär att vara en transperson. Hon har inspirerat till den omtalade filmen ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård i huvudrollen. Nyligen kom hennes självbiografi ”Jag kom inte ut - jag blev mig själv.” Nu får du höra henne själv berätta.

Livsstegen cirkel i Ålidhemskyrkan

Måndagar udda veckor kl 15.00-16.30. En självhjälpsgrupp för oss med synligt eller osynligt handikapp och för oss hjärntrötta. Anmälan.

Hitta till Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan är huvudkyrka i Ålidhems församling

Adress
Studentvägen 2
90738 Umeå
Busshållplats Laboratorvägen

E-post alidhem.forsamling@svenskakyrkan.se
Telefon 090-200 25 00

Koordinater
Latitud 63.81251
Longitud 20.30363
Klicka här för att se en karta>

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Innertavle missionshus

Missionshuset ligger i byn Innertavle, några kilometer utanför Umeå. Här bedrivs barnverksamhet och en söndag i månaden under terminerna firas Gudstjänst med stora och små.

Kyrkhörnan, Sjöfruskolan

En mötesplats på Tomtebo där vi regelbundet har verksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Gudstjänster och kvällsmässor firar vi i Kyrkstugan vid Nydalasjön. Titta i kalendern så ser du tid och plats. Välkommen!

Carlskyrkan

Carlskyrkan invigdes 1984 och ligger i stadsdelen Carlshem. Kyrkan är en del av Ålidhems församling, och för verksamheten ansvarar Carlskyrkans EFS-förening. Många ideella medarbetare, samhällsengagemang och omsorg om människor i utanförskap kännetecknar kyrkan.

Kyrkan på campus

Kyrkan på campus finns till för alla vid Umeå universitetet och SLU. Kom till oss och prata om det som berör dig, oavsett livsåskådning. Delta i en grupp, prova på meditation eller kom förbi vårt vardagsrum och sitt ner och andas en stund. Du hittar oss i Naturvetarhuset, 1 trappa upp från entréplan. 

Kyrkstugan vid Nydalasjön

Kyrkstugan en pärla vid Nydalasjön. Under sommarmånaderna driver församlingarna Ålidhem och Umeå Maria Umeås mysigaste kafé. Under övriga året bedriver Ålidhems församling verksamheter som Öppen stuga, Tomtebokören, retreater och kvällsmässor med mera i Kyrkstugan.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.