Om Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan är byggd för att vara en ”vardagskyrka”, öppen för alla. Den stod klar och invigdes på Tacksägelsedagen i oktober 1973.

Den blockliknande arkitekturen gör att kyrkan smälter in i bostadsområdet istället för att stå ut. Ansvarig arkitekt var Carl Nyrén som vann arkitekttävlingen med sitt förslag "För alla". I anslutning till kyrkosalen finns ett mindre kapell, populärt att använda vid dop. Kyrkan har byggts ut i flera omgångar och rymmer nu bland annat en stor körverksamhet, det finskspråkiga församlingsarbetet i Umeå och regelbundna samtalsträffar. Ålidhemskyrkan är huvudkyrka i Ålidhems församling.

Nedan finns tre panoramabilder från kyrkan som du kan snurra runt i och förstora för att titta närmare. 

Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Ålidhemskyrkan. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.

Intressanta föremål i kyrkorummet

  • Kyrkorummet karaktäriseras av en återhållsam högtidlighet med en stående, till stor del, obehandlad furupanel och ett öppet bjälklager. Marmoreringsmålningen är utförd av umeåkonstnären Åke Pallarp. Den blå färgen ger en vision om himlen och takbalkarnas gula färg ger illusionen av solstrålar.

  • Altaret består av ett träbord i furu ritat av Anders Pyk. Ett altare är en symbol för Kristus, klippan. Altarringen består av tre mobila sektioner tillverkade i furu.

  • Altarväven ”Korset” är skapad av Anna-Lisa Odelquist-Kruse. Hon ville förmedla det hoppfulla budskapet om Kristi närvaro i världen, uppståndelsen och evigt liv. Motivet är ett latinskt kors, en person fängslad bakom galler, svarta och vita får samt de tolv apostlarna symboliskt framställda i korsmitten. Altarväven är tillverkad i ylle och lin med inslag av guld.

  • Dopfunten är åttakantig och målad av Åke Pallarp, precis som predikstolen. Det nedsänkta dopfatet i silver är skapat av Erik Gardfors.

  • Den tvåmanualiga orgeln följer kyrkorummets stil genom sin geometriska uppbyggnad i trä utan annan dekoration än piporna. Den är byggd av A. Magnussons Orgelbyggeri i Mölnlycke och stod klar 1977.

  • Korset på den norra väggen är gjort av träsnidaren Emil Sandberg. Han har använt sig av gammalt vrakgods från Höga Kusten i Ångermanland för att skapa korset.

  • Skulpturen ”Partisanernas Pietà" är formgiven av Anthoni Rzasa. Den illustrerar i ett och samma utförande Jungfru Maria och Jesus samt en arbetarkvinna med en död frihetskämpe i sin famn. Konstverket skapades i Polen efter andra världskriget och minner om den polska frihetskampen.

  • Den åttakantiga predikstolen är målad av Åke Pallarp. Genom placeringen på golvet, nära församlingen, betonar prästens och predikans närhet till gudstjänstdeltagarna.    

Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Ålidhemskyrkans församlingssal och galleriet. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.
Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Ålidhemskyrkans ungdomslokal. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.

Tillgänglighet

  • Kyrkan är i huvudsak i ett plan med breda dörröppningar och ytor.
  • Dörröppnare på entrédörrarna
  • Hörslinga i kyrksalen
  • Flera toaletter och en handikappanpassad toalett finns

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Ålidhems församling

Ålidhems församling omfattar de östra stadsdelarna, universitetsområdet samt missionshuset i byn Innertavle.

Innertavle missionshus

Missionshuset ligger i byn Innertavle, några kilometer utanför Umeå. Här bedrivs barnverksamhet och en söndag i månaden under terminerna firas Gudstjänst med stora och små.

Kyrkhörnan, Sjöfruskolan

En mötesplats på Tomtebo där vi regelbundet har verksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Gudstjänster och kvällsmässor firar vi i Kyrkstugan vid Nydalasjön. Titta i kalendern så ser du tid och plats. Välkommen!

Carlskyrkan

Carlskyrkan invigdes 1984 och ligger i stadsdelen Carlshem. Kyrkan är en del av Ålidhems församling, och för verksamheten ansvarar Carlskyrkans EFS-förening. Många ideella medarbetare, samhällsengagemang och omsorg om människor i utanförskap kännetecknar kyrkan.