Backens kyrka och kyrkogård
Foto: Lina Eriksson

Backens kyrka

Backens kyrka är Umeås äldsta kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan på platsen invigdes redan 1508. Historia, tradition och vackra omgivningar har gjort Backens kyrka till en omtyckt vigselkyrka.

Öppet i Backens kyrka

Kyrkan är öppen vardagar kl 10.15-15.45 som regel och i samband med gudstjänster och konserter. Välkommen!

Det händer i Backens kyrka

Kyrkan är full av liv och rörelse. Vill du lära dig spela orgel, sjunga i kör eller meditera? Det händer också mycket i prästgården som ligger på kullen ovanför kyrkan.

Vi som arbetar i Backens kyrka

Kontakta oss med frågor mellan himmel och jord

Det händer i Backens prästgård

Prästgården och paviljongen som ligger precis bredvid är fulla av olika verksamheter. Vill du pyssla, sjunga i kör eller fika?

Aktuella och kommande arrangemang

Hälsopeppen- ett hälsosamt liv som senior i Västerslättskyrkan

Tisdagar kl 13-15 och torsdagar kl 13-14. Vi träffas två gånger i veckan och dels pratar om kost och hälsa och dels har aktiviteter. Start 22 augusti. Anmälan.

Frälsarkransen

Livets pärlor - För dig mitt i livet. Räcker jag till? Är jag älskad? Vad är min roll? Vad har kristen tro att säga? Vad har jag för bild av Gud? Vi ses under 8 vardagkvällar och ett helgläger och funderar över detta och mycket mer. Start 26 oktober. Anmälan.

Konserter och musik i kyrkan

Välkommen på närmare 40 konserter med allt från 300 körsångare i Umeå stads kyrka till visor vid Nydalasjöns strand.

Sommar i Umeå

Friluftsgudstjänster, andakter, promenader och kaféer med låga priser. Träffar inne och ute, runt om i stan. För barn, ungdomar och vuxna. För dig som vill sitta ner och njuta av vacker musik, meditera eller skapa själv. Här ser du vad som händer i Svenska kyrkan i Umeå i sommar.

Pop-up öppen förskola

Fredagar 9.30-10.30. Nu är Pop-up tillbaka! En mötesplats utomhus för er som vill leka, sjunga och fika tillsammans. Personal finns på plats kl 9.30-10.30. Kom när ni vill, gå när ni vill. Vårterminen pågår: 19 maj-16 juni.

Sommarkonsert med Gaudium

Söndag 11 juni kl 18 i Backens kyrka. Kören Gaudium bjuder på vår- och sommarsånger under ledning av Katarina Konradsson. Fri entré.

Sakralt Vokalt

Körkonsert med kammarkören Sångkraft under ledning av Leif Åkesson.

Svenska kyrkan agerar - för att hjälpa unga i Umeå

VK besökte Rebecca Stare-Rees och Joel Hultdin från P.S.Ung. Resultatet blev en annons som ska sprida information om samtalsmottagningen i Umeå. "Det här arbetet är istället en del av det vi behöver göra som kyrka: att finnas tillgängliga för människor i svåra stunder."

P.S.UNG

Personlig samtalsmottagning för dig mellan 13 och 25 år. Öppet för alla oavsett tro, kön eller sexuell läggning.

Hitta till Backens kyrka

Backens kyrka är huvudkyrka i Umeå landsförsamling

Besöksadress
Häradsvägen 22 
903 62 Umeå 
Busslinje 1 mot Umedalen, hållplats Klockarvägen. Följ skyltningen ner mot kyrkan. 

Öppettider: Vardagar kl 10.15–15.45 och i samband med gudstjänster och andra arrangemang.

E-post  Umeå landsförsamling
Telefon
 090-200 25 00

Koordinater
Latitud 63.830723 
Longitud 20.169637
Klicka här för att se en karta>

I den nyrenoverade prästgården ovanför kyrkan finns kontor samt verksamhets- och samlingslokaler. Läs mer om Prästgården här>

Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.