Backens kyrka och kyrkogård
Foto: Lina Eriksson

Backens kyrka

Backens kyrka är Umeås äldsta kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan på platsen invigdes redan 1508. Historia, tradition och vackra omgivningar har gjort Backens kyrka till en omtyckt vigselkyrka.

Öppet i Backens kyrka

Kyrkan är öppen vardagar kl 10.15-15.45 som regel och i samband med gudstjänster och konserter. Välkommen!

Saker att göra i sommar

Sommar i Umeå

Friluftsgudstjänster, andakter, promenader och kaféer med låga priser. Träffar inne och ute, runt om i stan. För barn, ungdomar och vuxna. För dig som vill sitta ner och njuta av vacker musik, meditera eller skapa själv. Här ser du vad som händer i Svenska kyrkan i Umeå i sommar.

Sommarens bucketlist

Upptäck Umeås kyrkor eller gå en kort pilgrimsvandring på ett nytt sätt. Hinner du bocka av alla? Du kan gör allt på en dag, eller låt det ta hela sommaren.

Kyrkstugan vid Nydalasjön

Kyrkstugan, en pärla vid Nydalasjön. Umeås mysigaste kafé med stans bästa ananaspaj och flera olika verksamheter som t ex Öppen förskola, Musik vid sjön och gudstjänster. Kaféet är öppet från 17 juni till 11 augusti.

Det händer i Backens kyrka

Kyrkan är full av liv och rörelse. Vill du lära dig spela orgel, sjunga i kör eller meditera? Det händer också mycket i prästgården som ligger på kullen ovanför kyrkan.

Vi som arbetar i Backens kyrka

Kontakta oss med frågor mellan himmel och jord

Det händer i Backens prästgård

Prästgården och paviljongen som ligger precis bredvid är fulla av olika verksamheter. Vill du pyssla, sjunga i kör eller fika?

Aktuella och kommande arrangemang

Backens prästgård

Sommarkafé i Backens prästgård

Tisdagar under juni och juli kl 14-16. Våfflor, bullar och kakor. Sitt ute i trädgården, på altanen, glasverandan eller inomhus. Leksaker och pyssel finns. De tre första tisdagarna i juni kan du prova-på-tälja-i-trä m.fl. hantverk.

Sommarens musikprogram

Klicka här för att ladda hem det samlade programmet för musik och konserter i Svenska kyrkan i Umeå som pdf.

Sommargåvan

Alla som bor i Umeå och Tavelsjö borde få sätta guldkant på sommaren. Din gåva gör det möjligt!

Konserter och musik i kyrkan

Ladda ner musikfoldern och planera vårens och sommarens musikäventyr i kyrkan!

Årsberättelse 2023

Ett år har passerat. Det kom att präglas av en omvärld i krig. En oro för ett ökat säkerhetshot mot Sverige. Ökad kriminalitet bland riktigt unga och inte minst av en cyberattack. Mitt i denna orostid har kyrkan ändå stått stadigt. När nästan alla digitala system var kapade fortsatte ändå all verksamhet, nästan, som vanligt. Om oro var nyckelordet för omvärlden blir ändå beskrivningen för Svenska kyrkan i Umeå 2023, stabilitet.

Dagar tillsammans, läger 14-16 juni på Norrmjölegården

Ett läger för dig, ensamstående mamma och ditt/dina barn 0-10 år. Aktiviteter för barn och vuxna. Skapande, andakt, lek, massage, samtal, föredrag m.m. Kostnadsfritt, max 10 familjer, mat och övernattning ingår.

Torsdagskafé - en oas i vardagen

NYHET! Välkommen till Backens prästgård torsdagar kl 13-15, udda veckor. Boka in 29/2, 14/3 och 25/4 för vårens träffar. En möjlighet till återhämtning. En del av Växtplats Backen.

Munken inom dig

Meditera, be och samtala om kristen mystik utifrån Annika Spaldes bok ”Munken inom dig”. Ledare är Erik Hansson och vi håller till i Backens Prästgård. Tre tillfällen, start den 6 mars kl 19.00.

Ungdomskvällar i Backens prästgård

Tisdagar drop-in efter skolan fram till kl 20. För dig i högstadiet och gymnasiet. Gillar du att pyssla, fika och hänga? Kom hit! Det kostar inget att vara med. Vårterminen börjar 23 januari

Backens kyrka och prästgård finns på Facebook

Följ oss gärna där!

Hitta till Backens kyrka

Backens kyrka är huvudkyrka i Umeå landsförsamling

Häradsvägen 22
903 62 Umeå
Busslinje 1 mot Umedalen, hållplats Klockarvägen. Följ skyltningen ner mot kyrkan. Sommartid kan du åka till hpl Kyrkvägen. Gå genom björkallén mot Prästgården och vidare till kyrkan nedför utomhustrappan bakom Prästgården.

Öppettider: Vardagar kl 10.15–15.45 och i samband med gudstjänster och andra arrangemang.

E-post  umea.landsforsamling@svenskakyrkan.se

Koordinater
Latitud 63.830723
Longitud 20.169637
Klicka här för att se en karta>

I den nyrenoverade prästgården ovanför kyrkan finns kontor samt verksamhets- och samlingslokaler. Läs mer om Prästgården här>

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.