Om Tegs kyrka

Tegs kyrka invigdes 1969 efter ritningar av Carl Hampus Bergman. Det är en modernistisk kyrka av betong, som utgör norra delen av ett byggnadskomplex med församlingslokaler i de östra och södra längorna.

1963 bildar Teg en egen församling. Året efter vinner förslaget Pax (efter latines fred/frid) den utlysta arkitekttävlingen. Fem år senare står kyrkan klar.

Arkitekten Carl Hampus Bergman kallar sjäv kyrkan för "Himlaborgen på Teg". Den är byggd som en basilika där kyrkorummet är indelat i mitt- och sidoskepp. Kyrkorummet är närmast kvadratiskt och har ett kor mot innergården i söder. Mitt i kyrkorummet hänger en enorm ljuskrona kallad Kristi törnekrona skapad av konstnären Harald Garmland. Den är uppbyggd av oxiderad lättmetall och färgat glas. Kyrkan rymmer 500 personer.

I kyrkan finns tre vackra brudkronor och dopklänning/klädsel att låna.

Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Tegs kyrka

Intressanta föremål

• Altartavlans korsblomma är ett segertecken, precis som Kristi törnekrona. Här i form av en 9 meter stor ljuskrona av oxiderad metall och glas.
  • Klocktornet, kampanilen, i betong med tre klockor krönts av ett sjömärke i trä och ett gyllene kors. Symboliken att hålla kursen och komma i hamn är tydlig.
  • Till höger om koret finns dopkapellet med den praktfulla dopfunten. Den är gjord i marmor med inhuggna fiskar och en dopkälla med cirkulera vatten. Funt, på latin fons, betyder källa. Det rinnande vattnet anknyter till de första dopen som förrättades i floder och källor och fisken är en gammal symbol för Jesus.

Församlingslokaler

Hopbyggd med kyrkan ligger flera stora samlingslokaler som du kan boka för dopfika, minnesstunder mm. I källaren finns ett kafé, biljardrum, brasrum och mycket mer, se panoramabilder från några av lokalerna nedan.

• Stora salen rymmer 88 personer.
  • Lilla salen rymmer ca 42 personer.
  • Kaféet har 30 platser med möjlighet att ställa fram extra bord och stolar.
  • Glasrummet har 14 platser
  • Brasrummet, 35 platser med möjlighet att ställa fram extra bord och stolar

• Tegs kyrka är hopbyggd med församlingsgården som består av två plan med hiss.
  • Dörröppnare finns
  • Hörslinga i kyrkosalen och i församlingsgårdens stora sal
  • Tre handikappanpassade toaletter
  • Hiss finns