Foto: Susanne Jonsson

Minneslund

En minneslund är ett kollektivt och helt anonymt gravskick.

I en minneslund gravsätts askor/urnor på en gemensam yta utan att platsen markeras på något sätt. Anhöriga får inte vara med vid gravsättningen eftersom det är ett helt anonymt gravskick. Det finns inga namnskyltar över vilka som är gravsatta i respektive lund, men alla som gravsätts registreras i gravboken så att de går att hitta via www.svenskagravar.se.

Minneslundarnas växter, träd, bänkar och ljushållare sköts om av kyrkogårdsförvaltningen. De som besöker minneslundarna kan sätta snittblommor och gravljus i plast på gemensamma platser, men inte sätta dit egna krukor eller planteringar. I minneslundarna får man inte ställa glasljus eller batteriljus.

I Umeå finns minneslundar på Backens kyrkogård, Norra kyrkogården, Röbäcks kyrkogård och Tavelsjö nya kyrkogård.

Kyrkogårdsexpeditionen

Telefon 090-200 25 20 (helgfria vardagar 10-12 och 13-14.30)

Avvikande öppettider november:
onsdag 30 november - öppet 13-14:30

E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 525, 901 10 Umeå
Besöksadress Skolgatan 75

Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Krematoriet i Umeå

Krematoriet i Umeå ligger på Norra kyrkogården på Sandbacka. Här kremeras cirka 950 kistor per år. Här förvaras också urnor i väntan på gravsättning.