gräs med dagg och i bakgrunden bryter solen genom molnen

Samtalsgrupper vid sorg

Att förlora en närstående kan väcka starka känslor och många tankar. Det kan vara till hjälp att dela och samtala om dessa känslor med andra i samma situation.

Svenska kyrkan i Umeå startar regelbundet samtalsgrupper vid sorg för dig som har förlorat en närstående.

Vi inbjuder också till temadagar om sorg ett par gånger per år. Läs mer. 

Samtalsgruppen är enkel och kravlös. Här finns plats för dig, din sorg, dina frågor och dina tårar. Här får du dela erfarenheter kring sorgen, livet och framtiden utan krav på kristen tro. Det gör ingenting att dödsfallet skedde för flera år sedan. Vi träffas cirka sju gånger under 1,5-2 timmar per gång. Samtalsgrupperna består av maximalt åtta deltagare och är kostnadsfria att vara med i.

Utöver nedanstående grupper kan vi vid behov starta samtalsgrupper, till exempel för dig som har förlorat ett vuxet barn eller ett syskon i vuxen ålder. 

För mer information kontakta Åse Lindegren (090-200 26 77)

Samtalsgrupp - När jag förlorat min livskamrat

Det kan vara tungt att plötsligt inte ha någon vid sin sida, att vakna upp på morgonen med eller någon att göra saker tillsammans med. Det är en stor omställning och det kan vara skönt att få prata med andra som har liknande erfarenheter. Vi startar regelbundet nya grupper. 

För mer information kontakta Åse Lindegren (090-200 26 77)

Samtalsgrupp - När jag förlorat min förälder

Plötsligt finns ens förälder inte mer. Oavsett vilken relation man haft till sin förälder kan livet kännas ovant och tomt när föräldern dör.  Det kan vara svårt att gå vidare men en hjälp kan vara att prata med andra i liknande situationer. Den här gruppen vänder sig till dig som har förlorat en eller båda dina föräldrar. Vi startar regelbundet nya grupper.

För mer information kontakta Åse Lindegren (090-200 26 77)

Sorgegrupp för studenter

Kyrkan på campus startar sorgegrupper vid behov. Att förlora någon närstående är svårt, men om man får någon att dela sorgen med kan den bli lättare att bär. Vi vänder oss främst till studenter i åldersgruppen 20-35 år. På våra träffar utgår vi ifrån vår egen erfarenhet av sorg och förlust. Vi lyssnar till varandra, får mer kunskap om sorgens olika ansikten genom samtal, texter och övningar för olika sinnen.

För mer information se Kyrkan på campus hemsida >

Stödgrupp - Familj och sorg

Gruppen riktar sig till dig som har förlorat ett hemmavarande barn, syskon eller förälder. Här träffas tre grupper vid samma tillfälle. En grupp för barn mellan 6-12 år, en för tonåringar 13-19 år och en grupp för föräldrar/närstående vuxna.

Gruppen är ett samarbete mellan Västerbottens läns landsting, Rädda barnen, Svenska kyrkan och Sensus. 

Läs mer i foldern (pdf) eller på Familj och sorgs hemsida >

Dag om sorg

Ett par dagar per år är du välkommen till temadagar om sorg. Det kan handla om sorgen efter någon som dött, eller sorgen efter en förlorad relation eller funktion. 

Du får kunskap om sorg och även möjlighet att använda samtal, avslappning, bild och musik som hjälp för att kunna vara i din sorg. Lunch ingår.

Hösten 2022:

  • Lördag 8 oktober: En dag för dig som förlorat kroppsfunktioner exempelvis genom olycka eller sjukdom.
  • Lördag 19 november: En dag för dig som sörjer någon som dött.

Mer info och anmälan.

För mer information, kontakta Monica Lundgren, tel 072-539 10 89 monica.lundgen2@svenskakyrkan.se 

Enskilda samtal om livets alla frågor

Ibland kan livet kännas tungt. Men det finns alltid hopp. Någon att prata med. Enskilda samtal är kostnadsfria och kan även genomföras via telefon och digitala kanaler.

Svenska kyrkans familjerådgivning

Familjerådgivningen erbjuder samtal för par, familjer och enskilda över 18 år. Just nu kan vi tyvärr inte ta emot fler för samtal. Kön är så lång att vi måste stänga tidbokningen tills vidare.

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, gifta dig, prata med en präst? Har du frågor om gravar eller undrar något om Svenska kyrkan i Umeås verksamhet?