Integration
Svenska kyrkan i Umeå driver ibland själv, ibland tillsammans med andra, en lång rad initiativ och projekt riktade mot nyanlända, asylsökande, ensamkommande flyktingbarn och EU-migranter.
I våra församlingar finns verksamheter som särskilt vill bidra till att stärka integrationen mellan nyanlända och personer som har bott länge här. Det är till exempel språkkaféer och mötesplatser.
I samarbete med Asylrättscentrum och Luleå stift har vi en mottagning för juridisk rådgivning i migrationsärenden. Volontärer och diakoner ansvarar tillsammans för rådgivningen.
EU-migranter och andra som tillfälligt vistas i Umeå
Svenska kyrkan i Umeå ingår i ett partnerskap med Pingstkyrkan och Umeå kommun för stöd till EU-medborgare och andra som tillfälligt vistas i Umeå. Inom partnerskapet finns ett natthärbärge och en mötesplats.
Mötesplatsen syftar till att stärka egenmakten hos besökarna. Det handlar om att träna svenska språket, få stöd i kontakt med myndigheter, få aktuell samhällsinformation och svar på sina frågor samt stöd till att ordna sysselsättning. Inom Mötesplatsen finns också en uppsökande verksamhet och samordning för de aktörer som stödjer målgruppen.
Barn i väntan/Barn i start
Projektet syftar till att förbättra livssituationen för barn som befinner sig i asylprocessen. Ovissheten och väntan påverkar både barnen och föräldrarna. En målsättning är att stärka barnen och lyfta deras talanger. Genom att stärka det friska får barnen bättre självkänsla och bättre kunskaper om sig själv. Projektet är politiskt och religiöst obundet.
Vän i Umeå
Vän i Umeå är ett initiativ som syftar till att skapa vänskapsrelationer och gemenskap mellan nyanlända och etablerade umeåbor. Deltagare blir hopmatchade med en person, en familj eller en grupp som man får lära känna. De anordnar också gemensamma aktiviteter såsom kaféer, middagar och utflykter.
Vän i Umeå är ett samarbete mellan Kyrkan på Campus, Rädda Barnen, Röda Korset, KFUM, Kyrkor i Umeå, Ögonblicksteatern, Sensus, Humanisterna, Unbound, Bokcaféet Pilgatan och Rotary. Läs mer om Vän i Umeå här >