Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Advent och jul

En natt för 2 000 år sedan hände något fantastiskt. Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Du stjärna över Betlehem, o, låt ditt milda ljus få lysa in med hopp och frid i varje hem och hus!

Advent

När vintern är som mörkast bryter ljuset igenom. Ordet advent betyder ankomst. Adventstiden firar vi inför julen då Gud kommer till världen och föds som barnet Jesus.

Den första advent ser vi fram emot julen. I kyrkan sjunger vi Bereden väg för herran, psalm 103, och Hosianna, psalm 105 i psalmboken. Det är psalmer som handlar om att vi längtar efter och välkomnar att Jesus och det goda föds till världen.

Vi pyntar våra hem med adventsstjärnor, en symbol för Betlehemsstjärnan, och elektriska stakar. Det är en gammal svensk tradition att låta ljus brinna i fönstren för att lysa upp julottebesökarnas väg till kyrkan.

Läs mer om Advent(nytt fönster) 

Jul

Profeten Jesaja hade långt tidigare förutsett det fantastiska som hände den där natten för 2000 år sedan. Han skrev: "Ett barn blir oss fött, en son blir oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila och hans namn skall vara: Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, fridsfurste". Och änglarna kunde sjunga till mänskligheten: "Var inte rädda"! 

Läs mer om julen (nytt fönster) 

Ur julevangeliet

"I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. men ängeln sade till dem: Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." - Lukasevangeliet 2:1-20

 

Under advent och jul sjuder våra kyrkor av aktiviteter. Det är allt från luciatåg, levande julkrubbor och julfiranden till konserter och midnattsmässor.