Julkrubba med stickade figurer
Foto: Lina Eriksson

Advent och jul

Det blir en annorlunda advent och jul i år utan körsång, adventsgudstjänster i fullsatta kyrkor och luciatåg. Vi får fira på andra sätt.

Efter regeln om max åtta personer på allmänna samlingar blir det inga stora adventsgudstjänster i kyrkorna. Vissa kyrkor kommer att livesända gudstjänster och det finns inspelade gudstjänster på vår webbplats, SVT och Sveriges radio.

Kyrkklockorna kommer att ringa in till eftertanke och bön på söndagarna.

Oavsett är kyrkorna öppna för ljuständning, enskild bön och samtal.

Vill du prata med någon? Ring 090-200 25 00. Vi har extra öppet för samtal under juldagarna och nyårshelgen. 

Julfirandet ”Jul i gemenskap” på julafton tar uppehåll i år.

Julens gudstjänster? Några kyrkor firar livesända gudstjänster på webben, flera har öppet för enskild bön och andakter. Du hittar all information i kalendariet längre ner på sidan. Här finns fler sätt att fira gudstjänst hemma. 

Behöver du hjälp att handla? Ring 090-16 64 72. Ring 090-16 64 72  alla vardagar kl 10.00–12.00 eller mejla tillsammans@umeakretsen.se

Julens alla gudstjänster

Hittar du här i kalendern

Du stjärna över Betlehem, o, låt ditt milda ljus få lysa in med hopp och frid i varje hem och hus!

Advent

När vintern är som mörkast bryter ljuset igenom. Ordet advent betyder ankomst. Adventstiden firar vi inför julen då Gud kommer till världen. En natt för 2 000 år sedan hände något fantastiskt. Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Den första advent ser vi fram emot julen. I kyrkan sjunger vi Bereden väg för herran, psalm 103, och Hosianna, psalm 105 i psalmboken. Det är psalmer som handlar om att vi längtar efter och välkomnar att Jesus och det goda föds till världen.

Vi pyntar våra hem med adventsstjärnor, en symbol för Betlehemsstjärnan, och elektriska stakar. Det är en gammal svensk tradition att låta ljus brinna i fönstren för att lysa upp julottebesökarnas väg till kyrkan.

Läs mer om Advent(nytt fönster) 

 

Jul

Profeten Jesaja hade långt tidigare förutsett det fantastiska som hände den där natten för 2000 år sedan. Han skrev: "Ett barn blir oss fött, en son blir oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila och hans namn skall vara: Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, fridsfurste". Och änglarna kunde sjunga till mänskligheten: "Var inte rädda"! 

Läs mer om julen (nytt fönster) 

Ur julevangeliet

"I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. men ängeln sade till dem: Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." - Lukasevangeliet 2:1-20