Julkrubba med stickade figurer
Foto: Lina Eriksson

Advent och jul

En natt för 2000 år sedan hände något fantastiskt. Jesus föddes i ett stall i Bethlehem. Bibeln berättar att det är Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten

 Under advent och jul sjuder våra kyrkor av aktiviteter. Det är allt från luciatåg, levande julkrubbor och julfiranden till konserter, gudstjänster och midnattsmässor. 

En alternativ adventskalender

Ljuset lyser i mörkret. Ladda hem ett eget exemplar här.

Ge fler julklappar

Inför julen finns det här i Umeå familjer som oroar sig för hur de ska ha möjlighet att köpa julmat och julklappar. Swisha en gåva eller köp ett presentkort och lys upp julen för någon annan.

Konserter, gemenskap och annat trevligt i jul

Gör din egen julkrubba

Mer tid än vanligt hemmavid? Varför inte göra en egen julkrubba. Använd pepparkaksdeg, papper eller er själva!

Så gör du ett unikt julkort

– och får berättelsen om den första julen på köpet!

Du stjärna över Betlehem, o, låt ditt milda ljus få lysa in med hopp och frid i varje hem och hus!

En kvinna tänder tredje ljuset i en adventsljusstake.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Advent

När vintern är som mörkast bryter ljuset igenom. Ordet advent betyder ankomst. Adventstiden firar vi inför julen då Gud kommer till världen. En natt för 2 000 år sedan hände något fantastiskt. Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.

Den första advent ser vi fram emot julen. I kyrkan sjunger vi Bereden väg för herran, psalm 103, och Hosianna, psalm 105 i psalmboken. Det är psalmer som handlar om att vi längtar efter och välkomnar att Jesus och det goda föds till världen.

Vi pyntar våra hem med adventsstjärnor, en symbol för Betlehemsstjärnan, och elektriska stakar. Det är en gammal svensk tradition att låta ljus brinna i fönstren för att lysa upp julottebesökarnas väg till kyrkan.

Läs mer om Advent >

 

Sydda dockor som föreställer Josef och Maria med Jesusbarnet i famnen.
Foto: Kristina Johansson /Ikon

Jul

Profeten Jesaja hade långt tidigare förutsett det fantastiska som hände den där natten för 2000 år sedan. Han skrev: "Ett barn blir oss fött, en son blir oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila och hans namn skall vara: Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, fridsfurste". Och änglarna kunde sjunga till mänskligheten: "Var inte rädda"! 

Läs mer om julen > 

Ur julevangeliet
"I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. men ängeln sade till dem: Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." - Lukasevangeliet 2:1-20