Gudstjänst hemma

Fira andakt här varje söndag kl 10. Andakterna kommer från Umeå, Vännäs-Bjurholm, Bygdeå, Nordmaling, Holmsund, Sävar-Holmön och Hörnefors.

Alla andakter och gudstjänster ligger kvar i ett år så du kan se dem senare eller igen om du vill. Längre ner på sidan finns fler sätt att fira gudstjänst eller lyssna på en andakt.

Söndag 19 maj - Pingstdagen

Pingstdagens andakt kommer från Ålidhemskyrkan. Liza L Lundkvist läser dagens evangelietext från Johannesevangeliet 7 och delar ett minne från sin barndomsby. Hon läser också sin egen dikt ”Källor.” Helena Holmlund spelar för oss ”Invid källan” skriven av Urban Rosengren.

Söndag 12 maj - Söndagen före pingst. Finsk andakt

Denna söndag får vi fira andakt med Mimmi Merlich, präst i Ålidhems församling. Mimmi håller andakten på finska men under finns en översättning på svenska. Mimmi pratar om att det alltid finns något ibland oss, som vi inte kan se men en närvaro som alltid finns med oss, någon som hjälper oss och vägleder oss genom livet. För även om livet ibland känns tungt och orättvist så finns alltid ett ljus och lugn inom oss. Musiken vi får höra framförs av Helena Holmlund, musiker i samma församling som sjunger och spelar psalm 162, Som sol om våren stiger, för oss.

Torsdag 9 maj - Kristi himmelsfärdsdag

Denna torsdag får vi fira andakt i Kyrkstugan bredvid Nydalasjön tillsammans med Liza Lundqvist, präst i Ålidhems församling och för musiken står Jonas Holmström på gitarr som spelar Hömyrfallet för oss. När Jesus visat sig för lärjungarna efter uppståndelsen tillbringade han fyrtio dagar med att undervisa dem. Sedan lämnade Jesus jorden. Lärjungarna blev ensamma kvar, med uppgiften att berätta om vad de varit med om, uppståndelse och nytt liv. Kristi himmelsfärdsdag är en dag för bultande hjärtans starkaste rop. För längtan efter det som finns men inte längre syns. Vad längtar du efter?

Söndag 5 maj – Bönsöndagen

Denna söndag får vi fira andakt i Paviljongen vid Backens prästgård med Sanna Bergamark, präst i Umeå landsförsamling. Förbönen leds av Juni och Jolina. Vi får även lyssna till när några från kören Choklad sjunger för oss. På trummor, Micke Korsbäck och piano, Mikael Hjeltman. Bönen är trons språk, hjärtats samtal med Gud. Bönsöndagen har bönen i fokus. Bönen kan ske i den enskilda människans hjärta som en känsla av lättnad och tacksamhet, en suck av trötthet och sorg, eller ett hjärtats rop i förtvivlan. Det kan vara i form av en tanke av omsorg, kärlek eller oro för en annan människa. Samtal med Gud sker mitt i vardagen, mellan hem, jobb och skola eller i naturen, i stillheten på kvällen eller på natten. Hur ber du?

Söndag 28 april – Femte söndagen i påsktiden

Denna söndag får vi fira andakt i Mariakyrkan i Umeå med Elisabet Renström, präst och Björn Malmehed, musiker i Umeå Maria församling. Temat för söndagen är att Växa i tro och Maria får ofta altartavlan i Mariakyrkan i tankarna kring denna tid. Margit Westin vävde den för mer än 40 år sedan och det är en fantasifylld tavla där motiven och mönstren som skildras i är inspirerade av psalm 34, Vänligt över jorden glänser. Vi får även lyssna till när Björn framför psalm 34 för oss. Sjung gärna med. Vad kommer upp i dina tankar under denna tid på året när ljuset kommer tillbaka?

Fler sätt för dig som vill fira gudstjänst hemma

Du kan fira en enkel gudstjänst hemma, titta på korta videoandakter utifrån kommande söndags texter under En minut liv, musikandakter från Umeå stads kyrka eller lyssna till Sveriges radios andakter och gudstjänster.

Du kan också se gudstjänster från andra delar av landet via den gemensamma kalendern, klicka på Digitala gudstjänster och evenemang i Svenska kyrkan.

Musikandakter

Från Umeå stads kyrka.

Andakter

Här finns inspelade andakter från Sjukhuskyrkan på Norrlands universitetssjukhus för dig som inte kan komma till kyrkan eller bara vill ha några minuters ro och eftertanke.

En minut liv

Andakt i videoformat om söndagens tema med medarbetare från Svenska kyrkan i Umeå plus ett par gäster

En person sitter i en soffa med sin dator i knät och följer en digital gudstjänst.

Digitala gudstjänster och evenemang

Många församlingar sänder gudstjänster och andra evenemang på webben. I vår gemensamma kalender hittar du sändningarna. Du kan också se eller höra en del av våra gudstjänster via SVT eller Sveriges radio.

Morgonandakt i P1

Morgonandakten är en start på dagen för den som är andligt intresserad. Den tar upp existentiella frågeställningar som på djupet berör och engagerar.

Radiogudstjänst i P1

Lyssna till gudstjänster från olika kyrkor och samfund runt om i landet.

Alla bibeltexter i de inspelade gudstjänsterna är hämtade ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet