Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Allhelgona

Allhelgonahelgen är ett tillfälle att tända ett ljus, tänka på dem vi minns och saknar, och låta vardagens alla vanliga bestyr få vänta några dagar.

Ord i allhelgonatid

Allhelgonahelgen har blivit en helg när många av oss går till kyrkan och kyrkogården. Vi tänder ljus på våra anhörigas gravar och låter minnen skölja genom oss. Ljusen på gravarna kan påminna oss om människor vi mött som varit ljus i våra liv. Vi hör ihop med dem på ett sätt som inte döden förändrar.

Ljusen får påminna oss om att mörkret må vara kompakt men ljuset är starkare och lyser upp också det största mörker. När någon som vi älskar dör, slungas vi in i sorgens tumult av känslor. Sorgen ser olika ut beroende på vem vi har förlorat och hur dödsfallet gick till. Men gemensamt för all sorg är att vi behöver ge den tid och utrymme.

Det finns ofta många frågor i sorgen; varför hände det här? Vad är meningen? Finns Gud i mitt liv och varför låter Gud i så fall detta hända? Vi behöver brottas med frågorna.

Jag väljer att tro att Gud finns med som tillvarons botten när allt rämnar. Gud är här – ibland genom vännerna som står kvar dag efter dag och stöttar. Ibland genom skrattet som bryter fram mitt i gråten. Ibland bara genom att låta oss snubbla över lite distraktion så att vi ett ögonblick får vila från smärtan.

Jag tycker mig ha sett att livet är starkare än döden på samma sätt som ljuset är starkare än mörkret. Jag väljer att tro att det finns glädje bortom sorgen, att det väntar möten efter avsked. Det är mitt hopp.

/Lena Fagéus, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Umeå

Sök gravsatta

• Gå in på svenskagravar.se och sök på namnet på den avlidne.
  • Om det blir många sökträffar – välj förvaltning Umeå pastorat.
  • När du hittat rätt person – klicka på namnet så får du fram en karta. Det går att zooma in och ut på kartan för att lättare se var graven ligger.