Allhelgona

Allhelgonahelgen är ett tillfälle att tända ett ljus, tänka på dem vi minns och saknar, och låta vardagens alla vanliga bestyr få vänta några dagar.

Ord i allhelgonatid

Allhelgonahelgen har blivit en helg när många av oss går till kyrkan och kyrkogården. Vi tänder ljus på våra anhörigas gravar och låter minnen skölja genom oss. Ljusen på gravarna kan påminna oss om människor vi mött som varit ljus i våra liv. Vi hör ihop med dem på ett sätt som inte döden förändrar.  

Ljusen får påminna oss om att mörkret må vara kompakt men ljuset är starkare och lyser upp också det största mörker. När någon som vi älskar dör, slungas vi in i sorgens tumult av känslor. Sorgen ser olika ut beroende på vem vi har förlorat och hur dödsfallet gick till. Men gemensamt för all sorg är att vi behöver ge den tid och utrymme.

Det finns ofta många frågor i sorgen; varför hände det här? Vad är meningen? Finns Gud i mitt liv och varför låter Gud i så fall detta hända? Vi behöver brottas med frågorna.

Jag väljer att tro att Gud finns med som tillvarons botten när allt rämnar. Gud är här – ibland genom vännerna som står kvar dag efter dag och stöttar. Ibland genom skrattet som bryter fram mitt i gråten. Ibland bara genom att låta oss snubbla över lite distraktion så att vi ett ögonblick får vila från smärtan.

Jag tycker mig ha sett att livet är starkare än döden på samma sätt som ljuset är starkare än mörkret. Jag väljer att tro att det finns glädje bortom sorgen, att det väntar möten efter avsked. Det är mitt hopp.

/Lena Fagéus, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Umeå

 

Hitta graven

På Svenska gravar kan du hitta var någon är gravsatt. Klicka på knappen nedan och sök på namnet på den avlidne. Om det blir många sökträffar, välj förvaltning Umeå pastorat. När du hittat rätt person, klicka på namnet så får du fram en karta. Det går att zooma in och ut på kartan för att lättare se var graven ligger.

Till Svenska gravar

Enskilda samtal om livets alla frågor

Ibland kan livet kännas tungt. Men det finns alltid hopp. Någon att prata med. Enskilda samtal är kostnadsfria och kan även genomföras via telefon och digitala kanaler.

Kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö

Våra kyrkogårdar

Här finns vägbeskrivning och fakta om kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö: Norra kyrkogården på Sandbacka, Västra kyrkogården Väst på stan, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård, Tavelsjö gamla samt Tavelsjö nya kyrkogård.

Gravstenar med tända lyktor och ljus framför.

Allhelgonahelgen

Allhelgona är den tid på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla.