Retreat & meditation

Ett sätt att hämta mer kraft. Vart tog själen vägen? Du stillar ditt sinne, skapar ett inre lugn och utvecklar en förmåga att lättare hantera dina tankar och känslor. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om respektive grupp.

Mötesplatser runt om i Umeå

I broschyren finns höstens mötesplatser samlade tillsammans med en karta och kontaktuppgifter. Klicka på knappen för att läsa och ladda hem den i pdf-format. Den finns också som tryckt broschyr i alla våra kyrkor.

Läs höstens broschyr här

Är du nyfiken på meditation? Här nedan ger meditationsläraren Erik Hansson en introduktion till kristen djupmeditation. Läs mer om kursen här >

Meditationskurs - del 1

Den första delen av tre. En introduktion till kristen djupmeditation och att hitta en god sittställning på stol.

Meditationskurs - del 2

Om närvaro, att i precis det här andetaget finns livet till för mig. Erik pratar om att hitta en plats och rutin för meditationen och visar hur man sitter på kudde och pall.

Meditationskurs - del 3

Att djupna in mot ett annat centrum än mig själv och Erik delar med sig av en vacker bild av vad det är att vara människa. Han visar också hur man sitter i lotusställning.

Retreat

Retreat är en möjlighet för avskildhet och stillhet. Det är ett tillfälle att hinna ifatt sig själv, få tid för reflektion över det som är viktigt i livet och för att lyssna till och vara nära Gud.

Meditation

Meditationen är en väg till att på djupet acceptera sig själv och sin livssituation. Det kan vara en mycket vilsam erfarenhet, som också är att vara i Guds närvaro. Djupast sett är meditationen en övning att vara i kärleken.

Aktuella och kommande arrangemang

Retreatkvällar, Kyrkstugan

Torsdagar kl 18.00-20.30. Ta en paus från vardagens stress och press. Några timmar i ro och tystnad, med möjlighet att läsa, be, meditera m.m.

Retreat för studenter - retreat for students

21-23 oktober 2022 i Tavelsjö. Under en retreat drar vi oss tillbaka från vardagslivets angelägenheter och relationer för att vila och vara i tystnad tillsammans med andra. We welcome you to spend a weekend together in silence and stillness by the lake of Tavelsjö, 21st-23rd of October.

Klasar av röda rönnbär.

Endagsretreat Backens kyrka

Lördag 15/10 kl 9.30-16.00. En dag i tystnad och stillhet där vi får ta en paus från vardagens stress och en möjlighet att bara vara.

Kontemplativ meditationsretreat

Lördag 26/11 kl 9.30-15.30, Ålidhemskyrkan - Att leva i Guds närvaro. En dag för dig som är mer van att meditera och som vill meditera längre och mer sammanhängande.

Regelbundna grupper och verksamheter

Solen lyser upp kanten på molnen framför

Andrum - kvällsretreat med mässa i Västerslättskyrkan

Under några torsdagar under våren, klockan 17.00-20.00. Terminstart 26 januari.

Centrerande bön i Mariakyrkan

Onsdagar kl. 12.00. Vi sitter i tyst meditation under 20 min. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av centrerande bön, meditation eller kyrka för att delta. Introduktion för dig som är ovan en kvart innan vi börjar. Höstterminen pågår 14 september - 14 december.

En stilla sjö omgiven av skog

Heliga danser i Mariakyrkan

En söndag i månaden kl. 18, oftast den andra söndagen i månaden. Meditativa cirkeldanser, ingen förkunskap behövs.

Kyrkyoga helt enkelt i Ålidhemskyrkan

Start 5/9! Vi träffas måndagar för att med varsamma kroppsställningar, mjuka rörelser och medveten andning länkar samman kropp och sinne. Begränsat antal platser, anmälan.

Måndagsmeditation i Umeå stads kyrka

Varje måndag kl 18.30 i Umeå stads kyrka. Höstterminsstart 29 augusti.

Torsdagsmeditation i Ålidhemskyrkan

Start 25/8! Torsdagar kl 18.00. I den tysta meditationen övar vi oss i inre och yttre stillhet. Ingen föranmälan och inga förkunskaper krävs.

Tyst meditation

Torsdagar kl 12.00–12.30 i Stilla Rum, Q-byggnaden, Södra entrén, Norrlands universitetssjukhus. Inga förkunskaper krävs.

Du kanske också är intresserad av:

En brygga sträcker sig ut i lugnt vatten

Andlighet & fördjupning

Här finns möjlighet för dig som vill fördjupa dig i Bibeln och finna stillhet i bönen. Det finns också grupper för dig som vill finna kraft till självhjälp i en 12-stegsgrupp eller samtala om livet.

Röra på sig

Att ta hand om sin kropp är lika viktig som att ta hand om själen. Kom till kyrkan och motionera med andra. Gå en promenad, gympa eller cirkelträna, vad passar dig?