Foto: Gunilla Stendahl

Pilgrim

En pilgrimsvandring är både en inre och yttre vandring. Det finns flera sätt att pilgrimsvandra.

• Pilgrimsvandra med appen Pilgrim Umeå.
  • Följ med på gemensamma vandringar med någon av församlingarna.
  • Gå på egen hand med frälsarkransen. Se filmen här nedanför.

Mer om pilgrimsvandringar

Pilgrimsvandra med Frälsarkransen

Följ med på en elva minuter lång pilgrimsvandring. Therese Hamrén delar tankar och ber vid var och en av Frälsarkransens pärlor.

Du kan välja att gå mellan pärlorna, eller följa med från samma plats. Filmern är inspelad vid Umeälven nedanför Backens kyrka i juni 2021.

Vad är det för skillnad på en pilgrimsvandring och att bara gå?

Erik Hansson är diakon i Ålidhemskyrkan och en av initiativtagarna till pilgrimsappen Pilgrim Umeå.

Vad är en pilgrimsvandring?

- Framför allt är det en inre vandring. Den yttre vandringen fungerar som ett stöd. Att vandra till en helig plats är en vana som funnits lika länge som människan. Det handlar om att hitta ett inre centrum, en helig plats, en mötesplats med Gud, och under en vandring kommer den processen igång.

Vad är skillnaden mot att bara vandra?

- Att gå för motionens skull är bra, men det är ingen pilgrimsvandring. Enligt definitionen ska det finnas ett uppbrott, en väg och ett mål, med Gud som en central del. Samtidigt finns det inga gränser i andligheten. Om någon känner att »jag pilgrimsvandrar« är det jättebra!

Vad ger det att pilgrimsvandra?

- Det kan ge en massa saker som vänner, frisk luft, skoskav, nya vyer, enklare livsstil och så vidare. Men samtidigt är nyttan inte det väsentliga. När ens inre jag väcks till liv, frågar det inte efter nytta. De frågorna måste lämnas vid vägkanten.