Svenska kyrkan i Umeå

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Det händer på Kyrkan på campus

Är du nyfiken på kristen tro, vill få ett andrum i vardagen, åka på retreat eller vill du träffa andra som har växt upp i en missbruksmiljö? Det finns något för dig här!


Meditation 

Tisdagar 12.15-13.00 i Vardagsrummet hos Kyrkan på campus. Start tisdag 5 september.

En övning uppmärksam närvaro. Du behöver inte kunna någonting särskilt för att meditera. Du behöver bara vilja vara i stillheten och tystnaden.

Samtal

När livet inte blir som du tänkt dig. När du varit med om något svårt, har blivit dumpad eller kanske bara längtar hem. När du känner dig ensam eller livet förlorat sina färger i sorg. När du behöver någon att prata med om det som är viktigt för dig.
Vi har tystnadsplikt och för inte journal. Samtalen är kostnadsfria.
Kontakta oss för att boka en tid >

Grupper

Sorgegrupp

Start onsdag 18 oktober, kl 15.00-17.00

För dig som förlorat en anhörig nära i tid eller längre tillbaka.

Att förlora någon närstående är svårt, men om man får någon att dela sorgen med kan den bli lättare att bära. Vi träffas sex gånger under terminen. Vi vänder oss främst till studenter i åldersgruppen 20-35 år. På våra träffar utgår vi ifrån vår egen erfarenhet av sorg och förlust. Vi lyssnar till varandra, får mer kunskap om sorgens olika ansikten genom samtal, texter och övningar för olika sinnen.

Information och anmälan senast 9 oktober: Susanne Dahl  

Regnbågsgruppen

Vi träffas några gånger per termin ibland med en inbjuden gäst, vi går på kulturarrangemang och firar regnbågsmässor.

Regnbågsgruppen finns med under Umeå Pride 28-30 september. Kom och träffa oss där!

Se hela vårt program här >
Kontakt: Susanne Dahl 

Bless is More

Måndagar kl.18.00-19.30. Höststart 18 september.

En gospelkör för alla, oavsett sångvana. Repertoaren spänner från traditionell gospel till mer nutida arrangemang som flörtar med pop & soul.  

Anmälan: Emma Örnberg
Intag under hela terminen.

Hösten 2017

Pilgrimsvandring

Tavelsjöskogarna  9 september

En meditativ heldagsvandring på Tavelsjöberget. Delar av vandringen sker i tystnad och avslutas med en enkel mässa. Medtag egen matsäck.

Samling kl 9 vid Ålidhemskyrkan för gemensam samåkning. Avslut kl 16.

Anmälan: Erik Hansson

Retreat

Tavelsjö den 13-15 oktober
Under en retreat drar vi oss tillbaka från vardagslivets angelägenheter och relationer för att vila och vara i tystnad tillsammans med andra. Du är välkommen att ta del av meditation, andakt och mässa. Du är med på det du vill. Fredag kväll - söndag lunch.

Kostnad: 400 kr
Anmälan senast 6 oktober: Åsa Bergius

Mats Jonsson om  Nya Norrland 

Fredag 15 september  kl 12.10-12.50 
Ljusgården lärarutbildningshuset

En serieroman som kastar sig handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som alltmer framstår som en av vår tids avgörande konflikter.

I samarbete med Kultur på campus. Läs mer på www.umu.se/kulturpacampus

Skandal!

Torsdag 12 oktober kl.12.10 -13
Ljusgården Lärarutbildningshuset

Möt sex av historiens stora kvinnliga forskare i deras verklighet av hinder och motstånd, exkludering – och förnedring. En interaktiv föreställning med mycket humor och musik med Besatta Teatern.

I samarbete med Kultur på campus. Läs mer på www.umu.se/kulturpacampus

Kent Wisti i samtal med…

Torsdag 9 november kl 12.15-13.00
Ljusgården, Lärarutbildnigshuset.

Välkommen till Amerika!

Tisdag 21 november kl 12.15-15
Vardagsrummet, Kyrkan på Campus.

Boksamtal utifrån Linda Boström Knausgårds roman om flickan som tystnade när hon trodde att hon förmått Gud att avsluta pappans liv. Läs boken innan träffen. Vi bjuder på lunch.  

Anmälan senast 16 november: Åsa Bergius 

Studentfika i adventstid

Söndag 10 december kl 15.00
Kom och var med i traditionellt adventsfirande på Ålidhemskyrkan. Det blir mumsigt adventsfika och stämningsfull körsång av studenter från Ålidhem International Church Choir.

Mer information: Åsa Bergius 

Vän i Umeå

Vän i Umeå är ett nätverk för att öka kontakterna mellan svenskar och nyanlända. Vi matchar ihop personer, familjer, grupper och vi gör många olika aktiviteter, t ex utflykter, knytisfika, fotboll, volleyboll, matlagning, fester, vandringar m m. Om du vill bli matchad så gör vi först en kort intervju och sedan försöker vi att hitta någon som du kan få lära känna. 

Kontakta oss på kontakt@vaniumea.se 
Hemsida: www.vaniumea.se
facebook-grupp: Vän i Umeå

Den som lever samlad på djupet ser också de små tingen i ett stort sammanhang. I det lilla sker det stora. Det är bara att öppna händerna och ta emot den skatt som redan finns där, om och om igen.

Edit Stein

Om meditation

Att meditera är att komma hem till detta ögonblick, detta andetag; att komma hem till sig själv. I yttre stillhet, och kärleksfull uppmärksamhet övar vi att leva närvarande. Den yttre formen underlättar fysisk avspänning och inre samling. Den yttre ordningen stärker den inre. Vi får hjälp att släppa taget om det som i vanliga fall upptar oss för att söka oss mot den stillhet som finns här och nu.

I detta centrum av stillhet råder enkelhet och samling: Vi är dom vi är och vi är där vi är, ingen annanstans. Därigenom kan vi, i oss själva, vara inför Gud som både söker oss och finner oss där vi själva är.

Meditationsformen är mycket enkel. Genom att sitta upprätt på en kudde, pall eller stol ger vi kroppen möjlighet till en grundläggande avspänning som frigör andningen. Vi sitter i stillhet tillsammans och låter alla tankar, förnimmelser, bilder och känslor komma och gå som de vill. Vi övar oss i tillit genom att vi släpper taget om oss själva: Våra ambitioner, vår vilja, våra känslor och våra tankar. Vi är fria att vara där vi är, vi är fria att vara dom vi är. Det räcker.

Meditationen är en väg till att på djupet acceptera sig själv och sin livssituation. Det kan vara en mycket vilsam erfarenhet, som också är att vara i Guds närvaro. Djupast sett är meditationen en övning att vara i kärleken.

Meditationen är öppen för alla som vill. Den är inte konfessionell, men djupt andlig. Vi hittar denna övning i de flesta religioner, men den utgör också kärnan i Mindfulness. Övningen i uppmärksam närvaro leder till fördjupad självkännedom, koncentration, acceptens och avspänning.

Du behöver inte kunna någonting särskilt för att meditera, men du behöver vilja vara i stillheten och tystnaden.