Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Det händer på Kyrkan på campus

Är du nyfiken på kristen tro, vill få ett andrum i vardagen, åka på retreat eller vill du träffa andra som bär på sorg? Det finns något för dig här!

Enskilda SAMTAL

När livet inte blir som du har tänkt dig och du inte orkar mer. När du varit med om något svårt eller kanske bara längtar hem. Då glädjen har försvunnit eller kärleken
blivit stum. När du känner dig vilsen, blivit dumpad eller känner ångest och oro. När livet förlorat sina färger i sorg. Då du känner dig ensam. När du inte vill tynga dina nära och kära eller behöver mer stöd och hjälp än vad de kan ge.

Vi har tystnadsplikt och för inte journal. Samtalen är kostnadsfria.
Kontakta oss för att boka en tid >

Livscoaching och andlig vägledning

För dig som vill upptäcka vad som är meningsfullt i tillvaron, nå nya mål och hitta lösningar till utveckling och motivation, utvecklas i tro och värderingar, coachas i
ditt ledarskap, prova på meditation, kontemplation och avspänning.

Coaching är en samtalsmetod som innebär att genom frågor och feedback hjälpa
en individ att nå nya mål i livet. Andlig vägledning syftar till fördjupning av andligt
liv i tystnad, bön och att söka Gud.
Kontakt: Mikael Åström 

Vad gör du på lunchen?

Meditation 

Tisdagar kl 12.15–13.00. Vardagsrummet hos Kyrkan på campus.
Torsdagar kl 8.00–8.20. Vardagsrummet hos Kyrkan på campus.

En övning i uppmärksam närvaro för dig som vill vara i stillhet och tystnad. Inga förkunskaper nödvändiga. Vi mediterar 2 x 20 minuter. Du väljer själv om du bara vill vara med på första passet eller på båda. Kudde och pall finns att låna, ingen anmälan.

Mässa

Varje månad kl 12.15–12.30, Universitets kapell
Vårens datum:
30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 22/5.
En onsdag i månaden firar vi en enkel mässa i Andrum, Universitetets kapell. Efteråt finns det möjlighet att äta lunch tillsammans på Kyrkan på campus.
Arrangörer: Kyrkan på campus i samarbete med Vasakyrkan och studentpastor.

Kultur på Campus varje vecka vid lunchtid

Vi samarbetar med Kultur på campus som varje vecka erbjuder kostnadsfria kulturarrangemang av hög kvalitet här på universitetet. Läs mer på www.umu.se/kulturpacampus 

 

Grupper

Sorgegrupp

För dig som förlorat en anhörig nära i tid eller längre tillbaka. Gruppen startar tisdag 26 mars kl 17.15–19.15 och vänder sig främst till studenter i åldern 20–35 år. Vi ses vid sex tillfällen. Anmäl dig senast 19 mars.
Info/anmälan: Susanne Dahl

Regnbågsgruppen

Vill du vara med i Regnbågsgruppen? Vi träffas några gånger per termin, pratar tro, livet och hbtq. Planerar regnbågsmässor, föreläsningar och fikar.
Se hela vårt program här >
Kontakt: Susanne Dahl 

Ålidhem International Church Choir

Starts Thursday 31 january 6.30–8 pm, University Chaplaincy

Miss your choir back home? Want to learn more about Swedish choral music? Want to practice your Swedish? Want to get to know people with different nationalities? Join our choir! The rehearsals are held in English. The choir sings all kinds of choral music, mostly in Swedish, but also in English and other languages. All rehearsals are held at Ålidhemskyrkan.
Contact: David Bergius or +46 90-200 27 19

Våren 2019

Share and care

fredagar kl 15.00–16.30. Start fredag 25 januari, Kyrkan på campus
Vi avslutar veckan med en kopp te och samtal om hur veckan har varit. En möjlighet att ­summera, lämna, och peppa varandra. Och kanske få ett bra tips inför helgen? Vi pratar svenska eller ­engelska beroende på gruppens behov.
Info/anmälan: Åsa Bergius

Studentgudstjänster i Ålidhemskyrkan

27 februari och 2 maj kl 18.30, kvällsmässa. 31 mars Gudstjänst kl 11.00

 

 

 

Vän i Umeå

Vän i Umeå är ett nätverk för att öka kontakterna mellan svenskar och nyanlända. Vi matchar ihop personer, familjer, grupper och vi gör många olika aktiviteter, till exempel utflykter, knytisfika, fotboll, volleyboll, matlagning, fester, vandringar med mera. Om du vill bli matchad så gör vi först en kort intervju och sedan försöker vi att hitta någon som du kan få lära känna. 

Kontakta oss på kontakt@vaniumea.se 
Hemsida: www.vaniumea.se
facebook-grupp: Vän i Umeå

Den som lever samlad på djupet ser också de små tingen i ett stort sammanhang. I det lilla sker det stora. Det är bara att öppna händerna och ta emot den skatt som redan finns där, om och om igen.

Edit Stein

Om meditation

Att meditera är att komma hem till detta ögonblick, detta andetag; att komma hem till sig själv. I yttre stillhet, och kärleksfull uppmärksamhet övar vi att leva närvarande. Den yttre formen underlättar fysisk avspänning och inre samling. Den yttre ordningen stärker den inre. Vi får hjälp att släppa taget om det som i vanliga fall upptar oss för att söka oss mot den stillhet som finns här och nu.

I detta centrum av stillhet råder enkelhet och samling: Vi är dom vi är och vi är där vi är, ingen annanstans. Därigenom kan vi, i oss själva, vara inför Gud som både söker oss och finner oss där vi själva är.

Meditationsformen är mycket enkel. Genom att sitta upprätt på en kudde, pall eller stol ger vi kroppen möjlighet till en grundläggande avspänning som frigör andningen. Vi sitter i stillhet tillsammans och låter alla tankar, förnimmelser, bilder och känslor komma och gå som de vill. Vi övar oss i tillit genom att vi släpper taget om oss själva: Våra ambitioner, vår vilja, våra känslor och våra tankar. Vi är fria att vara där vi är, vi är fria att vara dom vi är. Det räcker.

Meditationen är en väg till att på djupet acceptera sig själv och sin livssituation. Det kan vara en mycket vilsam erfarenhet, som också är att vara i Guds närvaro. Djupast sett är meditationen en övning att vara i kärleken.

Meditationen är öppen för alla som vill. Den är inte konfessionell, men djupt andlig. Vi hittar denna övning i de flesta religioner, men den utgör också kärnan i Mindfulness. Övningen i uppmärksam närvaro leder till fördjupad självkännedom, koncentration, acceptens och avspänning.

Du behöver inte kunna någonting särskilt för att meditera, men du behöver vilja vara i stillheten och tystnaden.