Det händer på Kyrkan på campus

Är du nyfiken på kristen tro, vill få ett andrum i vardagen, åka på retreat eller vill du träffa andra som bär på sorg? Det finns något för dig här!

Campuskvällar - Kyrkan på Campus goes Ålidhem

Kyrkan på Campus kommer från och med 30 september att ha verksamhet på onsdagskvällar på Ålidhemskyrkan, Campuskvällar.

Verksamheten, som i första hand vänder sig till studenter och unga vuxna, kommer att växa fram i dialog med studenter, studentföreningar och andra intresserade. Vi drar igång mjukt och coronasäkert med samtalsgruppen ”Viktigt på riktigt”, meditationskurs, bibelsamtal och vår internationella kyrkokör för studenter – ÅICC.  Samtidigt bjuder vi in dig att komma med förslag på verksamheter som du vill se. #killmiddagar, civilkurageträning, studiecirkel om naturens rättigheter och religionsdialogträffar är några idéer som finns, men det finns utrymmer för mer förslag.

Varje onsdag börjar 18.30 med Mässan ”Ord, ton och tystnad”, en gudstjänst som rymmer flera språk och röster. Verksamheterna börjar därefter 19.15 och slutar senast 21.

Självklart väljer du om du kommer direkt till verksamheterna eller om du enbart vill vara med på mässan.

För mer detaljerad information om de olika verksamheterna och kontaktuppgifter, se nedan.

Mässa i ord, ton och tystnad
En gudstjänst som rymmer flera språk och röster.
En gudstjänst med rum för hela livet.
Startar 23 september och därefter varje onsdag 18.30

Viktigt på riktigt
Kanske går du runt och funderar på frågor du inte riktigt hittar svar på? Om värderingar och val i vardagen. Om det som skaver och det som ger mening.  Vill du dela dina tankar med andra? Det här är en grupp där vi får möjlighet att prata om det som är viktigt i livet och som vi inte alltid sätter ord på. Vi träffas sex onsdagar och samtalar med trygga ramar och utifrån sex teman kopplade till existentiell hälsa som t ex identitet, kärlek, tillit och rädslor.

Start: 21 oktober, kl 19.30-21.00
Plats: Ålidhemskyrkan, Studentvägen 2
Ledare: Matilda Eriksson och Susanne Dahl
Info och anmälansusanne.dahl@kyrkanpacampus.se senast fredag 16 oktober.

I medveten närvaro
Meditationskurs för nybörjare
En grundläggande kurs för dig som inte har mediterat förut eller som har provat på och vill lära dig mer. Kursen ger en introduktion till den tysta objektslösa meditationen, men vill även inspirera till att kunna ta med meditationen in i vardagen. Du förväntas meditera regelbundet under kursens gång. Pall eller kudde finns att låna hem under kurstiden.

För dig som är 19-35 år
Fem tillfällen. Start onsdag 30 september kl.19.15 på Ålidhemskyrkan, Studentvägen 2. 
Anmälan senast 23 september till: asa.bergius@kyrkanpacampus.se 

Bibelsamtal
Vi samtalar om hur bibeln berör våra liv och vår samtid. Ibland utifrån ett tema, ibland utifrån en text. Samtalen kommer att engagera både hjärna och hjärta och leds av teologistudenter och präster från Ålidhems församling.

Höstens träffar: 30/9, 7/10 , 4/11, 11/11, 2/12 och 9/12.  kl 19.15-20.30
Varje träff är fristående och det behövs ingen anmälan.
Info: christofer.sjodin@kyrkanpacampus.se

Ålidhem International Church Choir 
Kören är igång! välkommen att höra av dig till David Bergius / +46 90-200 27 19

Miss your choir back home? Want to learn more about Swedish choral music? Want to practice your Swedish? Want to get to know people with different nationalities? Join our choir! The rehearsals are held in English. The choir sings all kinds of choral music, mostly in Swedish, but also in English and other languages.

Meditationerna fortsätter som vanligt och vi ses tills vidare på zoom. StARTAR VECKA 36!

Tisdagar kl 12.15-13.00 och torsdagar kl 12.30-13.00.

Ladda ner Zoom på din dator eller telefon. Klicka på länken till det meditationstillfälle du vill delta i. Inga förkunskaper nödvändiga. Vi finns på plats 15 minuter innan start.

Meditation på tisdagar kl 12.15-13.00 med Christofer Sjödin
Join zoom meeting: https://umu.zoom.us/j/64792044400
Meeting ID: 687 862 645 63

Meditation på torsdagar kl 12.30-13.00 med Susanne Dahl
Join Zoom Meeting:  https://zoom.us/j/94156953373 
Meeting ID: 688 3072 5252

Att meditera är en övning i uppmärksam närvaro för dig som vill vara i stillhet och tystnad.

Längre ner här på sidan finns en kort introduktion till meditationen från Christofer och Åsa.

Vi finns fortsatt för samtal och stöd via telefon eller Zoom. 

Vi har också möjlighet att ses för enskilt samtal på Ålidhemskyrkan. Vi har tystnadsplikt och det är kostnadsfritt.

 

Kontakta oss för att boka en tid >

När livet händer och du behöver prata med någon. När du varit med om något svårt eller kanske bara längtar hem. Då glädjen har försvunnit eller kärleken blivit stum. När du känner dig vilsen, blivit dumpad eller bär på ångest och oro. När livet förlorat sina färger i sorg. Då du känner dig ensam. När du inte vill tynga dina nära och kära eller behöver mer stöd och hjälp än vad de kan ge.

Livscoaching och andlig vägledning

För dig som vill upptäcka vad som är meningsfullt i tillvaron, nå nya mål och hitta lösningar till utveckling och motivation, utvecklas i tro och värderingar, coachas i
ditt ledarskap, prova på meditation, kontemplation och avspänning.

Coaching är en samtalsmetod som innebär att genom frågor och feedback hjälpa
en individ att nå nya mål i livet. Andlig vägledning syftar till fördjupning av andligt
liv i tystnad, bön och att söka Gud.

Kontakt: Mikael Åström

Lunchmässorna i Andrum 

Har tillsvidare uppehåll. Andakter läggs regelbundet ut på Svenska kyrkan i Umeås fb. Kyrkorna i Umeå håller fortsatt öppet för gudstjänster och enskild andakt.

Det här händer i höst men anmälan är öppen redan nu!

Sorgegrupp

För dig som sörjer en närstående. Att förlora någon närstående är svårt, men om man får någon att dela sorgen med kan den bli lättare att bär. På våra träffar utgår vi ifrån vår egen erfarenhet av sorg och förlust. Vi lyssnar till varandra, får mer kunskap om sorgens olika ansikten genom samtal, texter och övningar för olika sinnen. 

Start: Under hösten 2020 startar vi en ny sorgegrupp för åldersgruppen 20-35 år. Hör av dig så berättar vi mer. Kontakt: susanne.dahl@kyrkanpacampus.se 

Regnbågsgruppen

Vill du vara med i Regnbågsgruppen? Vi träffas några gånger per termin, pratar tro, livet och hbtq. Planerar regnbågsmässor, föreläsningar och fikar. 
Se hela vårt program här > 

 

 

Retreat för studenter

23-25 oktober i Kyrkans Lägergård, Tavelsjö 
Anmälan: senast 12 oktober till www.svenskakyrkan.se/umea/retreat-for-studenter
Info: asa.bergius@kyrkanpacampus.se

Vän i Umeå

Vän i Umeå är ett nätverk för att öka kontakterna mellan svenskar och nyanlända. Vi matchar ihop personer, familjer, grupper och vi gör många olika aktiviteter, till exempel utflykter, knytisfika, fotboll, volleyboll, matlagning, fester, vandringar med mera. Om du vill bli matchad så gör vi först en kort intervju och sedan försöker vi att hitta någon som du kan få lära känna. 

Kontakta oss på kontakt@vaniumea.se 
Hemsida: www.vaniumea.se
facebook-grupp: Vän i Umeå

Den som lever samlad på djupet ser också de små tingen i ett stort sammanhang. I det lilla sker det stora. Det är bara att öppna händerna och ta emot den skatt som redan finns där, om och om igen.

Edit Stein

Om meditation

Att meditera är att komma hem till detta ögonblick, detta andetag; att komma hem till sig själv. I yttre stillhet, och kärleksfull uppmärksamhet övar vi att leva närvarande. Den yttre formen underlättar fysisk avspänning och inre samling. Den yttre ordningen stärker den inre. Vi får hjälp att släppa taget om det som i vanliga fall upptar oss för att söka oss mot den stillhet som finns här och nu.

I detta centrum av stillhet råder enkelhet och samling: Vi är dom vi är och vi är där vi är, ingen annanstans. Därigenom kan vi, i oss själva, vara inför Gud som både söker oss och finner oss där vi själva är.

Meditationsformen är mycket enkel. Genom att sitta upprätt på en kudde, pall eller stol ger vi kroppen möjlighet till en grundläggande avspänning som frigör andningen. Vi sitter i stillhet tillsammans och låter alla tankar, förnimmelser, bilder och känslor komma och gå som de vill. Vi övar oss i tillit genom att vi släpper taget om oss själva: Våra ambitioner, vår vilja, våra känslor och våra tankar. Vi är fria att vara där vi är, vi är fria att vara dom vi är. Det räcker.

Meditationen är en väg till att på djupet acceptera sig själv och sin livssituation. Det kan vara en mycket vilsam erfarenhet, som också är att vara i Guds närvaro. Djupast sett är meditationen en övning att vara i kärleken.

Meditationen är öppen för alla som vill. Den är inte konfessionell, men djupt andlig. Vi hittar denna övning i de flesta religioner, men den utgör också kärnan i Mindfulness. Övningen i uppmärksam närvaro leder till fördjupad självkännedom, koncentration, acceptens och avspänning.

Du behöver inte kunna någonting särskilt för att meditera, men du behöver vilja vara i stillheten och tystnaden.