Svenska kyrkan i Umeå

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Det händer på Kyrkan på campus

Är du nyfiken på kristen tro, vill få ett andrum i vardagen, åka på retreat eller vill du träffa andra som har växt upp i en missbruksmiljö? Det finns något för dig här!

Enskilda SAMTAL

När livet inte blir som du har tänkt dig och du inte orkar mer. När du varit med om något svårt eller kanske bara längtar hem. Då glädjen har försvunnit eller kärleken
blivit stum. När du känner dig vilsen, blivit dumpad eller känner ångest och oro. När livet förlorat sina färger i sorg. Då du känner dig ensam. När du inte vill tynga dina nära och kära eller behöver mer stöd och hjälp än vad de kan ge.

Vi har tystnadsplikt och för inte journal. Samtalen är kostnadsfria.
Kontakta oss för att boka en tid >

Livscoaching och andlig vägledning

För dig som vill upptäcka vad som är meningsfullt i tillvaron, nå nya mål och hitta lösningar till utveckling och motivation, utvecklas i tro och värderingar, coachas i
ditt ledarskap, prova på meditation, kontemplation och avspänning.

Coaching är en samtalsmetod som innebär att genom frågor och feedback hjälpa
en individ att nå nya mål i livet. Andlig vägledning syftar till fördjupning av andligt
liv i tystnad, bön och att söka Gud.
Kontakt: Mikael Åström 

Vad gör du på lunchen?

Meditation 

Varje tisdag 12.15-13.00 i Vardagsrummet hos Kyrkan på campus. 

En övning i uppmärksam närvaro för dig som vill vara i stillhet och tystnad. Du behöver inte kunna någonting särskilt för att vara med. Vi mediterar 2 x 20 min med möjlighet att delta i ett eller båda passen. Ingen anmälan, drop-in

Mässa

Varje månad kl 12.15-12.30, Andrum
Vårens datum:
24 januari, 21 februari, 21 mars, 18 april och 23 maj

En onsdag i månaden firar vi en enkel mässa i Andrum, Universitetets kapell. Efteråt finns det möjlighet att äta lunch tillsammans på Kyrkan på campus. I samarbete med Vasakyrkan.

Kultur på Campus varje vecka vid lunchtid

Vi samarbetar med Kultur på campus som varje vecka erbjuder kostnadsfria kulturarrangemang av hög kvalitet här på universitetet. Läs mer och få deras nyhetsbrev på www.umu.se/kulturpacampus 

Grupper

Sorgegrupp

För dig som förlorat en anhörig nära i tid eller längre tillbaka. Att förlora någon närstående är svårt, men om man får någon att dela sorgen med kan den bli lättare att bär. Vi vänder oss främst till studenter i åldersgruppen 20-35 år. På våra träffar utgår vi ifrån vår egen erfarenhet av sorg och förlust. Vi lyssnar till varandra, får mer kunskap om sorgens olika ansikten genom samtal, texter och övningar för olika sinnen.
Start tisdag 6 februari, kl 17.15-19.15, 6 tillfällen
Info/anmälan (senast 1 feb): Susanne Dahl 

Regnbågsgruppen

Vi träffas några gånger per termin ibland med en inbjuden gäst, vi går på kulturarrangemang och firar regnbågsmässor.

Se hela vårt program här >
Kontakt: Susanne Dahl 

I medveten närvaro

Meditationskurs för nybörjare
En grundläggande kurs för dig som inte har mediterat förut eller som har provat på och vill lära dig mer. Syftet med kursen är att ge en introduktion till den tysta meditationen, men även att inspirera till att finna meditationen i vardagen. Du förväntas meditera regelbundet under kursens gång. Pall eller kudde finns att låna hem under kurstiden.
Start måndag 26 februari kl 12.15–12.45, 5 tillfällen
Info/anmälan (senast 22 feb): Erik Hansson 

Bless is More

Måndagar kl 18.00-19.30 i Ålidhemskyrkan

En gospelkör för alla, oavsett sångvana. Repertoaren spänner från traditionell gospel till mer nutida arrangemang som flörtar med pop & soul.  

Info/anmälan: Emma Örnberg
Intag under hela terminen

Ålidhem International Church Choir

Starts Thursday January 25th at 6.30 to 8, University Chaplaincy

Miss your choir back home? Want to learn more about Swedish choral music? Want to practice your Swedish? Want to get to know people with different nationalities? Join our choir! The rehearsals are held in English. The choir sings all kinds of choral music, mostly in Swedish, but also in English and other languages. All rehearsals (except 25th January) are held at Ålidhemskyrkan.
Contact: David Bergius or +46902002719

Våren 2018

Regnbågskonsert med sing-a-long

14 februari kl 18.30 i Umeå stads kyrka

Aldrig ska jag sluta älska dig - sånger om kärlekens aska och glöd
Konserten anordnas av vår Regnbågsgrupp som träffas några gånger per termin, själva eller med en inbjuden gäst. Vi går också på kulturarrangemang tillsammans
och firar regnbågsmässor. Vill du vara med så kan du prata med oss efter
konserten, eller maila.
Info/anmälan: Susanne Dahl

Retreat för studenter i Tavelsjö 13-15 april

Under en retreat drar vi oss tillbaka från vardagslivets angelägenheter och relationer för att vila och vara i tystnad tillsammans med andra. Du är välkommen att vara med på meditation, andakt och mässa men deltar i det du vill. Fredag kväll-söndag.
Kostnad: 400 kr
Info: Åsa Bergius
Anmäl dig här / Sign up here > (senast 6 april)

Det börjar med mig #metoo
- en eftermiddag med Nina Rung och Peter Svensson

Måndag 23 april kl 12.10-15.45 i Aula Nordica på campus 

12.10-12.50 Vad #metoo lärt oss och vad vi kan göra nu!
Öppen lunchföreläsning med Nina Rung och Peter Svensson. Vad kan jag som enskild person tänka på, vad kan företag göra och hur kan föreningar arbeta för att förebygga våld och sexuellt våld?

13.15-14.00 Vilka är förväntningarna på män och hur skapar vi förändring? (Peter Svensson)
Vad finns det för föreställningar och normer i samhället som skapar den
destruktiva mannen och de destruktiva förväntningarna på män? Hur vi kan bidra till förändring och hur vi bygger nytt?

14.00 -14.20 Paus

14.20-15.00 Kopplingen mellan normer och sexualbrott (Nina Rung)
Normer finns i det lilla och stora. I familjen, skolan, på universitetet, i arbetslivet, i media, reklamerna och i porren. Hur ser kopplingarna ut mellan samhällets normer och sexualbrott?

15.00-15.15 Paus

15.15-15.45 Öppet och högt i tak (Frågestund med Nina och Peter)

Nina Rung är kriminolog och genusvetare med har mångårig erfarenhet av normarbete och prevention kopplat till våld och sexualiserat våld.

Peter Svensson föreläser om normer, maskulinitet och machokultur. Är bland annat initiativtagare till att en uppförandekod togs fram inom Svensk Elitfotboll. Har tillsammans med Nina Rung grundat föreningen Huskurage för att få fler att agera vid oro för hot, våld eller övergrepp i hemmet.

Arrangörer: Kyrkan på campus, Svenska Kyrkan i Umeå, Studenthälsan, Umeå Universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och tekonologkår, Umeå medicinska studentkår och Skogshögskolans studentkår

TRÄNA CIVILKURAGE – ICKEVÅLD

15 maj kl 17.30-20.30
Ickevåld som metod för konfliktlösning är långt mer effektivt än att använda våld. Här erbjuder vi en workshop där du som deltagare får kunskap och prova på att ingripa vid en konfliktsituation. I samarbete med Rättighetscentrum Västerbotten med flera. 
Läs mer och anmäl dig härhttps://bilda.nu/studiecirkel/trana-civilkurage-ickevald-405201  

 

Programmet uppdateras under terminens gång. 

 

 

Vän i Umeå

Vän i Umeå är ett nätverk för att öka kontakterna mellan svenskar och nyanlända. Vi matchar ihop personer, familjer, grupper och vi gör många olika aktiviteter, t ex utflykter, knytisfika, fotboll, volleyboll, matlagning, fester, vandringar m m. Om du vill bli matchad så gör vi först en kort intervju och sedan försöker vi att hitta någon som du kan få lära känna. 

Kontakta oss på kontakt@vaniumea.se 
Hemsida: www.vaniumea.se
facebook-grupp: Vän i Umeå

Den som lever samlad på djupet ser också de små tingen i ett stort sammanhang. I det lilla sker det stora. Det är bara att öppna händerna och ta emot den skatt som redan finns där, om och om igen.

Edit Stein

Om meditation

Att meditera är att komma hem till detta ögonblick, detta andetag; att komma hem till sig själv. I yttre stillhet, och kärleksfull uppmärksamhet övar vi att leva närvarande. Den yttre formen underlättar fysisk avspänning och inre samling. Den yttre ordningen stärker den inre. Vi får hjälp att släppa taget om det som i vanliga fall upptar oss för att söka oss mot den stillhet som finns här och nu.

I detta centrum av stillhet råder enkelhet och samling: Vi är dom vi är och vi är där vi är, ingen annanstans. Därigenom kan vi, i oss själva, vara inför Gud som både söker oss och finner oss där vi själva är.

Meditationsformen är mycket enkel. Genom att sitta upprätt på en kudde, pall eller stol ger vi kroppen möjlighet till en grundläggande avspänning som frigör andningen. Vi sitter i stillhet tillsammans och låter alla tankar, förnimmelser, bilder och känslor komma och gå som de vill. Vi övar oss i tillit genom att vi släpper taget om oss själva: Våra ambitioner, vår vilja, våra känslor och våra tankar. Vi är fria att vara där vi är, vi är fria att vara dom vi är. Det räcker.

Meditationen är en väg till att på djupet acceptera sig själv och sin livssituation. Det kan vara en mycket vilsam erfarenhet, som också är att vara i Guds närvaro. Djupast sett är meditationen en övning att vara i kärleken.

Meditationen är öppen för alla som vill. Den är inte konfessionell, men djupt andlig. Vi hittar denna övning i de flesta religioner, men den utgör också kärnan i Mindfulness. Övningen i uppmärksam närvaro leder till fördjupad självkännedom, koncentration, acceptens och avspänning.

Du behöver inte kunna någonting särskilt för att meditera, men du behöver vilja vara i stillheten och tystnaden.