Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Det händer på Kyrkan på campus

Är du nyfiken på kristen tro, vill få ett andrum i vardagen, åka på retreat eller vill du träffa andra som bär på sorg? Det finns något för dig här!

Enskilda SAMTAL

När livet inte blir som du har tänkt dig och du inte orkar mer. När du varit med om något svårt eller kanske bara längtar hem. Då glädjen har försvunnit eller kärleken
blivit stum. När du känner dig vilsen, blivit dumpad eller känner ångest och oro. När livet förlorat sina färger i sorg. Då du känner dig ensam. När du inte vill tynga dina nära och kära eller behöver mer stöd och hjälp än vad de kan ge.

Vi har tystnadsplikt och för inte journal. Samtalen är kostnadsfria.
Kontakta oss för att boka en tid >

Livscoaching och andlig vägledning

För dig som vill upptäcka vad som är meningsfullt i tillvaron, nå nya mål och hitta lösningar till utveckling och motivation, utvecklas i tro och värderingar, coachas i
ditt ledarskap, prova på meditation, kontemplation och avspänning.

Coaching är en samtalsmetod som innebär att genom frågor och feedback hjälpa
en individ att nå nya mål i livet. Andlig vägledning syftar till fördjupning av andligt
liv i tystnad, bön och att söka Gud.
Kontakt: Mikael Åström 

Vad gör du på lunchen?

Meditation 

Tisdagar kl 12.15–13.00. Vardagsrummet hos Kyrkan på campus 
En övning i uppmärksam närvaro för dig som vill vara i stillhet och tystnad. Inga förkunskaper nödvändiga. Vi mediterar 2 x 20 minuter. Du väljer själv om du bara vill vara med på första passet eller på båda. Kudde och pall finns att låna, ingen anmälan.

Mitt ibland oss – om det lättillgängliga pornografin 

24 september, kl 12.10–13.00
Föreläsning om nätporrens negativa påverkan och vägarna ur det. Ulrica Stigberg, författare till boken med samma namn och präst på fryshuset i Stockholm.
Info: asa.bergius@kyrkanpacampus.se 
Arr: Umeå studentkår, Kyrkan på campus, Studentpastor.

Hur ska jag hinna och orka? 

17 oktober, kl 12.10–13.00 Vardagsrummet, Kyrkan på campus
Föreläsning och samtal om stress och dess motkrafter. Elin Waller, psykolog Stressrehab NUS
Info och anmälan: asa.bergius@kyrkanpacampus.se, senast 15 oktober.
Vi bjuder på lunchmacka. Ange specialkost i din anmälan.

Självmedkänsla och lugn i vardagen 

28 november, kl 12.10–13.00 Vardagsrummet, Kyrkan på campus
Verktyg för att hantera stress och oro. Elin Waller, psykolog Stressrehab NUS.
Info och anmälan: asa.bergius@kyrkanpacampus.se, senast 26 november.
Vi bjuder på lunchmacka. Ange specialkost i din anmälan.

Allt vi inte pratar om 

10 december, kl 12.10–13.00, Aula Nordica
Lunchföreläsning med Thor Rutgersson, författare och frilansskribent. Hans senaste böcker handlar om psykisk ohälsa – och förra året skrev han boken ”Allt vi inte pratar om”, tillsammans med samhällsdebattören Ida Östensson. I boken utforskas olika aspekter av manlighet – och allt det män inte pratar om. Föreläsningen är en del av Mansbiennalen i samarbete med Umeå universitet och Män för jämställdhet.

Kultur på Campus varje vecka vid lunchtid

Vi samarbetar med Kultur på campus som varje vecka erbjuder kostnadsfria kulturarrangemang av hög kvalitet här på universitetet. Läs mer på www.umu.se/kulturpacampus 

Grupper

Sorgegrupp

För dig som förlorat en anhörig nära i tid eller längre tillbaka. Att förlora någon närstående är svårt, men om man får någon att dela sorgen med kan den bli
lättare att bär. På våra träffar utgår vi ifrån vår egen erfarenhet av sorg och förlust. Vi lyssnar till varandra, får mer kunskap om sorgens olika ansikten genom samtal, texter och övningar för olika sinnen. 
Start: tisdag 15 oktober kl 17.00–19.00 och vänder sig främst till studenter i åldern 20–35 år. Vi ses vid sex tillfällen. 
Info/anmälan senast 8 oktober: Susanne Dahl

Regnbågsgruppen

Vill du vara med i Regnbågsgruppen? Vi träffas några gånger per termin, pratar tro, livet och hbtq. Planerar regnbågsmässor, föreläsningar och fikar.
Se hela vårt program här >
Kontakt: Susanne Dahl 

Ålidhem International Church Choir

Starts: Thursday September 12th at 6.30 to 8, University Chaplaincy, Natural science building
Miss your choir back home? Want to learn more about Swedish choral music? Want to practice your Swedish? Want to get to know people with different nationalities? Join our choir! The rehearsals are held in English. The choir sings all kinds of choral music, mostly in Swedish, but also in English and other languages. All rehearsals are held at Ålidhemskyrkan.
Information and signing up: David Bergius or +46 90-200 27 19
You can join all through the semester.

Hösten 2019

SÅ ATT JAG KAN KOMMA IN

Studiecirkel om Kristen tro och HBTQ+. Fyra träffar och ett par föreläsningstillfällen.
Start: Onsdag 11 september, kl 18.30–20.30, Sensus Studieförbund på Västra kyrkogatan 1.
Info och anmälan senast 8/9: Christofer Sjödin, 090-200 26 84

Pilgrimsvandring - att vandra nära hjärtat

11 september kl 10.00–15.00. Hässingsbergets naturreservat 
Att pilgrimsvandra handlar om att ta ett steg åt sidan från det som är vår vardag. Att ge plats och rymd för att vara i vandringen, i andningen och stegen. Att visa omsorg om både kropp och själ. Vandringen inleds med en introduktion. Var och en tar med sig lunchmatsäck och vatten. Vår vandringsled är ca tre kilometer med pauser för reflektion och lunch. Vi vandrar oavsett väder, så välj kläder som gör det angenämt och bekvämt. Begränsat antal platser.Samling utanför Universum, stora entrén.
Info och anmälan: susanne.dahl@kyrkanpacampus.se 

Retreat för studenter

25-27 oktober i Tavelsjö
Under en retreat drar vi oss tillbaka från vardagslivets angelägenheter och relationer för att vila och vara i tystnad tillsammans med andra. Vi erbjuder meditation, reflektion och skrivande, andakt och mässa men du deltar i det du vill. Fredag kväll–söndag eftermiddag.
Kostnad: 400 kr inkllusive mat och logi.
Anmälan: senast 10 oktober till www.svenskakyrkan.se/umea/retreat-for-studenter 
Info: asa.bergius@kyrkanpacampus.se 

 

Vän i Umeå

Vän i Umeå är ett nätverk för att öka kontakterna mellan svenskar och nyanlända. Vi matchar ihop personer, familjer, grupper och vi gör många olika aktiviteter, till exempel utflykter, knytisfika, fotboll, volleyboll, matlagning, fester, vandringar med mera. Om du vill bli matchad så gör vi först en kort intervju och sedan försöker vi att hitta någon som du kan få lära känna. 

Kontakta oss på kontakt@vaniumea.se 
Hemsida: www.vaniumea.se
facebook-grupp: Vän i Umeå

Den som lever samlad på djupet ser också de små tingen i ett stort sammanhang. I det lilla sker det stora. Det är bara att öppna händerna och ta emot den skatt som redan finns där, om och om igen.

Edit Stein

Om meditation

Att meditera är att komma hem till detta ögonblick, detta andetag; att komma hem till sig själv. I yttre stillhet, och kärleksfull uppmärksamhet övar vi att leva närvarande. Den yttre formen underlättar fysisk avspänning och inre samling. Den yttre ordningen stärker den inre. Vi får hjälp att släppa taget om det som i vanliga fall upptar oss för att söka oss mot den stillhet som finns här och nu.

I detta centrum av stillhet råder enkelhet och samling: Vi är dom vi är och vi är där vi är, ingen annanstans. Därigenom kan vi, i oss själva, vara inför Gud som både söker oss och finner oss där vi själva är.

Meditationsformen är mycket enkel. Genom att sitta upprätt på en kudde, pall eller stol ger vi kroppen möjlighet till en grundläggande avspänning som frigör andningen. Vi sitter i stillhet tillsammans och låter alla tankar, förnimmelser, bilder och känslor komma och gå som de vill. Vi övar oss i tillit genom att vi släpper taget om oss själva: Våra ambitioner, vår vilja, våra känslor och våra tankar. Vi är fria att vara där vi är, vi är fria att vara dom vi är. Det räcker.

Meditationen är en väg till att på djupet acceptera sig själv och sin livssituation. Det kan vara en mycket vilsam erfarenhet, som också är att vara i Guds närvaro. Djupast sett är meditationen en övning att vara i kärleken.

Meditationen är öppen för alla som vill. Den är inte konfessionell, men djupt andlig. Vi hittar denna övning i de flesta religioner, men den utgör också kärnan i Mindfulness. Övningen i uppmärksam närvaro leder till fördjupad självkännedom, koncentration, acceptens och avspänning.

Du behöver inte kunna någonting särskilt för att meditera, men du behöver vilja vara i stillheten och tystnaden.