Det händer på Kyrkan på campus

Vill du prata tro och liv, få ett andrum i vardagen, åka på retreat eller träffa andra som bär på sorg? Det finns något för dig här!

Verksamhet våren 2021

Du som student eller anställd vid Umeå universitet och SLU är varmt välkommen att vara med på det vi kan erbjuda av ro, stöd och inspiration. Tills vidare möts vi bara digitalt eller utomhus. Senare på terminen har vi fysiska aktiviteter vi hoppas kan bli av. De går att anmäla sig till redan nu.
Vi finns inte i våra vanliga lokaler på universitetet men är aldrig längre bort än ett telefonsamtal eller mail. Hör gärna av dig!

HÄLSA PÅ CAMPUS 16/2

Projektet Hälsa på campus är en del i en satsning på hälsa och friskvård vid Umeå universitet. Hälsa på campus erbjuder studenter och anställda kostnadsfria aktiviteter och föreläsningar en gång per termin.

Balans i livet, kl 11.40-12.10 kan du möta Kyrkan på campus via Zoom där vi berättar mera om meditation, existentiell hälsa. Du får också möjlighet att prova på en kort meditation via Zoom. Klicka på länken

Här kan du se hela programmet >

Vän i Umeå

Vän i Umeå är ett nätverk för att öka kontakterna mellan svenskar och nyanlända. Vi matchar ihop personer, familjer, grupper och vi gör många olika aktiviteter, till exempel utflykter, knytisfika, fotboll, volleyboll, matlagning, fester, vandringar med mera. Om du vill bli matchad så gör vi först en kort intervju och sedan försöker vi att hitta någon som du kan få lära känna.

Kontakta oss på kontakt@vaniumea.se
Hemsida: www.vaniumea.se
facebook-grupp: Vän i Umeå

Den som lever samlad på djupet ser också de små tingen i ett stort sammanhang. I det lilla sker det stora. Det är bara att öppna händerna och ta emot den skatt som redan finns där, om och om igen.

Edit Stein

Om meditation

Att meditera är att komma hem till detta ögonblick, detta andetag; att komma hem till sig själv. I yttre stillhet, och kärleksfull uppmärksamhet övar vi att leva närvarande. Den yttre formen underlättar fysisk avspänning och inre samling. Den yttre ordningen stärker den inre. Vi får hjälp att släppa taget om det som i vanliga fall upptar oss för att söka oss mot den stillhet som finns här och nu.

I detta centrum av stillhet råder enkelhet och samling: Vi är dom vi är och vi är där vi är, ingen annanstans. Därigenom kan vi, i oss själva, vara inför Gud som både söker oss och finner oss där vi själva är.

Meditationsformen är mycket enkel. Genom att sitta upprätt på en kudde, pall eller stol ger vi kroppen möjlighet till en grundläggande avspänning som frigör andningen. Vi sitter i stillhet tillsammans och låter alla tankar, förnimmelser, bilder och känslor komma och gå som de vill. Vi övar oss i tillit genom att vi släpper taget om oss själva: Våra ambitioner, vår vilja, våra känslor och våra tankar. Vi är fria att vara där vi är, vi är fria att vara dom vi är. Det räcker.

Meditationen är en väg till att på djupet acceptera sig själv och sin livssituation. Det kan vara en mycket vilsam erfarenhet, som också är att vara i Guds närvaro. Djupast sett är meditationen en övning att vara i kärleken.

Meditationen är öppen för alla som vill. Den är inte konfessionell, men djupt andlig. Vi hittar denna övning i de flesta religioner, men den utgör också kärnan i Mindfulness. Övningen i uppmärksam närvaro leder till fördjupad självkännedom, koncentration, acceptens och avspänning.

Du behöver inte kunna någonting särskilt för att meditera, men du behöver vilja vara i stillheten och tystnaden.