Så påverkar du priset för begravningen
Planera begravningen
Planera begravningen själv i den mån du och andra anhöriga orkar och hinner.
Du kan boka begravningen själv via administrativa enheten och anmäla om det ska vara en jordbegravning eller kremation till kyrkogårdsförvaltningen, samt meddela val av gravplats. Här finns mer information om att planera en begravning >
Dödsannons
Istället för annonsplats i lokaltidningen kan du skriva annonsen själv och sprida till släkt och vänner via e-post eller sociala medier.
På begravningar.se finns många exempel på vad som brukar finnas med och förslag på dikter.
Val av kista och urna
Det finns kistor och urnor i alla prisklasser, allt från enkla stilrena till utsirade och påkostade. I askgravlund och minneslund gravsätts endast texilurnor i linne som tillhandahålls utan kostnad från krematoriet. Även om den avlidne ville bli kremerad måste man köpa en kista.
Du får också tillverka en egen kista eller urna om du vill det. Det finns vissa krav på storlek, täthet och materialval så kontakta kyrkogårdsförvaltningen innan du börjar.
Bårtäcke
Det finns flera vackra bårtäcken att hyra mot en mindre summa här i Umeå. Det täcker kistan under ceremonin istället för blommor. Här finns bilder på Umeås bårtäcken >
Du kan sy ett själv också, eller använda den avlidnes älskade handbroderade överkast. Ett bårtäcke gör att du kan välja en enkel kista.
Blommor
Vill du ha blommor på kistan går det utmärkt att plocka eller köpa blommor själv och göra ett eget arrangemang.
Vill ni beställa blommor och är många anhöriga kanske det räcker med en krans och inte varsin.
Solosång
Vissa vill att någon ska sjunga eller spela solo på begravningen. Det kanske finns en släkting eller vän som kan göra det? Tänk på att det kan vara svårt att sjunga på en nära anhörigs begravning.
Val av gravplats
Olika sorters gravplatser medför olika kostnader. Den som är folkbokförd i Sverige får en gravplats i 25 år utan kostnad, oavsett vilken sorts grav, men olika gravtyper har olika villkor.
- Minneslunden är helt anonym och kostar ingenting.
- I askgravlunden sätts det upp en namnskylt som bekostas av dödsboet.
- Väljer du en enskild gravplats kan du, om du vill sätta upp en gravsten. Då kostar stenen, gravryren och monteringen. Om det finns en familjegrav kanske det redan finns en gravsten på graven, där den avlidnes namn kan läggas till. Om namnet inte ryms kan man ibland komplettera med en mindre liggande sten framför den stående, beroende på vilka regler som gäller för gravstenar på det området.
- Om du väljer en enskild gravplats har du också skötselansvar för graven. Om du har möjlighet att sköta om graven själv kostar det ingenting extra, men du kan också beställa hjälp med skötsel och blomplantering.
- Det går också att sprida askan i naturen, om du har sökt och fått tillstånd av Länsstyrelsen. Det kostar inget.
Läs mer om olika gravskick här >
Gravsten
Det finns olika storlekar och sorters stenar. Kanske finns det en vacker natursten vid huset där den avlidne bodde som skulle passa. Ett annat alternativ kan vara att köpa en gammal sten som slipas och graveras på nytt.
Olika gravkvarter på kyrkogårdarna har olika regler för hur gravstenen får se ut vilket kan vara bra att komma ihåg när du väljer grav. Det är inte tillåtet med natursten på alla områden. Alla gravar har inte heller gravsten, se ovan.
Läs mer om att välja gravsten här >
Minnesstund
Du behöver inte ordna en minnesstund efteråt om du inte vill. Om ni har en kyrklig begravning får ni låna lokal gratis för minnesstund. Annars kanske det finns en kvarterslokal att låna. Du kan baka fikat eller laga maten själv om du inte vill anlita en cateringfirma.
Begravningsförrättare
Anhöriga kan själva vara begravningsförrättare och musiker vid en borgerlig begravning.
Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan ingår präst, musiker och kyrka/kapell vid begravningsgudstjänsten.