Foto: Peter Lindegren

Brudkronor

Det finns möjlighet för dig att låna en brudkrona om du gifter dig i Tavelsjö, Umeå stads, Backens och Tegs kyrka. Precis som med nattvardssilver ska kronorna användas i "sin kyrka" och lånas vanligtvis inte ut för vigslar på andra platser.

Vill du låna en av brudkronorna? Kontakta vaktmästaren i den kyrka ni kommer gifta er i, se kontaktuppgifter här.

Brudkronan i Backens kyrka

Kronan i guld och silver med stenar av akvamarin, safir, turmalin och rubin skänktes av byggmästare jm Bäckström och hans fru Pauline för nästan 70 år sedan. Dottern Margit invigde kronan 1943 och blev den första av tre generationer som hittills använt brudkronan. Barnbarnet Solveig Adolfsson gifte sig 1965 i släktkronan, precis som hennes systrar.

Backens kyrkas brudkrona Foto: Jan Lindmark

Tavelsjö kyrkas brudkrona

Tavelsjö kyrka har en brudkrona från 1955 i förgyllt silver med vitgrå och gröna stenar och symbolerna kors, hjärta, blomma och fågel.

Tavelsjö kyrkas brudkrona Foto: Peter Lindegren

Tegs tre brudkronor

Tegs kyrka har tre brudkronor. De två första nedan är formgivna av Harald Garmland som även gjorde ljuskronan och altartavlan. Den höga i förgyllt silver skänktes 1969 av Lotten och Gunnar Lindén. Den lägre i silver och glasovaler skänktes av Centerns kvinnoförbund 1968. Den tredje kronan är designad av B-Å Sandberg och skänkt av Hanna och Konrad Pettersson 1966.

Tegs kyrkas brudkrona i förgyllt silver, formgiven av Harald Garmland Foto: Peter Lindegren
Brudkrona i Tegs kyrka formgiven av Harald Garmland Foto: Peter Lindegren
Tegs kyrkas tredje krona är formgiven av B-Å Sandberg Foto: Peter Lindegren

Umeå stads brudkrona

Den äldsta av brudkronorna är från 1937 och finns i Umeå stads kyrka. Silverkronan i Umeå stads kyrka skänktes av "Kyrkoherde Einar Siléns konfirmander 1937".

Brudkronan i Umeå stads kyrka Foto: Peter Lindegren

Boka tid och plats för bröllop

Telefontid: 090-200 26 00 (helgfria vardagar kl 10-12)
Besökstid:
helgfria vardagar kl 10-12 och 13-15
För att minska smittorisk tar vi endast emot tidsbokade besök. Ring eller mejla för tidsbokning.

E-post: umea.administration@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå