Foto: Lina Eriksson

Begravning

Mötet med döden är en av människans svåraste livskriser och väcker ofta många frågor. Sorgen är alltid personlig, men det är vanligt att reagera med saknad, ilska och uppgivenhet.

När en anhörig avlider kan det kännas skönt att få prata med någon. I Svenska kyrkan finns präster och diakoner att vända sig till för enskilda samtal. Det finns också möjlighet att prata med andra som sörjer i sorgegrupper. Läs mer om sorgegrupper och sorg här >

Själva begravningen kan du som anhörig själv ordna och planera, eller så kan du ta hjälp av en begravningsbyrå.  Läs mer om att planera en begravning här > 

När någon dör

Mötet med döden utgör en av människans svåraste livskriser.

Planera en begravning

När en anhörig ska begravas är det ofta rätt många val att göra. Så långt det är möjligt ska den avlidnes önskemål uppfyllas, annars beslutar närmast anhöriga.

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

Begravningsgudstjänst

Ritualer och symbolhandlingar kan vara en hjälp när man ska ta farväl av någon närstående. Många väljer att ha en ceremoni för den avlidne, men det är även möjligt att gravsätta den avlidne utan någon föregående ceremoni.

Förslag på musik till begravning

Musiken ramar in och gör begravningen personlig men det är inte alltid enkelt att välja. Här finns därför ett urval av vanliga psalmer och musikstycken.

Frågor och svar om begravning

När döden kommer nära är det ofta många frågor som behöver svar.

Liten ordlista om begravning och gravsättning

Vad är skillnaden mellan askgravlund och minneslund? Vad är bårtäcke, tacksägelse och bisättning? Här är en liten ordlista på vanliga ord och begrepp som har att göra med begravning och gravsättning.

Norra kyrkogården med Heliga korsets kapell och trons kapell

Lokaler för begravningar

En begravning kan hållas på många olika platser. Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.

Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.