Foto: Magnus Aronson /Ikon

Planera en begravning

När en anhörig ska begravas är det ofta rätt många val att göra. Så långt det är möjligt ska den avlidnes önskemål uppfyllas, annars beslutar närmast anhöriga.

Den avlidnes önskemål

Den avlidnes egna önskemål, skrivna eller oskrivna, ska genomsyra begravningen, enligt begravningslagen. För att underlätta för anhöriga är det bra att skriva ner sina önskemål om sin begravning. Här finns häftet Mina önskemål (pdf). Skriv ut eller skicka dokumentet till den du vill. 

Planera begravningen

Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att få hjälp med det praktiska kring begravningen. Då är det ofta begravningsbyrån som bokar begravning och sköter kontakten med kyrkan. Det går också bra att ordna delar eller allt praktiskt själv.

En begravningsgudstjänst är ett tillfälle att säga farväl och överlämna en människa till Gud. Den följer en given form och kan göras personlig. Prata med prästen och musikern så hjälper de dig.

  1. Kontakta oss och boka begravningsgudstjänst. Vid bokningen bestäms tid, plats, präst och kyrkomusiker. Inom de närmsta dagarna hör prästen av sig för att boka tid för ett begravningssamtal. 
  2. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.

Vi hjälper också till att planera in själaringning (sker normalt dagen efter dödsfallet) och tid för tacksägelse i samband med gudstjänst.

Läs mer om begravningsgudstjänsten här >

En borgerlig begravning kan ledas av en borgerlig begravningsförrättare eller av anhöriga och vänner själva. ”Den svenska högtidsboken”  innehåller förslag på ceremonier och finns att köpa eller låna på bibliotek. 

  1. Välj och boka plats och förrättare. Det finns inga särskilda bestämmelser för hur ceremonin ska vara utformad. Vill ni vara i något av begravningskapellen bokas det via oss, se kontaktuppgifter längst ner på sidan. Det finns religiöst neutrala lokaler i olika storlekar att boka. Läs mer om lokaler >
  2. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen med uppgifter om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas samt var den avlidne ska gravsättas.

Ett viktigt beslut är om den avlidne ska kremeras eller jordbegravas. Kremering innebär att kistan med den avlidne bränns till aska och sedan gravsätts. Vid en jordbegravning sänks kistan ner i en grav. En avliden person ska gravsättas eller kremeras inom en månad, enligt begravningslagen. 

Det finns olika typer av gravar och olika alternativ för gravsättning, läs mer om gravar och gravsättning här >

Direkt efter begravningen samlas anhöriga och vänner ofta till en minnesstund. Den kan hållas hemma i bostaden, i ett församlingshem eller i någon annan lokal. Det är ett tillfälle att minnas tillsammans och att samla sina intryck. Minnesstund bokas oftast genom begravningsbyrån, men det går också bra att kontakta oss direkt för att boka någon av våra lokaler och något att äta.

Klicka på bilderna nedan för att läsa mer och se meny och prislista för minnesstund, samt för att se bilder från våra samlingslokaler. 

Förslag på musik till begravning

Musiken ramar in och gör begravningen personlig men det är inte alltid enkelt att välja. Här hittar du ett urval av vanliga psalmer och musikstycken.

Bårtäcket på Norra kyrkogården är gjort av Gunnel Oldenmark.

Bårtäcken

Ett bårtäcke kan användas istället för blommor för att dekorera kistan under begravningsceremonin. Här kan du se bilder på hur Umeås olika bårtäcken ser ut.

Så blir begravningen billigare

Att en begravningsceremoni blir värdig och vacker har inget med pengar att göra. Så här kan du påverka priset. 

Minnesstund

Direkt efter en begravning samlas anhöriga och vänner ofta till en minnesstund. Det är ett tillfälle att minnas tillsammans och att samla sina intryck. Här hittar du meny och mer information om våra minnesstunder.

Samlingslokaler

Vi har många samlingslokaler i varierande storlekar som går att låna för dopkalas, minnesstunder och av föreningar. Lokalerna ligger i våra kyrkor eller i en församlingsgård i närheten.

Boka tid och plats för begravning

Telefontid: 090-200 26 00, helgfri måndag-torsdag kl 10-12, 13-15
Besökstid: Ring eller mejla för tidsbokning.

E-post: umea.administration@svenskakyrkan.se 
Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå
Postadress: Umeå pastorat, Administrativa enheten, Box 525, 901 10 Umeå

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider 10-12 och 13-14:30 (helgfria vardagar)

Avvikande öppettider mars/april:
Skärtorsdag: öppet 10-12
Långfredag: stängt
Annandag påsk: stängt

Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se 

Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 3184, 903 04 Umeå
Besöksadress Sandbackavägen 55

Läs mer om begravning och gravsättning

Begravningspastoralen (pdf) beskriver hur Svenska kyrkan i Umeå arbetar med begravningsverksamheten och begravningsgudstjänsterna. Ordet pastoral används för att markera att begravningsverksamheten handlar om kyrkans omsorg om hela människan och inte enbart är ett statligt uppdrag.

På andra språk

Engelska - Read more about funerals, cremations and burials (pdf)

Finska - Tietoa hautaustoiminnasta (pdf)

Arabiska - Qara'at almazid hawl aljinazat huna (pdf)

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

Begravningsgudstjänst

Ritualer och symbolhandlingar kan vara en hjälp när man ska ta farväl av någon närstående. Många väljer att ha en ceremoni för den avlidne, men det är även möjligt att gravsätta den avlidne utan någon föregående ceremoni.

Norra kyrkogården med Heliga korsets kapell och trons kapell

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.

Frågor och svar om begravning

När döden kommer nära är det ofta många frågor som behöver svar.

Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Begravningsavgift

Begravningsavgiften är den del av skatten som går till begravningsverksamheten. 2023 är den 25,8 öre per intjänad hundralapp. Här kan du läsa mer om vad begravningsavgiften går till och vilka tjänster som är kostnadsfria för dödsboet när den avlidne var folkbokförd i Sverige.

Lagar och riktlinjer

Begravningsverksamheten styrs både av lagar och riktlinjer. Allt vårt arbete ska ske med värdighet och respekt för den avlidne.