Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller flera olika kapell och lokaler, som du kan läsa mer om genom att klicka på bilderna längre ned.
Platser för begravningsceremonier
Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.
Foto: Peter Lindegren
Neutrala ceremonilokaler
Om den avlidna önskat en begravningslokal utan religiösa symboler finns följande lokaler att välja på: Trons kapell, Heliga korsets kapell, Paviljongen vid Backens prästgård eller Valhall i Ersboda folkets hus. Tavelsjö gravkapell kan bokas för ceremonier med urna. Dessa lokaler är antingen alltid religiöst neutrala, eller så går de att göra neutrala genom att ta bort/täcka över dekorationer.
Begravningsgudstjänst i en kyrka
Vid begravningsgudstjänster går det förutom kapellen även att boka kyrkorna i Svenska kyrkan i Umeå (förutom Helena Elisabeth kyrka på Gammlia). Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan kostar det inget att boka en kyrka.
Här finns mer information och bilder på alla kyrkor i Umeå >
Begravning i annan lokal
En begravningsceremoni kan även hållas på andra platser än i kapell och kyrkor, till exempel i en samlingssal eller i ett religiöst samfunds lokaler. Dessa lokaler har inte kyrkogårdsförvaltningen ansvar för och eventuella kostnader står därför dödsboet eller de anhöriga för. Det ingår inte i begravningsavgiften.
Vad kostar lokalen?
När begravningen är i någon av de kapell och lokaler som kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller finansieras det av begravningsavgiften. Det kostar därför inget för dödsbo eller anhöriga, under förutsättning att den avlidne var folkbokförd i Sverige.
Dessa lokaler finns beskrivna på den här sidan.
Trons kapell
Trons kapell ligger på Norra kyrkogården, i samma byggnad som krematoriet och Heliga korsets kapell. Trons kapell har inga fasta religiösa symboler.
Heliga korsets kapell
Kapellet ligger på Norra kyrkogården och rymmer 120 personer. Altarkorset går att täcka över om du vill ha en neutral begravningslokal.
Backens kapell
Strax väster om Backens kyrka ligger Backens kapell som används vid begravningar. Kapellet har plats för 65 personer.
Röbäcks kapell
Röbäcks kapell ligger på Röbäcks kyrkogård omslutet av skogen. Kapellet används bland annat till begravningar, julotta och vid allhelgona.
Tavelsjö gravkapell
Kapellet byggdes 1928 i tjugotalsklassicistisk stil med vitputsad tegelfasad. Det ligger på Tavelsjö nya kyrkogård, strax innanför stenmuren.
Västra kyrkogårdens kapell
Kapellet ligger i nordvästra delen av kyrkogården. Den närmaste ingången är från Kungsgatan.
Paviljongen vid Backens prästgård
Paviljongen, som invigdes hösten 2017, ligger granne med Backens prästgård. Den används till körövningar, musik, servering, sammankomster och som neutral begravningslokal.
Neutral begravningslokal Valhall
För större begravningssällskap finns den neutrala begravningslokalen Valhall i Ersboda Folkets hus att tillgå, med plats för upp till 300 personer.
Boka tid och plats för begravning
Telefontid: 090-200 26 00, helgfri måndag-torsdag kl 10-12, 13-15
Besökstid: Ring eller mejla för tidsbokning.
E-post: umea.administration@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå
Postadress: Umeå pastorat, Administrativa enheten, Box 525, 901 10 Umeå
Kyrkogårdsexpeditionen
Öppettider 10-12 och 13-14.30 (helgfria vardagar)
Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se
Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 3184, 903 04 Umeå
Besöksadress Sandbackavägen 55
Ändrade öppettider
onsdag 11/12 - öppet 13-14:30
måndag 23/12 - öppet 10-12
Begravning
Mötet med döden är en av människans svåraste livskriser och väcker ofta många frågor. Sorgen är alltid personlig, men det är vanligt att reagera med saknad, ilska och uppgivenhet.
Våra kyrkogårdar
Här finns vägbeskrivning och fakta om kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö: Norra kyrkogården på Sandbacka, Västra kyrkogården Väst på stan, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård, Tavelsjö gamla samt Tavelsjö nya kyrkogård.
Begravningsavgift
Begravningsavgiften är den del av skatten som går till begravningsverksamheten. 2024 är den 27,7 öre per intjänad hundralapp. Läs mer om vad avgiften går till och vad som är kostnadsfritt för dödsboet när den avlidne var folkbokförd i Sverige.
Gravsättning, gravar och gravrätt
Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.
Gravstenar
Vad är viktigt att tänka på när man ska välja gravsten? Vilka regler gäller för gravstenar på de olika kyrkogårdarna? Hur gör jag för att sätta upp en ny sten? Varför är vissa gravstenar nedlagda? Här finns svar på dessa frågor.