Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.

Kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller flera olika kapell och lokaler, som du kan läsa mer om genom att klicka på bilderna längre ned.

OBS: På grund av coronarestriktioner är Trons kapell och Västra kyrkogårdens kapell stängda just nu, och Tavelsjö gravkapell renoveras och går därför inte att boka.

Neutrala ceremonilokaler

Om man vill ha en begravningslokal utan religiösa symboler kan man boka Trons kapell, Heliga korsets kapell, Paviljongen vid Backens prästgård eller Valhall i Ersboda folkets hus. Dessa lokaler är antingen alltid religiöst neutrala, eller så går de att göra neutrala.

Vad kostar lokalen?

När begravningen hålls i någon av de lokaler som kyrkogårdsförvaltningen tillhandahåller kostar det inget för dödsboet eller de anhöriga, om den avlidne var folkbokförd i Sverige.

En begravningsceremoni kan även hållas på andra platser och i olika religiösa samfunds lokaler. Dessa lokaler har inte kyrkogårdsförvaltningen ansvar för och eventuella kostnader får därför dödsboet eller de anhöriga stå för.

Begravningsgudstjänst i en kyrka

För begravningsgudstjänster går det också bra att boka kyrkorna i Umeå pastorat, utom Helena Elisabeth kyrka på Gammlia. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan kostar det inget att boka en kyrka.

Boka tid och plats för begravning

Telefontid: 090-200 26 00 (helgfria vardagar kl 10-12)
Besökstid: helgfria vardagar kl 10-12 och 13-15
För att minska smittorisk tar vi endast emot tidsbokade besök. Ring eller mejla för tidsbokning.

E-post: umea.administration@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå
Postadress: Umeå pastorat, Administrativa enheten, Box 525, 901 10 Umeå

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider vardagar 10-12 och 13-14.30

För att minska smittorisken uppmanar vi till att kontakta oss via telefon eller e-post.

Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se