Svenska kyrkan i Umeå

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Bårtäcken

I Umeå finns fyra bårtäcken som kan användas istället för blommor för att dekorera kistan under begravningsceremonin.

Kontakta Kyrkogårdsexpeditionen för att boka bårtäckena i Heliga korset och Trons kapell, Röbäcks kapell och Backens kapell. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan. En avgift på 250 kronor tas ut.

Vill du låna bårtäcket i Ersmarkskyrkan, kontakta
Mattias Winblad von Walter, 090-200 25 45.

Bårtäcke i Heliga korset och Trons kapell

På Norra kyrkogården finns två bårtäcken. Ett nytillverkat och ett äldre som används mer sparsamt. Det nya är tillverkat 2015 av Gunnel Oldenmark, Härnösand. Det anknyter till altarväggen med sina prismaliknande former. Täckets mörkare sidorna symboliserar det jordiska medan det ljusare mittpartiet symboliserar människans längtan till en översinnlig värld av frid.

Bårtäcket är gjort av handvävda linne- och bomullsband i blått, beige, gult och guld. Det har rundade hörn för att få ett vackert fall över kistan vilket också gör att sörjande kan gå fram till kistan utan att trampa på bårtäcket.

Bårtäcket kan användas vid begravningar oavsett tro.

Bårtäcke i Backens kapell

Bårtäcket är vävt i vita och ljust naturfärgade ullgarner i 8-skafts kypert. Det är gjort 1995 av Guld & Vitt, textilverkstad (Lena Liljemark). Täcket är tänkt att kunna användas vid begravningar oavsett tro. På en korsformad botten finns en kompassros broderad på täckets mitt för att symbolisera jorden och människor från världens alla hörn.

Bårtäcke i Röbäcks kapell

Lena Liljemark, textilkonstnär från Sävar formgav och vävde bårtäcket ”Bortom livet” till Röbäcks kapell 2012. Det är inspirerat av omgivningarnas odlingsmarker och skogar med tall och gran. Den ljusare gröna färgen i täckets mitt känns hoppfull, så även de röda linjerna som bildar en korsform.

Materialet, lin och ull, för tankarna till människans arbete och möda här på jorden, brukandet av jordens gåvor. Vävtekniken heter dräll som ger täcket formen av stora rutor. De, tillsammans med den röda färgen, anknyter till kapellets arkitektur och inredningens färg och formspråk. Bårtäcket kan användas vid begravningar oavsett tro.

Bårtäcke i Ersmarkskyrkan

Bårtäcket "Den himmelska staden" i Ersmarkskyrkan är skapat av Lena Liljemark, som också har gjort altarväven i kyrkan. De vävda rektanglarna och broderade trianglarna symboliserar våra jordiska boningar, hustaken, men också den heliga treenigheten – ”Gud har berett en boning åt oss i himlen”. Cirkeln i bårtäckets mitt är Guds ljus, evighetens symbol. Bårtäcket är vävt i dräll med varp av ull och lin i inslaget.

Bårtäcket är en gåva till Ersmarkskyrkan och är främst tänkt att användas i Ersmarkskyrkan. Det kan dock lånas ut till begravningsgudstjänster, i någon av Svenska kyrkan i Umeås kyrkor eller kapell, för personer som haft en anknytning till Ersmark.

Kontakta Mattias Winblad von Walter, 090-200 25 45, om du vill låna bårtäcket.

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider: 10.00-12.00 och 13.00-14.30, helgfria vardagar

Avvikande öppettider i januari:

tisdag 23 januari - öppet 10-12

Epost: umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se