Lyssna

Västra kyrkogården

Västra kyrkogården i Umeå är ursprungligen en lasarettskyrkogård, anlagd i början av 1800-talet. Många äldre gravar gör den till en intressant historisk plats.

Västra kyrkogården ligger i stadsdelen Väst på stan i Umeå. Den anlades i början av 1800-talet som lasarettskyrkogård till det dåvarande lasarettet på andra sidan Storgatan. Den började användas som kyrkogård för Umeå stad på 1830-talet. Det är en lummig, parkliknande kyrkogård med varierande växtlighet och många stora träd. 

På Västra kyrkogården finns cirka 700 gravplatser som berättar en hel del om Umeås historia. Den sydöstra delen av kyrkogården är äldst med bevarade gravar från 1830- och 1840-talet. Det tillkommer inte några nya gravplatser på Västra kyrkogården, utan gravsättningar sker endast i befintliga gravplatser.

Det nuvarande gravkapellet uppfördes 1885 och används fortfarande vid begravningar under sommaren. 

Under våren 2019 delades Västra kyrkogården in i fyra större kvarter för att det skulle bli enklare att hitta på kyrkogården. Det medförde att alla gravar fick ett nytt gravnummer. Alla gravrättsinnehavare fick därför hem ett brev med information och även ett nytt gravbrev.

Läs mer om Västra kyrkogården (pdf)

Gravskick på Västra kyrkogården

  • Kistgravar
  • Urngravar

Läs mer om gravskick och gravrätt ->

Tillgänglighet

  • Parkeringsplats finns
  • Ingen toalett
  • Grusade gångar

Se dig omkring på Västra kyrkogården

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Västra kyrkogården. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården.

Foto: Queen media

Signaturväxt på kyrkogården

Signaturväxt Västra kyrkogården: aurikel

Aurikel (Primula auricula) är en liten blomma inom vivesläktet. Det är en perenn som återkommer år efter år, tidigt på våren. Bladen är tjocka och sitter längst ned mot marken. Blommorna sitter i små flockar på stjälkarna. Aurikel finns i flera olika färger och färgkombinationer. Den trivs i stenpartier och rabatter i soliga eller halvskugga lägen. På Västra kyrkogården har aurikel funnits sedan långt tillbaka och är därför en kulturhistoriskt intressant växt. Vi har bevarat och förökat plantorna och planterat ut den på flera av våra kulturhistoriskt värdefulla gravplatser. Titta till exempel på gravplats 153 på kvarter 2.

Symboler på gravvårdar

Fram till mitten av 1900-talet var det vanligt att skriva yrken och titlar på gravvårdarna, likaså vem som rest stenen. Många äldre gravvårdar har kristna symboler och bibelcitat. Idag är det vanligt att välja symboler som förknippas med den avlidne.

Ett urval av symboler är:

  • Kolonn – stöttepelare. Brutna kolonner och trädstammar – avbruten livsgärning
  • Facklor – nedåtvända: det utslocknade livet. Uppåtvända: livet efter döden
  • Duva – tro, hopp, helige ande
  • Kors – symbol för kristendomen, tro, uppståndelse, försoning m m
  • Obelisk – ära, redlighet, ståndaktighet
  • Stjärna – femuddig: morgonstjärnan, Kristus. Sexuddig: skapelsens stjärna
  • Timglas – tidens flykt, livets förgänglighet
  • Triangel – den gudomliga treenigheten
  • Urna, amfora – sorg, tårar som samlas upp. Med flammor: livet efter döden

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravskötsel

Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds inom Umeå pastorat. Beställ via telefon, mejl eller webben.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsexpeditionen har öppet helgfria vardagar för att svara på dina frågor. På denna sida finns kontaktuppgifter till alla olika enheter inom Umeås kyrkogårdsförvaltning.

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.