Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Krematoriet

Krematoriet i Umeå ligger på Norra kyrkogården på Sandbacka.

Kremering innebär att kistan med den avlidne förbränns till aska. Askan gravsätts sedan i en grav, minneslund eller askgravlund. Askan kan också spridas i naturen efter tillstånd från länsstyrelsen.

Krematoriet i Umeå ligger på Norra kyrkogården på Sandbacka. Här utförs också kremationer för andra församlingar som inte har ett eget krematorium.

Värdighet och respekt är viktigt vid all kremering och askberedning. Anhöriga är välkomna att besöka krematoriet och vi tar även emot studiebesök, se kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Urnförvaring

I väntan på att urnan med aska ska gravsättas förvaras den i ett urnrum på Norra kyrkogården. Du som anhörig är välkommen att besöka urnrummet, men kontakta arbetsledaren på kyrkogården i förväg eftersom rummen hålls låsta.

Urnan måste gravsättas inom ett år efter kremationen enligt begravningslagen. Vid särskilda skäl går det få längre tid.

Blankett för kistor

De som transporterar kistor till krematoriet ska skicka in blanketten Anmälan för kremation på Umeå krematorium (doc) innan kistan lämnas.

För mer information, kontakta

Birgitta Lindberg