Vi vill ta vårt ansvar för miljö och hållbarhet genom att bli miljödiplomerade, vilket vi blev den 18 maj 2017 (fas ett) och den 14 maj 2019 (fas två).
Miljöarbetet handlar om att se över hur vi kan förändra våra verksamheter och sätt att arbeta så att de blir mer hållbara. Därför finns det i Svenska kyrkan i Umeå en miljögrupp som arbetar med hållbarhetsfrågor.
Personal och förtroendevalda har att utbildats i hållbarhetsfrågor, rutiner har skapats och långsiktiga mål fastställts. En viktig del i arbetet är att göra miljöarbetet till en självklar del i kyrkans framtida arbete.
Vad är miljödiplomering?
Miljödiplomering handlar om att arbeta på ett systematiskt och strukturerat sätt med miljö- och hållbarhetsfrågor. För att bli diplomerade måste organisationen uppfylla vissa kriterier och nått vissa mål.
Svenska kyrkans miljödiplomering påminner om andra miljöledningssystem med nulägesbeskrivningar, mål och planer för hur målen ska nås och följas upp. En viktig skillnad är att det även innehåller sociala och andliga perspektiv. Social hållbarhet handlar till exempel om hur vi skapar ett jämlikt samhälle, där människor känner förtroende och tillit till varandra och där vi alla är delaktiga och blir sedda. Andliga perspektiv rör hur vi utifrån vår tro kan leva ett hållbart liv i samklang med hela Guds skapelse.
Vad händer nu?
Diplomeringen är uppdelad i tre faser. Svenska kyrkan i Umeå godkänts i fas ett och fas två och blivit miljödiplomerade. Fas ett innehöll en nulägesbeskrivning indelad i sju områden (se nedan). Utifrån dem har övergripande mål, som ska gälla i många år, och delmål tagits fram. Delmålen nåddes under våren 2017 och Svenska kyrkan i Umeå miljödiplomerades i juni 2017.
Fas två pågick under 2018 och 2019 och innebar att vi höjde miljökraven och satte vassare mål. Arbetet godkändes i maj 2019 och diplomen delades ut i augusti samma år. I och med godkännandet av fas två går vi in i den tredje och sista fasen – en fas med både fördjupade och nya mål för att göra våra verksamheter och sätt att arbeta mer hållbara.