Rosa ljung planterad på en gravplats.
Foto: Lina Eriksson

På gång just nu

Läs mer om vad som är aktuellt på våra kyrkogårdar.

Vatten strilar från en vattenkanna ned över gröna växter.

Vattnet stängs av för vintern

19 OKTOBER: Nu är vattnet avstängt för säsongen på våra kyrkogårdar. Vattnet slås igång igen till våren, när det inte längre finns risk för att det fryser på nätterna. Här på webben kan du läsa när vi slagit på vattnet igen.

Rosa ljung.

Beställ höstdekorationer

Den 23 oktober är sista dagen för att beställa höstdekorationer som ljung, vinterkrans och granrisbukett. Klicka på bilden för att läsa mer om hur du beställer.

Trädgren med röda höstlöv.

Höststädning

Under september kommer vi att arbeta med att ta upp sommarblommor och städa kyrkogården inför hösten. Vi ber dig som har beställt skötsel av oss att vänta med höstsmyckning av graven till dess att vi är klara med höstarbetet. Efter 1 oktober räknar vi med att ha slutfört arbetet och du kan börja plantera höstväxter.

Norra kyrkogården bygger bullerplank på vallen mot gamla E4.

Bullerplank på Norra kyrkogården

AUGUSTI - Vi håller på att bygga ett bullerplank på Norra kyrkogården, mellan kvarter 4 och gamla E4. Målet är att det ska bli tystare på kyrkogården. När planket är monterat kommer gräsmattan att återställas.

Rosa blommor.

Sommarblommor och perenner

1 AUGUSTI - Nu sätter vi inte längre ut några nybeställningar av sommarblommor eller perenner. Det går dock bra att göra nybeställningar av sommarblommor eller perenner som ska planteras 2021. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen för att beställa.

Begravning utomhus kan hållas i Backens pergola, med tak av segelduk och några bänkar för gästerna.

Nu kan begravningar hållas utomhus

Nu finns möjlighet att hålla begravningsceremonier utomhus på två kyrkogårdar i Umeå. Anhöriga har efterfrågat detta för att lättare kunna hålla avstånd i coronatider. Sedan slutet av juni finns därför platser för utomhusbegravning bakom minneslunden på Norra kyrkogården och vid klockstapeln på Backens kyrkogård. Ett enklare tak i segelduk ger solskydd till kistan eller urnan, officiant och musiker. För begravningsgästerna finns ett fåtal bänkar och ett stort område för den som kan stå. Utomhusbegravning bokas som vanligt genom en begravningsbyrå eller Svenska kyrkan, tel. 090-200 26 00.

Kyrkogårdsförvaltningen kontrollerar att alla gravstenar är säkert monterade för att de inte ska utgöra en säkerhetsrisk för besökare eller personal. Detta görs minst vart femte år på alla kyrkogårdar i Umeå. Under 2020 kommer samtliga gravstenar på Röbäcks kyrkogård samt Tavelsjö kyrkogård att kontrolleras. De stenar som inte uppfyller kraven kommer att läggas ned i väntan på åtgärd. De gravrättsinnehavare som berörs kommer att få hem ett brev med information om detta. Det är berörd gravrättsinnehavare som har ansvar för gravstenens säkerhet och som får välja vad som ska göras.

Stenkontroll 2020

15 JUNI - Plantorna har kommit så nu planterar vi beställda sommarblommor ute på kyrkogårdarna!

Plantering av sommarblommor

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider vardagar 10-12 och 13-14.30

Avvikande öppettider oktober:

22 oktober - stängt hela dagen pga utbildning
28 oktober - öppet 10-12
30 oktober - öppet 10-12

E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

Postadress Box 525, 901 10 Umeå
Besöksadress Östra Esplanaden 9, 2 tr. För att minska smittorisken uppmanar vi till att kontakta oss via telefon eller e-post.