Svenska kyrkan i Umeå

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Om Ersbodakyrkan

Ersbodakyrkan invigdes den 10 oktober kl 10.00 1982. Kyrkan är byggd i tegel med ett fristående klocktorn. Kyrkorummet är sammanbyggt med församlingssalen och har en korvägg utformad som ett ljusschakt.

Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Ersbodakyrkan. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.

Ersbodakyrkan ligger i Västra Ersbodas centrum. Stadsdelen Ersboda byggdes under 80-talet och i början av 90-talet och ligger cirka fem kilometer norr om Umeås centrum. På Ersboda bor över 10 000 personer, många från andra kulturer och medelåldern är låg.

Kyrkan är ritad av arkitekt Torsten Åsbjer. Orgeln, byggd av Åkerman & Lund orgelbyggeri i Knivsta har 15 stämmor/2 manualer. Den invigdes den 10 april 1983. Den konstnärlig utsmyckningen har Lars Abrahamsson i huvudsak stått för. Kyrkliga textilier kommer från Ateljé Tre Bäckar i Varnhem.

Gobeläng: Guld & Vitt, Sävar
Dopklänning: Kerstin Bäckström, Umeå
Dopfunt: Kosta glasbruk, Småland
Ljusbärare: Christer Aronsson, Umeå (1994)
Glasmålning: Marie Rönnblom, Umeå (2002)

Tillgänglighet

• Kyrkan är ett suterränghus med kyrkorum och samlingssal på samma plan och hiss ner till bl.a. barnlokalen.
  • Dörröppnare finns
  • Hiss ner till nedre våningen
  • Hörslinga i kyrksalen
  • Handikappanpassad toalett