Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Röbäcks kapell

Röbäcks kapell ligger på Röbäcks kyrkogård omslutet av skogen. Kapellet används bland annat till begravningar, julotta och vid allhelgona.

Kapellet, byggt 1977, är ritat av Carl Hampus Bergman som också ritat Tavelsjö och Tegs kyrka. Kapellet är byggt i vitt tegel med golv av kalksten och en fristående klockstapel. Koret ligger i norr med en altarprydnad av Ingrid Bäckström, se nedan. Kyrkogården anlades i mitten av 1970-talet och har karaktären av en skogskyrkogård.

Det finns ingen samlingslokal i anslutning till kapellet men det går att boka andra samlingslokaler runt om i Umeå för minnesstunder. Kapellet har plats för 100 personer.

Öppettider: efter bokning

Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Backens kapell. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.

Altartavlan ”Det finns ett land av ljus och sång” är skapad av konstnären Ingrid Bäckström 1992. Det tomma korset, segersymbolen, är tillverkat i asp och vilar på hoppets gröna äng och livets stora hav, omgivet av molnen som symboliserar välsignelse. På havet kan mycket möta dig. Det kan vara glittriga, vackra dagar. Det kan vara mörka och stormiga tider. Hur det än blir färdas du ändå framåt mot uppståndelsens sol, mot den andra stranden. Till landet av ljus och sång.

På stranden sitter lärjungarna missmodiga och sorgsna. Plötsligt står Jesus mitt ibland dem, återuppstånden.

i kapellet finns

• Orgel och piano
  • Ljudanläggning med CD-spelare, möjlighet att ansluta 3,5 mm ljudkabel och via bluetooth
  • Trådlös mikrofon och mygga, solistmikrofon