Foto: Peter Lindegren

Trons kapell

Trons kapell ligger på Norra kyrkogården, i samma byggnad som krematoriet och Heliga korsets kapell. Trons kapell har inga fasta religiösa symboler. Här ryms cirka 30 personer.

Trons kapell stod klart 1994. Det är ritat av Åke Lundberg och har en åttakantig, omslutande form med ljusa väggar, på nedre delen täckta av träpanel. Bänkraderna är vinklade mot kistans plats vid mittgångens slut, snett framför altaret.

Kapellet har inga fasta religiösa symboler och kan därför användas för borgerliga begravningar eller begravningsakter i annan religiös ordning.

Det rymmer cirka 30 personer i kapellet och här finns:

• Orgel
  • Ljudanläggning med CD-spelare, mygga och ingång för USB och Ipad
  • Möjlighet att hyra bårtäcke vid begravningar, läs mer här >

OBS: På grund av corona-pandemin och kapellets storlek är Trons kapell för närvarande stängt för bokningar.

Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Heliga korsets kapell. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.

Altarväggen heter ”Du är livets källa i ditt ljus ser vi ljus”, skapat av textilkonstnären Gunnel Oldenmark. Det ljusa mittpartiet påminner om himlens oändliga skiftningar och ljus. Det står i kontrast mot det jordiska i sidopartiernas mörkare toner hämtade från golvets sten.

Bårtäcket, från 2015, är också gjort av Gunnel Oldenmark och anknyter till altarväggen med sina prismaliknande former. De mörkare sidorna står även här står för det jordiska medan det ljusare mittpartiet symboliserar människans längtan till en översinnlig värld av frid. Bårtäcket är gjort av handvävda linne- och bomullsband i blått, beige, gult och guld. Det har rundade hörn för att få ett vackert fall över kistan vilket också gör att sörjande kan gå fram till kistan utan att trampa på bårtäcket.

Bengt Lidström har gjort korset och ljusstakarna på altaret i Trons kapell.

Hitta till Trons & Heliga korsets kapell

Norra kyrkogården med Trons och Heliga korsets kapell
Sandbackavägen 55
Busshållplats Kapellvägen

Öppettider: vardagar kl 7.00-15.30

E-post  Anna-Karin Danielsson, arbetsledare
Telefon 090-200 25 50

Koordinater
Latitud 63.846369
Longitud 20.287911
Klicka här för att se en karta>

Boka tid och plats för begravning

Telefontid: 090-200 26 00 (helgfria vardagar kl 10-12)
Besökstid: helgfria vardagar kl 10-12 och 13-15
För att minska smittorisk tar vi endast emot tidsbokade besök. Ring eller mejla för tidsbokning.

E-post: umea.administration@svenskakyrkan.se
Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå