Foto: Peter Lindegren

Trons kapell

Trons kapell ligger på Norra kyrkogården, i samma byggnad som krematoriet och Heliga korsets kapell. Trons kapell har inga fasta religiösa symboler.

Trons kapell stod klart 1994. Det är ritat av Åke Lundberg och har en åttakantig, omslutande form med ljusa väggar, på nedre delen täckta av träpanel. Bänkraderna är vinklade mot kistans plats vid mittgångens slut, snett framför altaret.

Kapellet har inga fasta religiösa symboler och kan därför användas för borgerliga begravningar eller begravningsakter i annan religiös ordning.

Det ryms cirka 30 personer i kapellet. 

I kapellet finns:

  • Orgel
  • Ljudanläggning med CD-spelare, mygga och ingång för USB och Ipad
  • Möjlighet att hyra bårtäcke vid begravningar, läs mer här >
Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Heliga korsets kapell. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.

Altarväggen heter ”Du är livets källa i ditt ljus ser vi ljus”, skapat av textilkonstnären Gunnel Oldenmark. Det ljusa mittpartiet påminner om himlens oändliga skiftningar och ljus. Det står i kontrast mot det jordiska i sidopartiernas mörkare toner hämtade från golvets sten. 

Bårtäcket, från 2015, är också gjort av Gunnel Oldenmark och anknyter till altarväggen med sina prismaliknande former. De mörkare sidorna står även här står för det jordiska medan det ljusare mittpartiet symboliserar människans längtan till en översinnlig värld av frid. Bårtäcket är gjort av handvävda linne- och bomullsband i blått, beige, gult och guld. Det har rundade hörn för att få ett vackert fall över kistan vilket också gör att sörjande kan gå fram till kistan utan att trampa på bårtäcket.

Bengt Lidström har gjort korset och ljusstakarna på altaret i Trons kapell.

Hitta till Trons & Heliga korsets kapell

Adress
Norra kyrkogården med Trons och Heliga korsets kapell
Sandbackavägen 55
903 46 Umeå
Busshållplats Kapellvägen

Öppettider: vardagar kl 7.00-15.30

E-post  umea.norrakyrkogarden@svenskakyrkan.se
Telefon
 090-200 25 55 (telefontid vardagar 9-11)

Koordinater
Latitud 63.846369
Longitud 20.287911
Klicka här för att se en karta>

Boka tid och plats för begravning

Telefontid: 090-200 26 00, helgfri måndag-torsdag kl 10-12, 13-15
Besökstid: Ring eller mejla för tidsbokning.

E-post: umea.administration@svenskakyrkan.se 
Besöksadress: Skolgatan 75, 903 30 Umeå
Postadress: Umeå pastorat, Administrativa enheten, Box 525, 901 10 Umeå

Begravning

Mötet med döden är en av människans svåraste livskriser och väcker ofta många frågor. Sorgen är alltid personlig, men det är vanligt att reagera med saknad, ilska och uppgivenhet.

Enskilda samtal om livets alla frågor

Ibland kan livet kännas tungt. Men det finns alltid hopp. Någon att prata med. Enskilda samtal är kostnadsfria och kan även genomföras via telefon och digitala kanaler.

Kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö

Våra kyrkogårdar

Här finns vägbeskrivning och fakta om kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö: Norra kyrkogården på Sandbacka, Västra kyrkogården Väst på stan, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård, Tavelsjö gamla samt Tavelsjö nya kyrkogård.

Heliga korsets kapell

Heliga korsets kapell ligger på Norra kyrkogården, i samma byggnad som krematoriet och Trons kapell. Det går att boka lokalen med altarkorset synligt eller med altarkorset täckt. Här ryms cirka 120 personer.

Norra kyrkogården med Heliga korsets kapell och trons kapell

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.

Planera en begravning

När en anhörig ska begravas är det ofta rätt många val att göra. Så långt det är möjligt ska den avlidnes önskemål uppfyllas, annars beslutar närmast anhöriga.