Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Heliga korsets kapell

Heliga korsets kapell ligger i samma byggnad som krematoriet och Trons kapell på Norra kyrkogården.

Kapellet och krematoriet byggdes 1952 efter en arkitekttävling där Gunnar Jacobssons bidrag vann. Byggnaden är uppförd i en modernistisk stil med fasad av spritputs, skifferbeklätt sadeltak och fristående klockstapel.

Kapellet har plats för cirka 120 besökare och är utrustat med:

• Orgel och piano
  • Högtalaranläggning med handmikrofon och mygga
  • Möjlighet att hyra bårtäcke vid begravningar, läs mer här >
Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Heliga korsets kapell. Du kan snurra runt i 360 grader och förstora bilden för att titta närmare.

Byggnaden är uppförd i öst-västlig riktning med en lägre vinkelbyggnad som innehåller expedition, sakristia, urnrum och det år 1992 tillbyggda Trons kapell.

Kapellet har en takhöjd på nästan 12 meter. Det branta taket är invändigt klätt i obehandlad råspont med hängande takarmaturer liknande blomkalkar. Det huvudsakliga dagsljusinsläppet sker genom ett stort trekantigt fönster i söder. Det är placerat så att ljuset faller in över kistans plats framför altaret.

Den sparsamma utsmyckningen är koncentrerad till altarväggen och portarna. Det sex meter höga korset är snidat av skulptören Robert Nilsson. Det är delvis målat och dekorerat med bibelord och kristna symboler. Portarna på kapellets gavel har textade bibelord drivna i kopparplåtar, utfört av konstsmed S. Lindgren från Umeå.

På innergården mellan de båda kapellen står en staty gjord 1929 av skulptören David Wretling.

Hitta till Trons & Heliga korsets kapell

Norra kyrkogården med Trons och Heliga korsets kapell
Sandbackavägen 55
Busshållplats Kapellvägen