Foto: Lina Eriksson

Backens kyrkogård

Backens kyrkogård är Umeås äldsta kyrkogård. Här finns både äldre kvarter och nya områden, som tillsammans speglar Umeås historia och nutid.

Backens kyrkogård i Umeå ligger vid Backens kyrka. Den är Umeås äldsta kyrkogård, med gravar ända från 1500-talet. I dag finns här 4 700 gravplatser, en minneslund och en askgravlund. Begravningskapellet med 75 sittplatser heter Backens kapell.

Gravskick på Backens kyrkogård

• Kistgravar
  • Urngravar
  • Askgravlund
  • Minneslund

Läs mer om gravskick och gravrätt ->

• Parkeringsplatser finns
  • Toalett (RWC) för kyrkogårdsbesökare finns på personalbyggnadens högra kortsida. Öppen klockan 06-22.
  • Vissa gångar är grusade

Följ arbetet på Instagram

@backenskyrkogard

Backens askgravlund byggs ut

Backens askgravlund byggs ut för att rymma fler gravsättningar. Utbyggnaden kommer att bli till vänster om den befintliga delen, sett från parkering och personalbyggnad. I samband med utbyggnaden gör vi om lite i den befintliga delen för att öka tillgängligheten. Under tiden som arbetet med askgravlunden pågår kommer den att vara stängd för besökare. Inget kommer att hända med de redan gravsatta urnorna under byggperioden, de kommer inte att påverkas. Under den tid som askgravlunden är stängd kan du tända ljus och sätta blommor vid vår tillfälliga smyckningsplats som är iordningställd till höger om lunden sett från parkeringen. Vi beklagar att ett antal oförutsedda händelser har lett till att projektet har fördröjts. Till exempel upptäcktes det att dammen hade ett läckage och behövde en ny dammduk, befintlig mur var instabil samt ny mur levererades felböjd. Allt detta måste åtgärdas innan arbetet kan färdigställas. Målet är att askgravlunden ska vara klar våren 2023. Vi kommer att kontakta alla som väntar på gravsättning med närvaro när det går att boka tid för gravsättning.

Hitta till Backens kyrkogård

Backens kyrkogård
Klockarvägen 3 (personalbyggnad)

Busshållplats
Klockarvägen

E-post Backens kyrkogård
Telefon Boka tid för gravsättning eller för att se ut en grav:
090-200 25 75 (telefontid vardagar 9-11)

Beställ gravskötsel här ->

Övriga frågor
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen (se nedan)

Koordinater
Latitud 63.830230
Longitud 20.171801
Klicka här för att se en karta>

Kyrkogårdsexpeditionen

Telefon 090-200 25 20 (helgfria vardagar 10-12 och 13-14.30)

E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 525, 901 10 Umeå
Besöksadress Skolgatan 75

Se dig omkring på Backens kyrkogård

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Backens kyrkogård. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården. Foto: Queen media

Signaturväxt på kyrkogården

Kryptuja signaturväxt Backens kyrkogård

Signaturväxt Backens kyrkogård: kryptuja

Kryptuja (Microbiota decussata) är en cypressväxt med mjuka barr som härstammar från östra Ryssland. Den har en vacker grön färg på sommaren och blir bronsfärgad över hösten och vintern. Kryptuja är en bra marktäckare som kan bre ut sig flera meter på bredden även om den bara blir omkring en halvmeter hög. Växten tål både skugga, torka och köld och trivs i de flesta jordar. På Backens kyrkogård hittar du kryptuja på flera platser. På kvarter sju planterades den på 90-talet. Den har etablerat sig fint och ger karaktär åt området. År 2019 gjordes en ny stödmur mellan kvarter två och fem, där vi planterade kryptuja tillsammans med växterna stefanandra och aronia. Tanken är att kryptujan på sikt ska välla ner över muren och skapa en böljande grön känsla.

Symboler på gravvårdar

Fram till mitten av 1900-talet var det vanligt att skriva yrken och titlar på gravvårdarna, likaså vem som rest stenen. Många äldre gravvårdar har kristna symboler och bibelcitat. Idag är det vanligt att välja symboler som förknippas med den avlidne.

Ett urval av symboler är:

• Kolonn – stöttepelare. Brutna kolonner och trädstammar – avbruten livsgärning
  • Facklor – nedåtvända: det utslocknade livet. Uppåtvända: livet efter döden
  • Duva – tro, hopp, helige ande
  • Kors – symbol för kristendomen, tro, uppståndelse, försoning m m
  • Obelisk – ära, redlighet, ståndaktighet
  • Stjärna – femuddig: morgonstjärnan, Kristus. Sexuddig: skapelsens stjärna
  • Timglas – tidens flykt, livets förgänglighet
  • Triangel – den gudomliga treenigheten
  • Urna, amfora – sorg, tårar som samlas upp. Med flammor: livet efter döden
Ett gravkors i järn på en kyrkogård.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravskötsel

Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds inom Umeå pastorat. Beställ via telefon, mejl eller webben.

Kyrkogårdsexpeditionen sitter på våning 2 i Församlingsgården, öst på stan.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsexpeditionen har öppet helgfria vardagar för att svara på dina frågor. På denna sida finns kontaktuppgifter till alla olika enheter inom Umeås kyrkogårdsförvaltning.

Norra kyrkogården med Heliga korsets kapell och trons kapell

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.