Foto: Lina Eriksson

Backens kyrkogård

Backens kyrkogård är Umeås äldsta kyrkogård. Här finns både äldre kvarter och nya områden, som tillsammans speglar Umeås historia och nutid.

Backens kyrkogård i Umeå ligger vid Backens kyrka. Den är Umeås äldsta kyrkogård, med gravar ända från 1500-talet. I dag finns här 4 700 gravplatser, en minneslund och en askgravlund. Begravningskapellet med 75 sittplatser heter Backens kapell.

Gravskick på Backens kyrkogård

• Kistgravar
  • Urngravar
  • Askgravlund
  • Minneslund

Läs mer om gravskick och gravrätt ->

• Parkeringsplatser finns
  • Toalett (RWC) för kyrkogårdsbesökare finns på personalbyggnadens högra kortsida. Öppen klockan 06-22.
  • Vissa gångar är grusade

Följ arbetet på Instagram

@backenskyrkogard

Hitta till Backens kyrkogård

Backens kyrkogård
Klockarvägen 3 (personalbyggnad)

Busshållplats
Klockarvägen

E-post Backens kyrkogård
Boka tid för gravsättning eller för att se ut en grav:
090-200 25 75 (telefontid vardagar 9-11)

Beställ gravskötsel här ->

Övriga frågor
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen (se nedan)

Koordinater
Latitud 63.830230
Longitud 20.171801
Klicka här för att se en karta>

Kyrkogårdsexpeditionen

Telefon 090-200 25 20 (helgfria vardagar 10-12 och 13-14.30)

Avvikande telefontider september:
15-16 september: öppet 13-14.30
22 september: öppet 11-12 och 13-14.30

E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

Besökstid 10-12 och 13-14.30 (helgfria vardagar)

För att minska smittorisk tar vi endast emot tidsbokade besök. Ring eller mejla för tidsbokning.

Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 525, 901 10 Umeå
Besöksadress Östra Esplanaden 9, 2 tr.

Se dig omkring på Backens kyrkogård

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Backens kyrkogård. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården. Foto: Queen media

Signaturväxt på kyrkogården

Kryptuja signaturväxt Backens kyrkogård

Signaturväxt Backens kyrkogård: kryptuja

Kryptuja (Microbiota decussata) är en cypressväxt med mjuka barr som härstammar från östra Ryssland. Den har en vacker grön färg på sommaren och blir bronsfärgad över hösten och vintern. Kryptuja är en bra marktäckare som kan bre ut sig flera meter på bredden även om den bara blir omkring en halvmeter hög. Växten tål både skugga, torka och köld och trivs i de flesta jordar. På Backens kyrkogård hittar du kryptuja på flera platser. På kvarter sju planterades den på 90-talet. Den har etablerat sig fint och ger karaktär åt området. År 2019 gjordes en ny stödmur mellan kvarter två och fem, där vi planterade kryptuja tillsammans med växterna stefanandra och aronia. Tanken är att kryptujan på sikt ska välla ner över muren och skapa en böljande grön känsla.

Symboler på gravvårdar

Fram till mitten av 1900-talet var det vanligt att skriva yrken och titlar på gravvårdarna, likaså vem som rest stenen. Många äldre gravvårdar har kristna symboler och bibelcitat. Idag är det vanligt att välja symboler som förknippas med den avlidne.

Ett urval av symboler är:

• Kolonn – stöttepelare. Brutna kolonner och trädstammar – avbruten livsgärning
  • Facklor – nedåtvända: det utslocknade livet. Uppåtvända: livet efter döden
  • Duva – tro, hopp, helige ande
  • Kors – symbol för kristendomen, tro, uppståndelse, försoning m m
  • Obelisk – ära, redlighet, ståndaktighet
  • Stjärna – femuddig: morgonstjärnan, Kristus. Sexuddig: skapelsens stjärna