Foto: Lina Eriksson

Backens kyrkogård

Backens kyrkogård är Umeås äldsta kyrkogård. Här finns både äldre kvarter och nya områden, som tillsammans speglar Umeås historia och nutid.

Backens kyrkogård i Umeå ligger vid Backens kyrka. Den är Umeås äldsta kyrkogård, med gravar ända från 1500-talet. I dag finns här 4 700 gravplatser, en minneslund och en askgravlund. Begravningskapellet med 75 sittplatser heter Backens kapell.

Gravskick på Backens kyrkogård

• Kistgravar
  • Urngravar
  • Askgravlund
  • Minneslund

Läs mer om gravskick och gravrätt ->

• Parkeringsplatser finns
  • Toalett (RWC) för kyrkogårdsbesökare finns på personalbyggnadens högra kortsida. Öppen klockan 06-22.
  • Vissa gångar är grusade

Följ arbetet på Instagram

@backenskyrkogard

60 träd byts ut i år

En kyrkogård anlagd före 1940 måste ha en vård- och underhållsplan, som beskriver hur det kulturhistoriska värdet ska bevaras. En del av planen utgörs av en trädvårdsplan, som vi har tagit fram i samarbete med en arborist. I den står vilka träd som ska fällas, vårdas och planteras.

Utifrån planen har vi tagit fram riktlinjer för hur vi ska jobba med träden i den dagliga driften. Till exempel ska vi arbeta varsamt nära trädens stammar och rötter, och alltid ha ett syfte med en beskärningsåtgärd.

Enligt planen ska vi under 2024 byta ut 60 av de cirka 800 träden på Backens kyrkogård. De kan ha skador, dålig tillväxt eller växa på ett sätt som kommer att göra dem till en risk.

De nya träden kommer få rätt förutsättningar för att växa till sin rätta karaktär och storlek, tack vare de nya riktlinjerna. Då ökar chansen att de kan bli riktigt gamla, vilket är värdefullt för den biologiska mångfalden.

Oftast planteras ett nytt träd av samma sort, men i vissa fall byter man ut trädslaget till ett lämpligare trädslag på platsen. Kanske för att få ett mer ursprungligt träd för just den kyrkogården, eller ett som trivs bättre.

Hitta till Backens kyrkogård

Backens kyrkogård
Klockarvägen 3 (personalbyggnad)

Busshållplats
Klockarvägen

E-post umea.backenskyrkogard@svenskakyrkan.se
Telefon Boka tid för gravsättning eller för att se ut en grav:
090-200 25 75 (telefontid vardagar 9-11)

Beställ gravskötsel här ->

Övriga frågor
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen (se nedan)

Koordinater
Latitud 63.830230
Longitud 20.171801
Klicka här för att se en karta>

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider 10-12 och 13-14:30 (helgfria vardagar)

E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 3184, 903 04 Umeå
Besöksadress Sandbackavägen 55

Se dig omkring på Backens kyrkogård

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Backens kyrkogård. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården. Foto: Queen media

Signaturväxt på kyrkogården

Kryptuja signaturväxt Backens kyrkogård

Signaturväxt Backens kyrkogård: kryptuja

Kryptuja (Microbiota decussata) är en cypressväxt med mjuka barr som härstammar från östra Ryssland. Den har en vacker grön färg på sommaren och blir bronsfärgad över hösten och vintern. Kryptuja är en bra marktäckare som kan bre ut sig flera meter på bredden även om den bara blir omkring en halvmeter hög. Växten tål både skugga, torka och köld och trivs i de flesta jordar. På Backens kyrkogård hittar du kryptuja på flera platser. På kvarter sju planterades den på 90-talet. Den har etablerat sig fint och ger karaktär åt området. År 2019 gjordes en ny stödmur mellan kvarter två och fem, där vi planterade kryptuja tillsammans med växterna stefanandra och aronia. Tanken är att kryptujan på sikt ska välla ner över muren och skapa en böljande grön känsla.

Symboler på gravvårdar

Fram till mitten av 1900-talet var det vanligt att skriva yrken och titlar på gravvårdarna, likaså vem som rest stenen. Många äldre gravvårdar har kristna symboler och bibelcitat. Idag är det vanligt att välja symboler som förknippas med den avlidne.

Ett urval av symboler är:

• Kolonn – stöttepelare. Brutna kolonner och trädstammar – avbruten livsgärning
  • Facklor – nedåtvända: det utslocknade livet. Uppåtvända: livet efter döden
  • Duva – tro, hopp, helige ande
  • Kors – symbol för kristendomen, tro, uppståndelse, försoning m m
  • Obelisk – ära, redlighet, ståndaktighet
  • Stjärna – femuddig: morgonstjärnan, Kristus. Sexuddig: skapelsens stjärna
  • Timglas – tidens flykt, livets förgänglighet
  • Triangel – den gudomliga treenigheten
  • Urna, amfora – sorg, tårar som samlas upp. Med flammor: livet efter döden

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravskötsel

Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds inom Umeå pastorat. Beställ via telefon, mejl eller webben.

Entrén till kyrkogårdsexpeditionen

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsexpeditionen har öppet helgfria vardagar för att svara på dina frågor. På denna sida finns kontaktuppgifter till alla olika enheter inom Umeås kyrkogårdsförvaltning.

Norra kyrkogården med Heliga korsets kapell och trons kapell

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.