Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Gravskötsel

Kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder tjänsten gravskötsel till de gravrättsinnehavare som inte har möjlighet att sköta om graven själva. Här kan du läsa mer om våra erbjudanden, se prislista för gravskötsel samt beställa gravskötsel.

Ansvaret för skötseln på kyrkogården delas mellan kyrkogårdsförvaltningen och gravrättsinnehavarna. Som gravrättsinnehavare ansvarar du för din grav medan förvaltningen sköter kyrkogårdarnas allmänna ytor.

För att underlätta för gravrättsinnehavare som av olika skäl inte kan sköta om graven själva finns det möjlighet att köpa tjänsten gravskötsel. Här kan du läsa mer om vilka tjänster kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.

Grundskötsel

När du köper tjänsten grundskötsel tar kyrkogårdsförvaltningen hand om skötseln av graven under hela säsongen. Grundskötsel kan du köpa till gravar med gräs och planteringsyta (plats för blommor) eller grus och planteringsyta. I paketet för grundskötsel ingår:

• vårstädning
  • gräsklippning och trimning
  • ogräsrensning
  • kantskärning
  • gödsling och jordförbättring
  • krattning och ogräsrensning av eventuell grusyta
  • vattning
  • höststädning

Grundskötsel för gravar utan planteringsyta

Om du inte vill ha någon planteringsyta framför gravstenen kan du beställa grundskötsel ändå, men till en lägre kostnad. Då klipper vi gräset på gravplatsen och trimmar gräset runt stenen, så att graven alltid ser välskött och fin ut. När du besöker graven har du möjlighet att sätta snittblommor i tillfälliga vaser som finns att låna på kyrkogården. När blommorna vissnat ingår det att personalen plockar bort dem.

Om det finns en planteringsyta framför graven när du beställer den här typen av grundskötsel ingår det att personalen sår igen graven med gräs. Det tar minst en säsong för gräset att ta sig.

Utöver grundskötseln går det att beställa bland annat:

• plantering av sommarblommor
  • vårblommor
  • ljung
  • allhelgonakrans
  • tändning av gravljus
  • tvätt av gravvård/gravsten

Vad kostar gravskötsel?

Här finns en prislista för gravskötsel och plantering (pdf).

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider: 10.00-12.00 och 13.00-14.30, helgfria vardagar

Avvikande öppettider i oktober:
onsdag 3/10 öppet 13.00-14:30
torsdag 11/10 öppet 13.00-14:30

Epost: umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se

Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 2 tr
Postadress: Box 525, 901 10 Umeå

Sök gravsatta

På sidan svenskagravar.se kan du se både på vilken kyrkogård den avlidne ligger begravd på och sedan med hjälp av kartan hitta graven.

Om du söker på ett namn och får väldigt många träffar kan du välja "Umeå pastorat" för att begränsa träffarna.