Om kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen i Umeå sköter kyrkogårdarna och begravningsverksamheten för alla som bor i Umeå och Tavelsjö, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan i Umeå ansvarar för kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö:

  • Backens kyrkogård
  • Norra kyrkogården, på Sandbacka
  • Röbäcks kyrkogård
  • Västra kyrkogården, väst på stan
  • Tavelsjö nya kyrkogård och Tavelsjö gamla kyrkogård

På Norra kyrkogården finns ett muslimskt område och på Röbäcks kyrkogård finns ett katolskt område, ett muslimskt område och ett område för bahai. 

På Norra kyrkogården ligger även Umeås krematorium.

Lokaler för begravningsceremonier

I Umeå finns det lokaler för begravningsceremonier på eller i närheten av alla kyrkogårdar. Vi har religiöst neutrala lokaler och kapell med kristna symboler. Våra lokaler är kostnadsfria att använda vid begravningsceremonier för alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan. Läs mer om våra platser för begravningsceremonier.

Så finansieras begravningsverksamheten

Begravningsverksamheten finansieras av skattemedel. Avgiften kallas för begravningsavgift och hur stor den är syns på skattsedeln. Läs mer om begravningsavgiften.

Ovanliga ord och uttryck

Vissa ord som rör begravning, gravar och kyrkogårdar träffar man inte på så ofta i det dagliga språket. Här finns en ordlista med förklaringar av ovanliga ord.

Personuppgifter

Här kan du läsa hur Umeå pastorat behandlar personuppgifter: Behandling av personuppgifter.

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider 10-12 och 13-14:30 (helgfria vardagar)

Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se 

Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 3184, 903 04 Umeå
Besöksadress Sandbackavägen 55

Begravningsombud

Kontaktuppgifter till begravningsombudet för Svenska kyrkan i Umeå. Begravningsombudets uppgift är att granska hur Svenska kyrkan sköter begravningsverksamheten.

Kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö

Våra kyrkogårdar

Här finns vägbeskrivning och fakta om kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö: Norra kyrkogården på Sandbacka, Västra kyrkogården Väst på stan, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård, Tavelsjö gamla samt Tavelsjö nya kyrkogård.