Om kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen i Umeå sköter kyrkogårdarna och begravningsverksamheten för alla som bor i Umeå och Tavelsjö, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan i Umeå ansvarar för kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö:

• Backens kyrkogård
  • Norra kyrkogården, på Sandbacka
  • Röbäcks kyrkogård
  • Västra kyrkogården, väst på stan
  • Tavelsjö nya kyrkogård och Tavelsjö gamla kyrkogård

På Norra kyrkogården finns ett muslimskt område och på Röbäcks kyrkogård finns ett katolskt område och ett område för bahai. Det planeras även för ett muslimskt område på Röbäcks kyrkogård.

Lokaler för begravningar

I Umeå finns det lokaler för begravningar på eller i närheten av alla kyrkogårdar. Vi har religiöst neutrala lokaler och kapell med kristna symboler. Våra lokaler är kostnadsfria att använda vid begravningsceremonier för alla som är folkbokförda i
Sverige, oavsett livsåskådning eller medlemskap i Svenska kyrkan. Läs mer om platser för begravningsceremonier.

Så finansieras begravningsverksamheten

Begravningsverksamheten finansieras av begravningsavgiften, som du kan läsa mer om här: Begravningsavgift.

Ovanliga ord och uttryck

Vissa ord som rör begravningar, gravar och kyrkogårdar träffar man inte på så ofta i det dagliga språket, och de kan därför kännas främmande. Här finns en liten ordlista med förklaringar.

Personuppgifter

Här kan du läsa hur Umeå pastorat behandlar personuppgifter: Behandling av personuppgifter.

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider vardagar 10-12 och 13-14.30

För att minska smittorisken uppmanar vi till att kontakta oss via telefon eller e-post.

Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se