Perennpaket exempel
Foto: Anneli Jakobsson

Perennpaket

Fleråriga växter inklusive skötsel.

Perenner blommar inte hela sommaren men kyrkogårdspersonalen försöker kombinera växter där vissa blommar tidigt och andra lite senare. Perenner har ofta vackra blad som gör att gravplatsen är fin hela säsongen.

På bilden ovanför finns ett exempel på hur en perennplantering kan se ut. Vilka perenner som planteras på en specifik grav beror bland annat på planteringsytans storlek, stenens höjd och gravens läge (till exempel sol eller skugga).

Priser

Första året har perennpaketen en högre kostnad på grund av inköp av växter. Men från och med andra året är skötselkostnaden lägre än för traditionella sommarblommor.

• Perennpaket med 3 perenner inklusive skötsel. Pris: 710 kr. OBS! Plantorna är små när de planteras, men under första säsongen växer de till sig och kommer att fylla upp hela planteringsytan på sikt.
  • Perennskötsel, från och med år 2. Pris: 325 kr

Det som ingår i perennpaket/perennskötsel är: vårstädning av gravplatsen, trimning av gräs runt planteringsyta och ev. gravsten, vattning, ogräsrensning i planteringsytan, delning av perennerna vid behov, jordförbättring, gödsling, kantskärning, höststädning samt utbyte av döda plantor vid behov.

Perennpaketen kan kombineras med: vinterkrans, gran- och tallrisbukett, ljuständning och grusskötsel. När du besöker graven kan du gärna sätta snittblommor i tillfälliga vaser som finns att låna vid kyrkogårdarnas servicestationer, men undvik att plantera något mer eftersom det kan skada rötterna och tar upp ytan där perennerna ska breda ut sig.

-> Tillbaka till Gravskötsel

Vatten strilar från en vattenkanna ned över gröna växter.

Skötsel

För dig som planterar själv.

Trimning

Till gravar med eller utan planteringsyta.

Grusskötsel

För dig som inte vill sköta grusytan själv.

Vårplanteringar

Kan beställas t.o.m. 30 april.

Plantering av rosa ljung framför en gravsten.

Höstdekorationer

Kan beställas t.o.m. 27 oktober.

Ljuständning

Till allhelgona, fars dag eller mors dag.

Beställ gravskötsel och andra tjänster

Kontakta kyrkogårdsexpeditionen om du vill beställa (se kontaktuppgifter nedan). Om du mejlar in din beställning behöver du uppge:

• ditt namn och personnummer
  • kyrkogård, kvarter och gravnummer
  • om du vill att beställningen ska gälla tills vidare (du får faktura i början av varje år) eller endast i år.

Om du inte är gravrättsinnehavare till graven behöver du ha tillåtelse från gravrättsinnehavaren att göra beställningen.

Läs mer om hur Umeå pastorat hanterar dina inskickade personuppgifter: Behandling av personuppgifter

Kyrkogårdsexpeditionen

Telefon 090-200 25 20 (helgfria vardagar 10-12 och 13-14.30)

Avvikande öppettider december:
tisdag 27 december - endast telefon, ej besök