Foto: Lina Eriksson

Tavelsjö gamla kyrkogård

Tavelsjö gamla kyrkogård är en av två kyrkogårdar i Tavelsjö.

Tavelsjö gamla kyrkogård ligger nära Tavelsjö kyrka i en svag sluttning ned mot Tavelsjön. Den togs i bruk 1910.  Kyrkogården är inramad av ett vitt trästaket. Innanför staketet växer en krans av björkar.

Gravstenarna på kyrkogården har stor enhetlighet. De består mestadels av mindre stenar i mörka stensorter, från början av 1900-talet. På Tavelsjö gamla kyrkogård är många gravar kulturhistoriskt värdefulla. År 2021 anlades även en mindre askgravlund på kyrkogården för att tillgängliggöra den för nya gravsättningar. 

Gravskick på Tavelsjö gamla kyrkogård

I en kistgrav kan både kistor och urnor gravsättas. Vanligtvis ryms 1–6 kistor samt 25 urnor i en kistgrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen. 

Anhöriga kan sätta upp en gravsten och plantera blommor på graven.

I en urngrav kan endast urnor gravsättas. Det ryms 16–25 urnor i en urngrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.

Anhöriga kan sätta upp en gravsten och plantera blommor på graven.

Foto: Lina Eriksson

Askgravlunden ligger till vänster innanför ingången, inramad av en låg häck. Namnskyltarna fästs på på de fem återbrukade gravstenarna i tidstypisk stil. I lunden finns hållare för ljus och snittblommor.  

En askgravlund är en gemensam plats för gravsättning. Anhöriga får vara med vid gravsättningen om de vill. 

Foto: Lina Eriksson

Tillgänglighet

  • Inga parkeringar
  • Ingen toalett
  • Grusade gångar

Hitta till Tavelsjö gamla kyrkogård

Adress
Längs Tavelsjövägen, ungefär mitt mellan kyrkan och Ica.

E-post umea.tavelsjokyrkogard@svenskakyrkan.se
Telefon 090-200 25 90 (telefontid vardagar 9-11)

Beställ gravskötsel här ->

Koordinater
Latitud 64.037818
Longitud 20.057061

Klicka här för att se en karta>

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppettider 10-12 och 13-14:30 (helgfria vardagar)

Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se 

Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 3184, 903 04 Umeå
Besöksadress Sandbackavägen 55

Se dig omkring på Tavelsjö gamla kyrkogård

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Tavelsjö gamla kyrkogård. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården. Foto: Queen media

Signaturväxt på kyrkogården

Ormbunke signaturväxt Tavelsjö kyrkogård

Signaturväxt Tavelsjö kyrkogårdar: ormbunke

Ormbunke (Pteridophyta) är inte en specifik växt utan ett samlingsnamn på över 9 000 olika arter, spridda över hela jorden. I Sverige finns drygt 40 arter. Ormbunkar har funnits i 400 miljoner år och är därmed en av världens äldsta växter. Eftersom det finns så många olika arter finns det ormbunkar i alla möjliga former och storlekar. Många ormbunkar gillar fuktiga och halvskuggiga/skuggiga miljöer, men det finns även arter som trivs utmärkt i sol. I Tavelsjö har vi valt ormbunke som signaturväxt på kyrkogården eftersom det här finns en lång tradition av att plantera ormbunksväxter på gravarna. Ormbunkarna kan vara av olika sorter, men strutbräken är ett exempel. Idag hittar du ormbunkar bland annat på de äldre delarna av nya kyrkogården, främst kring de något större gravarna.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravskötsel

Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds inom Umeå pastorat. Beställ via telefon, mejl eller webben.

Låg byggnad i vitt med brunt tak.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsexpeditionen har öppet helgfria vardagar för att svara på dina frågor. På denna sida finns kontaktuppgifter till alla olika enheter inom Umeås kyrkogårdsförvaltning.

Norra kyrkogården med Heliga korsets kapell och trons kapell

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.