Lyssna

Tavelsjö gamla kyrkogård

Tavelsjö gamla kyrkogård är en av två kyrkogårdar i Tavelsjö.

Tavelsjö gamla kyrkogård ligger nära Tavelsjö kyrka i en svag sluttning ned mot Tavelsjön. Den togs i bruk 1910.  Kyrkogården är inramad av ett vitt trästaket. Innanför staketet växer en krans av björkar.

Gravstenarna på kyrkogården har stor enhetlighet. De består mestadels av mindre stenar i mörka stensorter, från början av 1900-talet. På Tavelsjö gamla kyrkogård är många gravar kulturhistoriskt värdefulla. 2021 anlades en mindre askgravlund på kyrkogården för att tillgängliggöra den för nya gravsättningar. För att bevara kyrkogårdens karaktär sätts namnskyltarna i askgravlunden på återbrukade gravstenar i tidstypisk stil. 

Kyrkogårdens olika gravtyper - gravskick

På Tavelsjö gamla kyrkogård finns enskilda gravar med gravrätt och en askgravlund.

Enskilda gravar med gravrätt

Kistgravar. I en kistgrav kan både kistor och urnor gravsättas. Vanligtvis ryms 1–6 kistor samt upp till 25 urnor i en kistgrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen. 

Urngravar. I en urngrav kan endast urnor gravsättas. Det ryms 16–25 urnor i en urngrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.

Läs mer om gravar med gravrätt

Kollektivt gravskick utan gravrätt: askgravlund

I en askgravlund görs gravsättningarna på en gemensam yta och de anhöriga har inget skötselansvar. Snittblommor och gravljus av plast kan lämnas på en gemensam plats, men inga egna krukor eller planteringar får sättas dit. I askgravlunden gravsätts endast textilurnor.

Vid gravsättning i askgravlund betalar anhöriga/dödsbo för en namnskylt som sitter uppe i 25 år. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen om de vill. 

Tavelsjö nya kyrkogård finns en minneslund.

Tillgänglighet på Tavelsjö gamla kyrkogård

  • Inga parkeringar
  • Ingen toalett
  • Grusade gångar
  • Vintertid skottas endast den största gången rakt genom kyrkogården

Se dig omkring på Tavelsjö gamla kyrkogård

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Tavelsjö gamla kyrkogård. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården.

Foto: Queen media

Signaturväxt Tavelsjö kyrkogårdar: ormbunke

Ormbunke (Pteridophyta) är inte en specifik växt utan ett samlingsnamn på över 9 000 olika arter, spridda över hela jorden. I Sverige finns drygt 40 arter. Ormbunkar har funnits i 400 miljoner år och är därmed en av världens äldsta växter. Eftersom det finns så många olika arter finns det ormbunkar i alla möjliga former och storlekar. Många ormbunkar gillar fuktiga och halvskuggiga/skuggiga miljöer, men det finns även arter som trivs utmärkt i sol. I Tavelsjö har vi valt ormbunke som signaturväxt på kyrkogården eftersom det här finns en lång tradition av att plantera ormbunksväxter på gravarna. Ormbunkarna kan vara av olika sorter, men strutbräken är ett exempel. Idag hittar du ormbunkar bland annat på de äldre delarna av nya kyrkogården, främst kring de något större gravarna.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravskötsel

Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds på Umeås och Tavelsjös kyrkogårdar. Beställ via webben, telefon eller e-post.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsexpeditionen har öppet helgfria vardagar för att svara på dina frågor. På denna sida finns kontaktuppgifter till alla olika enheter inom Umeås kyrkogårdsförvaltning.

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.