Svenska kyrkan i Umeå

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Förslag på musik till begravning

Musiken ramar in och gör begravningen personlig men det är inte alltid enkelt att välja. Här finns därför ett urval av vanliga psalmer och musikstycken.

Ibland har den avlidne själv skrivit ner eller meddelat hur man vill att begravningen ska utformas. När så inte har skett är det upp till dig som anhörig att bestämma. Då kan det underlätta att utgå från musik som personen gärna lyssnade på och tyckte särskilt mycket om.

Musik i begravningsgudstjänsten

Begravningsgudstjänsten följer en bestämd ordning och innehåller två-tre psalmer. Utöver psalmerna kan du som anhörig välja minst två musikstycken: inlednings- och avslutningsmusik. Det är vanligt att de består av orgelmusik.

Vid defileringen, då man tar avsked vid kistan/urnan, kan orgelmusik spelas men det går också att ta avsked vid kistan under tystnad.

Vill du att fler musikstycken ska framföras vid begravningen, prata med prästen så att ni tillsammans kan planera in det i ceremonin. Hör gärna av dig till musikern om det är något du undrar över eller vill ha råd om musikval.

Det går också bra att en solist sjunger och/eller spelar under begravningen. Begravningsbyrån kan ge förslag på solister. Tänk på att informera musikern om en solist ska medverka.

Musiklistor

Under respektive lista finns en spotifylista där du kan lyssna på de förslagna styckena. Se listorna som inspiration då instrumenten och arrangemanget av stycket kan skilja sig mot vad som sedan kan erbjuda under begravningen.

Psalmer

Psalm 181 – Nu är det morgon
Psalm 190 – Bred dina vida vingar
Psalm 199 – Den blomstertid nu kommer
Psalm 235 – Som en härlig gudomskälla (Pärleporten)
Psalm 248 – Tryggare kan ingen vara
Psalm 249 – Blott en dag, ett ögonblick i sänder
Psalm 251 – Var jag går i skogar, berg och dalar
Psalm 256 – Var inte rädd
Psalm 271 – Närmare, Gud, till dig
Psalm 297 – Härlig är jorden
Psalm 300 – O, hur saligt att få vandra

Vanliga musikstycken vid begravning

Air – Johann Sebastian Bach
Adagio – Albinoni
Amazing grace – trad
Ave Maria – Schubert
Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel
Gammal fäbodpsalm – Oskar Lindberg
Largo – Antoni Vivaldi
Nocturne – Evert Taube
Så skimrande var aldrig havet – Evert Taube
Tröstevisa – Benny Andersson

Vanliga solosånger vid begravning

En solist kan sjunga och/eller spela på begravningen. Begravningsbyrån kan ge tips på solister om du vill.

Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel
Candle in the wind – Elton John