Foto: Ikonen är målad av Mats Hermansson

Diakonicentralen

Här hjälper vi dig att hjälpa och att få hjälp. Vårt fokus är omsorgen om människan och tron på den egna förmågan till förändring. Vi finns här för stöd och råd.

Diakoni är kyrkans sociala arbete. Till Diakonicentralen kan du komma om du behöver någon att prata med, få ekonomisk rådgivning och stöd eller juridisk rådgivning om du är asylsökande. Här finns en öppen mötesplats för utsatta EU-medborgare och andra som tillfälligt vistas i Umeå. Du kan också kontakta oss om du vill hjälpa till på olika sätt.

På Diakonicentralen möter du diakoner och diakoniassistenter från kyrkans sex församlingar i Umeå och Tavelsjö. Katarina Glas, diakonistrateg, Monica Lundgren, diakon, Sara Sandström, idealitetssamordnare och Johanna All, diakon och ansvarig för Mötesplatsen, har också sina kontor här.

Behöver du som är ideell medarbetare stöd, Sara Sandström.

Närbild på en hög med utländska mynt.

Ekonomisk rådgivning

Alla människor kan ha bekymmer med sin ekonomi någon gång i livet. Prata med oss om dina rättigheter och vilka stöd som finns.

Enskilda samtal om livets alla frågor

Ibland kan livet kännas tungt. Men det finns alltid hopp. Någon att prata med. Enskilda samtal är kostnadsfria och kan även genomföras via telefon och digitala kanaler.

Juridisk rådgivning

Behöver du juridisk hjälp i ditt asylärende. Då kan du komma till oss.

Någon håller händerna runt en kaffekopp på bordet.

Mötesplatsen

Pausad för tillfället! En öppen mötesplats för utsatta EU-medborgare och andra som tillfälligt vistas i Umeå.

Hjälpa till?

Bli volontär

Det finns många olika verksamheter inom Svenska kyrkan i Umeå där ditt engagemang gör skillnad. Du får ingen ekonomisk ersättning, men många som ställer upp frivilligt upplever att det också berikar ens eget liv. I kyrkan kan ett ideellt uppdrag handla om att besöka ensamma människor, hjälpas åt med kyrkfika eller vara med som ledare i en gruppverksamhet.

Läs mer om att bli volontär här >

Ge en gåva till det diakonala arbetet

Inom Svenska kyrkan möter vi många människor som av olika anledningar hamnat i ekonomiska svårigheter. Även här i Umeå.

När pengarna tryter och livet är kaos kan kyrkan ibland hjälpa till med ett ekonomiskt stöd. Det kan vara presentkort till en matkasse, deltagaravgift i en fritidsaktivitet, stöd till ett tillfälligt inköp eller en biocheck för att kunna göra något extra med sina barn.

Det är tack vare din och andras gåvor till kontot för diakonalt stöd som vi kan hjälpa människor i ett akut läge och göra insatser för en långsiktigt hållbar livssituation. Din gåva gör verklig skillnad för en person eller familj, tack!

Så här ger du en gåva till andra i Umeå

Swish 123-584 60 50 eller scanna qr-koden
Bankgiro 602-43 84 Umeå Pastorat. Märk gåvan: Diakonalt stöd