Foto: Ikonen är målad av Mats Hermansson

Diakonicentralen

Här hjälper vi dig att hjälpa och att få hjälp. Vårt fokus är omsorgen om människan och tron på den egna förmågan till förändring. Vi finns här för stöd och råd.

Diakoni är kyrkans sociala arbete. Till Diakonicentralen kan du komma om du behöver någon att prata med, få ekonomisk rådgivning och stöd eller juridisk rådgivning om du är asylsökande. Här finns en öppen mötesplats för utsatta EU-medborgare och andra som tillfälligt vistas i Umeå. Du kan också kontakta oss om du vill hjälpa till på olika sätt.

På Diakonicentralen möter du diakoner och diakoniassistenter från kyrkans sex församlingar i Umeå och Tavelsjö. Kristina (Kikki) Högdahl, diakonistrateg, Monica Lundgren, diakon, Emma Mushi, diakonoch Victoria Öhman ansvarig för härbärget och mötesplatsen har också sina kontor här.

Behöver du som är ideell medarbetare stöd, kontakta Sara Sandström.

Närbild på en hög med utländska mynt.

Ekonomisk rådgivning

Alla människor kan ha bekymmer med sin ekonomi någon gång i livet. Prata med oss om dina rättigheter och vilka stöd som finns.

Kurser i vardagsekonomi

Har du svårt att få pengarna att räcka till? Kanske är du sjukskriven, arbetslös eller student med liten inkomst. Du är inte ensam! Diakonicentralen erbjuder gratis kurser till dig som vill få vardagsekonomin att gå ihop och dina pengar att räcka längre.

Juridisk rådgivning

Behöver du juridisk hjälp i ditt migrationsärende. Då kan du komma till oss.

Någon håller händerna runt en kaffekopp på bordet.

Härbärget och mötesplatsen

Ett natthärbärge och en öppen mötesplats för EU-medborgare och andra som tillfälligt vistas i Umeå.

Enskilda samtal om livets alla frågor

Ibland kan livet kännas tungt. Men det finns alltid hopp. Någon att prata med. Enskilda samtal är kostnadsfria och kan även genomföras via telefon och digitala kanaler.

Vi arbetar på Diakonicentralen

  Hjälpa till?

  Bli volontär

  Det finns många olika verksamheter inom Svenska kyrkan i Umeå där ditt engagemang gör skillnad. Du får ingen ekonomisk ersättning, men många som ställer upp frivilligt upplever att det också berikar ens eget liv. I kyrkan kan ett ideellt uppdrag handla om att besöka ensamma människor, hjälpas åt med kyrkfika eller vara med som ledare i en gruppverksamhet.

  Läs mer om att bli volontär här >

  Ge en gåva till det diakonala arbetet

  Inom Svenska kyrkan möter vi många människor som av olika anledningar hamnat i ekonomiska svårigheter. Även här i Umeå.

  När pengarna tryter och livet är kaos kan kyrkan ibland hjälpa till med ett ekonomiskt stöd. Det kan vara presentkort till en matkasse, deltagaravgift i en fritidsaktivitet, stöd till ett tillfälligt inköp eller en biocheck för att kunna göra något extra med sina barn.

  Det är tack vare din och andras gåvor till kontot för diakonalt stöd som vi kan hjälpa människor i ett akut läge och göra insatser för en långsiktigt hållbar livssituation. Din gåva gör verklig skillnad för en person eller familj, tack!

  Så här ger du en gåva till andra i Umeå

  Swish 123-584 60 50 eller scanna qr-koden
  Bankgiro 602-43 84 Umeå Pastorat. Märk gåvan: Diakonalt stöd