Foto: Linda Mickelsson

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Enskilda samtal om livets alla frågor

Ibland kan livet kännas tungt. Men det finns alltid hopp. Någon att prata med. Enskilda samtal är kostnadsfria och kan även genomföras via telefon och digitala kanaler.

gräs med dagg och i bakgrunden bryter solen genom molnen

Samtalsgrupper vid sorg

Att förlora en närstående kan väcka starka känslor och många tankar. Det kan vara till hjälp att dela och samtala om dessa känslor med andra i samma situation.

Svenska kyrkans familjerådgivning

Vänd dig till oss när du behöver någon att tala med vid de svårigheter eller kriser som kan uppstå i våra nära relationer. Vi erbjuder samtal för par, familjer och enskilda över 18 år.

Närbild på en hög med utländska mynt.

Ekonomisk rådgivning

Alla människor kan ha bekymmer med sin ekonomi någon gång i livet. Prata med oss om dina rättigheter och vilka stöd som finns.

Kyrkans sociala omsorg - diakoni

Diakoni är kristen tro omsatt i praktisk handling. Ordet kommer från grekiskan och betyder tjänst. Det innebär omsorg om medmänniskan i livets olika situationer och är kyrkans utsträckta hand till den som behöver hjälp.

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan är en del av den andliga och existentiella vården på Norrlands universitetssjukhus. Vi finns till för dig, när du vill ha någon att tala med, då du behöver någon som lyssnar, för att dela oro och bekymmer, när du vill samtala om livsfrågor eller om du önskar förbön eller vill fira nattvard.

Verksamhet på häkte och anstalt

Den som sitter frihetsberövad har möjlighet till samtal med en präst. På anstalten i Umeå ordnas även aktiviteter och gudstjänster.

Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef, Johanna All, polisdiakon, Johan Eklund, gruppchef på ingripandepolisen och Lena Fagéus, kyrkoherde vid signeringen av överenskommelsen.

Polisdiakon

En diakon finns regelbundet tillgänglig för enskilda samtal för alla anställda i polishuset, kan fungera som krisstöd vid större olyckor, medverka i utbildning och ge stöd när polisen lämnar dödsbud eller om en polismedarbetare eller anhörig går bort.

Kyrkans stödgrupp

Stödgruppen ger och skapar stöd. Den kan begäras ut av räddningstjänst, ambulans, polis och Försvarsmakten vid allvarliga händelser som olyckor eller dödsbud. Gruppen består främst av präster och diakoner.

Militär själavård på Umeå garnison

Svåra situationer är en del av arbetet inom Försvarsmakten. En garnisonspastor från Svenska kyrkan i Umeå finns därför regelbundet på plats på Umeå garnison.

Självhjälpsgrupper

Livsstegen – 12 steg för oss som vill hitta en ny väg

Livsstegen är ett självhjälpsprogram för oss alla som känner att livsproblem, stora som små, har gjort tillvaron komplicerad. Vi träffas i Tegs kyrka.

Du är inte ensam - fler stödlinjer att ringa

Svenska kyrkan:

• Svenska kyrkan i Umeå 090-200 25 00 (helgfri vardag 10-16)
  • Jourhavande präst 112 begär jourhavande präst (kväll och natt 21-06)
  • PS Ung 090-200 26 60 Svenska kyrkan i Umeå, samtalsmottagning för unga (måndagar 10-11)
  • Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin.  Palveleva puhelin on osa kirkon sielunhoitoa. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän  kanssa. www.svenskakyrkan.se/palvelevapuhelin

Andra organisationer:

• Äldrelinjen 020-22 23 33 (vardagar 8-19, helger 10-16)
  • Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 (kväll och natt 21-06)
  • Allmänna frågor om Covid-19  113 13
  • Medicinsk rådgivning 1177 (vid akut tillstånd 112)
  • Röda korsets stödtelefon 0771-900 800 (vardagar 12-16)