Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Doptavla

Alla som döps i Umeå får en tavla som dopminne. Det är Lars Segerstedt, sjukhuspräst och konstnär, som har målat den.

Trots den enkla formen innehåller tavlan mycket symbolik enligt Lars Segerstedt.

Tavlan består i huvudsak av färgerna blått och gult. Varför då?
– I ikontradition står blått för det mänskliga och det gyllene för det gudomliga. I dopet möter människan det gudomliga.

Duvan då. Vad betyder den?
– Duvan symboliserar den heliga Anden och blir lite som ett plustecken som binder samman det mänskliga och det gudomliga.

Och så ett enda ord. Älskad.
– Det finns hur mycket som helst att säga om dopet, men ett nyckelord för att beskriva det heliga är ”älskad”. Som när Jesus döptes och Guds röst sa: ”Detta är min älskade son".

På baksidan står uppmaningen ”Andas i dopets kärleksförklaring”. Vad betyder det en vanlig måndag?
– Det är en lek med ord. Ande och andas. Andning är en förutsättning för liv. Ibland andas vi utan att vi tänker på det, ibland är andningen väldigt medveten. Likadant är det med dopet. Jag går inte och tänker på att jag är döpt varje dag. Men den kärleksförklaring som dopet bekräftar får jag leva i, oftast omedvetet.