Other languages with Google Translate

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon:+46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Finskspråkig verksamhet

Ruotsin kirkon suomenkielinen seurakuntatyö – Svenska kyrkans finskspråkiga församlingsarbete i Umeå

Det finskspråkiga församlingsarbetet är ett gemensamt åtagande inom Svenska kyrkan i Umeå. Ansvaret för verksamheten ligger inom Ålidhems församling, och präst och kantor ingår i arbetslaget i Ålidhem.

De flesta gudstjänsterna hålls också i Ålidhemskyrkan, ungefär var tredje vecka, oftast på söndag kl 15.30. Se kalendern nedan eller appen Kyrkguiden för datum och närmare information.

Det finns också en kuoro/kör för dig som tycker om att sjunga och vill göra det på finska. Den leds av Ingrid Engdahl

Kontakta styrelsen:
Ordförande Tarja Backman
tarja.backman@gmail.com, 070-39 26 399

Syksyn 2019 ohjelma / Höstprogram 2019

Programmet kan komma att ändras, se kalendern nedan för aktuell information.

31/8–1/9 Seurakuntatyön syyskauden avajaiset/Höstupptakt
Ålidhem kirkko/Ålidhemskyrkan.
Kivaa yhdessäoloa ja hauskaa tekemistä 0-100 vuotiaille.
Suununtaina päätämme päämessuun Kimmo Sulilan johdolla klo 16.00.
Församlingshelg som höstupptakt med trevlig samvaro och många aktiviteter! Helgen avslutas med söndagsmässa med Kimmo Sulila klockan 16.00 den 1/9.

6/10 klo 16.00 Sunnuntaijumalanpalvelus/Söndagsgudstjänst
Ålidhem kirkko/Ålidhemskyrkan.
Sunnuntaijumalanpalvelus. Pappi Anthony Kipangula Ålidhemin Tansanian ystäväseurakunnasta pitää saarnan. Tulkkaus suomeksi. Kuoro esiintyy Ingrid Engdahlin johdolla. Syyskokous jumalanpalveluksen jälkeen. Papiksi opiskeleva Mimmi Merlich. Diakoniaassistentti Lovisa Jakobsson.

Prästen Anthony Kipangula från Ålidhems församlings vänförsamling i Tanzania predikar. Tolkning till finska. Kören medverkar under Ingrid Engdahls ledning. Höstmöte efter gudstjänsten. Präststuderande Mimmi Merlich, diakoniassistent Lovisa Jakobsson.

3/11 klo 15.00 Hautausmaavaellus/Kyrkogårdsvandring
Hautausmaavaellus Uumajan vanhalla hautausmaalla Västra kyrkogårdenilla. Kokoonnumme Storgatanin puolen portilla klo 15.00. Päätämme hartaushetkeen kappelissa klo 16.00. Kaarina Honkanen kertoo ja opastaa. Papiksi opiskeleva Mimmi Merlich. Diakonia-assistentti Lovisa Jakobsson.

Vi gör vi en vandring på Umeås gamla kyrkogård, Västra kyrkogården. Vi samlas vid ingången från Storgatan klockan 15.00. Vandringen slutar med en andakt i kapellet ca kl 16.00. Kaarina Honkanen leder vandringen. Präststuderande Mimmi Merlich. Diakoniassistent Lovisa Jakobsson.

6/12 klo 18.00 Itsenäisyyspäivän vietto/Självständighetsdagsfirande
Ålidhemin kirkossa/Ålidhemskyrkan.
Juhlimme Suomen itsenäisyyspäivää yhteistyössä Uumajan suomikerhon kanssa. Kuoro esiintyy Ingrid Engdahlin johdolla. Enemmän infoa tulee myöhemmin.

Firande av Finlands självständighetsdag i samarbete med Finska klubben. Kören medverkar under Ingrid Engdahls ledning. Mer information kommer senare.

15/12 klo 18.00 Kauneimmat joululaulut/Våra vackraste julsånger
Ålidhem kirkko/Ålidhemskyrkan.
Tule hakemaan joulutunnelmaa laulamalla ja kuuntelemalla jouluisia sävelmiä. Kuoro esiintyy Ingrid Engdahlin johdolla. Papiksi opiskeleva Mimmi Merlich. Diakonia-assistentti Lovisa Jakobsson.

Kom i julstämning genom att i gemenskap sjunga och lyssna till julens budskap i sångform. Kören medverkar under Ingrid Engdahls ledning. Präststuderande Mimmi Merlich. Diakoniassistent Lovisa Jakobsson.

25/12 klo 18.00 Joulupäivänjumalanpalvelus/Juldagsgudstjänst
Papiksi opiskeleva Mimmi Merlich. Diakonia-assistentti Lovisa Jakobsson. Kanttori Ingrid Engdahl. Enemmän infoa tulee myöhemmin.

Präststuderande Mimmi Merlich. Diakoniassistent Lovisa Jakobsson. Kantor Ingrid Engdahl. Mer information kommer senare.

Muuta suomenkielistä seurakuntatyötä/
Övrigt finskspråkigt församlingsarbete

Kuoroharjoitus

Kuoroharjoitukset alkavat maanantaina 9/9 klo 18.00, ja jatkuvat maanantaisin paitsi silloin kun kuoro on esiintynyt sunnuntaijumalanpalveluksessa. Tervetuloa myös uudet laulajat!

Körövning
Körövningarna startar måndag 9/9 kl 18.00 och fortsätter därefter varje måndag kl 18.00, utom de måndagar då kören medverkat i föregående söndags gudstjänst. Nya körsångare är också välkomna!

Kuoron johtaja/körledare: Ingrid Engdahl, 090-200 27 18, ingrid.engdahl@svenskakyrkan.se

Kirjapiiri/Bokcirkel på finska

Kirjapiirissä alamme lukea Minna Canthin tuotantoa.  Johtajat Tarja Backman ja Kaarina Honkanen.

Lukupiiri kokoontuu Ålidhemin kirkolla tiistaisin 3/9, 1/ 10, 29/10 ja 19/11. kello 18.00-19.45.
Luemme Kati Hiekkapellon kirjan Kolibri, josta sitten keskustelemme tapaamisissamme. Lisätietoa Tarja Backmannilta 070-39 26 299 tai Kaarina Honkaselta 070-668 10 15. Tervetuloa mukaan!

Bokcirkel
I bokcirkeln börjar vi bekanta oss med Minna Canth.
Ledare Tarja Backman och Kaarina Honkanen.

Vi träffas i Ålidhemskyrkan följande tisdagar: 3/9, 1/ 10, 29/10 och 19/11 kl 18.00-19.45.
Om du är intresserad ta kontakt med Kaarinaa 070-668 10 15 eller Tarja 070-392 63 99. Välkommen!

Lovisa Jakobsson

Svenska kyrkan i Umeå