Svenska kyrkan i Umeå

Svenska kyrkan i Umeå Besöksadress: Östra Esplanaden 9, 90330 Umeå Postadress: BOX 525, 90110 UMEÅ Telefon: +46(90)2002500 E-post till Svenska kyrkan i Umeå

Om Tavelsjö kyrka

Tavelsjö kyrka ligger vid Tavelsjön. Den är ritad av Carl Hampus Bergman och byggd i rödbrunt tegel med ett brant, skifferbelagt sadeltak.

Kyrkan invigdes 1965 och står på samma plats som den tidigare kyrkan från 1800-talet. Den rymmer 250 personer.

Läs mer om Tavelsjö kyrkas historia på kyrkans egen blogg

I kyrkan finns

• Orgel och piano
  • Bildkanon att låna
  • Brudkrona och dopklänning/klädsel att låna
Klicka på bilden för att se en panoramabild inifrån Tavelsjö kyrka

Intressanta föremål i kyrkorummet

• Trumfkrucifixet är tillverkat i glas och trä. De fem röda stenarna symboliserar Kristi fem sår. Det blyinfattade korfönstret är gjort av Harald Garmland. Verket heter ”Törnekronan” och påminner om den krans som Jesus tvingades bära.
  • Väven med bibliska motiv som hänger på predikstolen är skapad av textilkonstnären Agda Österberg efter skisser av Gunnar Lodin, präst i Tavelsjö.
  • Apostlarna Johannes, med bägare, och Petrus, med nyckel är tillsammans med processionskorset snidade av Emil Sandberg
  • Dopfunten har en gjuten fot och cuppa (den övre delen) i sten. Dopskålen är gjord i koppar av Seth Lindgren.
  • Livets träd är gjort av Marie Rönnblom och Krister Andersson. Vi tänder ljus i trädet för alla som döps och när vi läser namnen efter dem som avlidit i församlingen.

Församlingsgården

Granne med kyrkan, 50 meter bort, ligger församlingsgården. Här finns samlingssal som rymmer 120 personer, kontor och lokaler för församlingens verksamheter.

Du kan boka församlingsgården för minnesstunder och dopfika. Här finns piano, bildkanon, högtalaranläggning med mikrofon och kök att låna.

Stora salen i Tavelsjö församlingsgård Bild: Lina Eriksson

• Tavelsjö kyrka är byggd i ett plan utan nivåskillnader
  • Dörröppnare finns
  • Hörslinga finns
  • Vanlig toalett finns

• Församlingsgården, 50 meter bort, är ett suterränghus i två plan utan invändig hiss men med ingångar till båda planen utifrån.
  • Dörröppnare finns
  • Handikappanpassad ingång till båda våningsplanen finns
  • Handikappanpassad toalett på båda våningarna finns

• Busshållplats finns vid skolan, 200 meter bort