En mamma sitter på golvet och leker med sin bebis.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Öppen förskola och andra grupper

I kyrkan finns många mötesplatser för små och stora tillsammans. Öppna förskolor, babykaféer och sångstunder för dig som är hemma med barn. Det kostar inget att komma.

Vill du veta mer?

Klicka på bilderna/rubrikerna nedan för att läsa mer om respektive verksamhet och vem du ska kontakta om du har frågor.

Öppna förskolor med särskild inriktning

Öppna förskolan - TilLiten

Torsdagar 13.00-16.30. Har du ett litet barn 0-6 år med funktionsnedsättning eller en sjukdom som leder till anpassningar i det dagliga livet? ​Då är öppna förskolan TilLiten en plats för ditt barn och dig.

Ett litet barn leker affär med en man.

Pappa & barn i centrum

Måndagar kl 9-12, drop-in, i Församlingsgården Öst på stan. Öppen förskola för pappor med barn. Terminsstart för våren 15 januari.

Öppna förskolor för alla

En bebis ligger på mage på golvet och tuggar på en skallra.

Babykafé i Backens prästgård

Torsdagar förmiddag kl 9.30–11.30 och eftermiddag kl 13–15. En träffpunkt för små och stora - för barn i alla åldrar med sina vuxna. Ingen anmälan, kom när det passar! Vårterminen 2024 pågår 11 januari - 27 juni. (EJ 9/5, 6/6, den 20/6 endast FM)

Ett litet barn kryper fram mot fröken som sitter i en ring på golvet och sjunger och spelar gitarr på Öppen förskola. Barnets mor ser på.

Bebiscafé i Tegs kyrka

Tisdagar kl 9.30–12. Kom och lek, mys och fika. Åldersanpassade sång- och rytmikstunder kl 10. Frestande fika till lågt pris, även för veganer och allergiker. Vårterminen pågår: 16/1 - 14/5.

Två barn sitter i ring på golvet och klappar händerna tillsammans med en ledare.

Liten och Stor i Ersmarkskyrkan

Just nu ingen öppen förskola på grund av renovering.

Två barn samspelar vid en leksaks-kassaapparat.

Liten och stor i Grisbackakyrkan

Onsdagar kl 9–12. En kravlös mötesplats för barn med sina vuxna. Vi sjunger, pysslar och fikar tillsammans. Drop in. Vårterminen pågår: 17/1–29/5.

En bebis ligger på mage på golvet med en skallra i händerna.

Föräldraträffen i Tavelsjö

Fredagar kl. 9-12 för föräldrar som är hemma med sina barn. Vårterminen pågår 19 januari - 14 juni.

En bebis kryper mot ett babygym.

Stor och liten i Degernäs missionshus

Fredagar kl 10–12.30. En träffpunkt för barn med föräldrar med lek och fika. Ta chansen att träffa och lära känna andra i Degernäs!

Öppen förskola i Carlskyrkan

Måndagar kl 9–11.30. Välkommen du som är 0-100 år gammal på öppen förskola. Fika finns kl 9-10. Vi umgås, leker, sjunger och pysslar. Drop-in, kom när det passar. Ingen föranmälan.

Öppen förskola i Ersbodakyrkan

OBS! Vi tar en paus i höst. På återseende! Tisdagar kl 9-11. Vi leker, skapar och sjunger tillsammans.

Ett barn ler glatt i sin mammas famn. I bakgrunden syns andra vuxna och barn.

Öppen förskola i Innertavle missionshus

Torsdagar kl 9–11.30, drop in. För föräldrar och barn i åldrarna 0–5 år. En mötesplats för föräldrar och barn. Vi träffas för lek, sång, rörelse och bjuder dig och dina barn på enkelt fika. Terminen pågår 18/1 till 16/5 (ej vecka 10, 12, 14 och 19).

Öppen förskola med sopplunch i Mariakyrkan

Tisdagar kl 9-11.30, drop-in. En plats för barn i alla åldrar med sina vuxna. Vi leker, har sångstund, pysslar, fikar och möts. Ingen anmälan, kom när det passar.  Vårterminen pågår 23 januari - 14 maj (Uppehåll 19/3 och 30/4).

En förälder håller sitt barn i händerna för att hjälpa den att gå.

Öppen förskola i Röbäcks kyrka

Måndagar kl 9–12, drop in. Möt nya och gamla vänner i vår mysiga kyrka. Vi sjunger, leker, pysslar och fikar gott fika för en billig slant. Det finns barnstolar, mikrovågsugn och babysitters i lokalen. Vårterminen pågår: 15/1 - 27/5

Benet på ett litet barn som sitter på golvet.

Öppen torsdag i Församlingsgården

Torsdagar kl 13.30-16.30, En kravlös mötesplats för barn och föräldrar i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9. Start 25 januari.

En bebis ligger på mage på golvet och leker med en traktor.

Öppen förskola i Tavelsjö församlingsgård

Tisdagar kl 9-12. För små och stora. Ingen anmälan, kom när det passar. Vårterminen pågår 16 januari–11 juni

Två bebisar ligger på golvet och skrattar.

Öppen förskola i Västerslättskyrkan

Fredagar kl 9–12. En förmiddag för barn och deras vuxna. Sång, lek, skapande, umgås. Möjlighet att köpa fika. Vårterminen startar 19 januari.

En mor och hennes barn bakar med blå lera.

Öppen förmiddag i Hissjö missionshus

Fredagar kl 9.30–11.30. Drop in – kom när det passar. Vi leker, sjunger och fikar tillsammans.

En liten pojke kryper mot en spegel på golvet.

Öppen förskola i Kyrkhörnan, Sjöfruskolan

Måndagar 9–11.30, drop in. För föräldrar med barn 0-5 år. En stunds gemenskap och chans till att lära känna andra barn och vuxna. Vi träffas för lek, sång och rörelse. Vi bjuder dig och ditt barn på ett enklare fika. Terminen pågår fr 22/1 till 13/5 (ej vecka 10 och 14).

Andra grupper för små barn

Babymassage i Carlskyrkan

I den lilla gruppen lär du dig massera din baby. Under fikat samtalar vi om olika ämnen som rör massagen och föräldraskapet. Vi träffas vid 6 tillfällen. Grupperna startar kontinuerligt under terminen. Anmälan

Babymassage i Kyrkhörnan, Tomtebo

I den lilla gruppen lär du dig massera din baby. Under fikat samtalar vi om olika ämnen som rör massagen och föräldraskapet. Vi träffas vid 6 tillfällen. Grupperna startar kontinuerligt under terminen. Anmälan.

Några mammor sitter på golvet med sina bebisar.

Babysång i Ålidhemskyrkan

Onsdagar kl 13-15 för föräldrar och barn 3-12 månader. Vi sjunger nya och gamla sånger och ramsor för och med barnen. Efter sångstunden fikar vi tillsammans, umgås och samtalar. Två grupper under våren, grupp 1 vecka 4-9 (fullbokad) och grupp 2 vecka 15-21. Anmälan!

Öppen förskola utomhus

Pop-up öppen förskola

Våren 2024 ses vi den 17 maj-14 juni på olika lekplatser runt om i stan. Hoppas vi ses då! Under tiden finns många öppna förskolor att upptäcka runt om i Umeå.

Roligt för både barn och föräldrar – öppen förskola i popup-format

Under fredagsförmiddagar i höst kan barn och föräldrar vara med på öppen förskola i lekparker runtom i Umeå. Sångstund och lek kombinerat med vuxenutbyte och kaffe garanteras. – Barnen gillar att leka i lekparken och för min del är det kul att få träffa andra småbarnsföräldrar, säger mamman Victoria Königsson.

Du kanske också är intresserad av

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen. En manlig präst håller barnets hand.

Dop

Dopet är en högtid som är förknippad med stor glädje. Dopet är öppet för alla, såväl barn som vuxna. Det är en helig handling som innebär att den döpte blir en del av ett större sammanhang; en världsvid kristen gemenskap och en del av Guds stora familj.

En hög med grönsaker, frukter och bröd ligger i ett fönster.

Äta tillsammans

Kyrkan har många mötesplatser både på dag- och kvällstid. Kom och träffa både nya och gamla vänner. Lyssna på föredrag och musik, umgås och ät eller fika tillsammans runt om i stan.

Sjung i kör

Det finns vuxenkörer för alla typer av sångare. Har du sjungit länge eller alltid längtat efter att börja? Vill du sjunga varje vecka eller bara ibland? Det finns en kör för dig!

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, gifta dig, prata med en präst? Har du frågor om gravar eller undrar något om Svenska kyrkan i Umeås verksamhet?