Från bönhus till samarbetskyrka
I maj 1992 togs första spadtaget som förvandlade EFS bönhus från 1921, till en kyrka. Det gamla bönhuset hade blivit för litet och få personer kom till gudstjänsterna. Kyrkbygget blev möjligt tack vare EFS-föreningen i Ersmark och Umeå stadsförsamlings gemensamma ansträngningar. Man ville skapa en distriktskyrka i Ersmark och det blev grunden för den framtida samarbetskyrkan Ersmarkskyrkan.
Församlingen stod för de ekonomiska resurserna och EFS för stora ideella insatser. Hela kyrkan byggdes av frivilliga; sammanlagt 5000 ideella arbetstimmar gjordes på bygget under vardagkvällar och på lördagar från maj till december. Kyrksalen renoverades och bönhuset fick en tillbyggnad med både expeditioner, samlingssal och källare med en mindre gymnastiksal. Invigningen ägde rum andra advent 1992. Klockstapeln tillkom 1998. Altarväven ”Vila och växande” invigdes andra söndagen i advent 2012.
Bön vid invigning av altarväv Ersmarkskyrkan, 9 december 2012
Gud, vi tackar dig för denna altarväv, inspirerad av ditt ord och tilltal samt skapad av mänskliga händer.
Tack för att får ta den i bruk som synligt riktmärke för andakt och gudstjänst, bön och meditation.
Vi ber att vi som församling, med den för ögonen, får hjälp att se din osynliga närvaro mitt ibland oss.
Låt den få tjäna som vägmärke på trons väg mot Guds rike.
Vi ber om att den ska ge vila för själar i tillit till dig som bär allt.
Vi ber om växandets kraft så att vi i Ersmarkskyrkans sammanhang får växa i tro, hopp och kärlek.
Vi ber om både vila och växande, dig till ära, oss själva till glädje och medmänniskor till tjänst.
För ditt rikes skull.
Amen.
En levande mötesplats
Kyrkan har på flera sätt blivit en mötesplats i byn genom åren. Många kommer till söndagens gudstjänst, föredrag, öppna förskolan, scouterna, samtalsgrupper, temakvällar, vardagmiddag eller sjunger i kör. Dop, vigslar, begravningar, enskilda samtal och själavård har en given plats, men kyrkan används även till byaföreningens träffar och barnkalas.
Engagemang och ideellt arbete
EFS tradition med frivilligarbete har fortsatt präglat kyrkans verksamhet och många har genom åren engagerat sig och bidragit med sitt ledarskap. Andra har fått sin första ledaruppgift i kyrkans verksamhet och fått växa i det ansvaret. Det frivilliga engagemanget har många olika uttryck, även praktiskt i värdskap, kaffekokande och snöskottning. Någon har sagt ”man trivs där man behövs” och kanske finns det en hemlighet i de orden!