Foto: Ikon

Göteborgs stift

Göteborgs stiftskansli stödjer och inspirerar församlingarna, tar plats i debatten och samverkar i ständigt pågående dialoger och kunskapsutbyten.

Direktsändning från Se människans scen

Samtliga programpunkter från vår scen på Bokmässan, Se människan, direktsänds på vår webb. Sändningarna startar varje dag klockan 9.15.

Bild på tidningsartikel

Debatt: Är ersättningsteologi kristen antisemitism?

Kyrkan måste arbeta vidare med frågor kring ersättningsteologi, skriver Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift och Kamilla Skarström Hinojosa, lektor i Gamla testamentets exegetik, Göteborgs universitet i en debattartikel i Dagen.

En vit landsbygdskyrka bland lummiga träd.

Sommarkampanj: Rekord i Kyrkguiden-användning!

Tillsammans gjorde vi i Göteborgs stift en extra satsning i samband med sommarkampanjen - och det gav effekt! Vi har nått 640 000 unika personer och kampanjen har visats strax över 1,7 miljoner gånger. Appen har laddats ner fler gånger i Västra Götaland än någon annanstans i Sverige.

Litterär gudstjänst om fantasins kraft – på Bokmässan och i P1

Fantasins kraft och betydelse går som en röd tråd genom människans tillvaro. Det gäller inte minst det kristna budskapet. Medverkande författare är John Sjögren och Judith Kiros. Med musik av Angeluskören och Cecilia Sandgren från Halmstad och nya tonsatta dikter av Lotta Fång, under ledning av kyrkoherde Lars Björksell. Sön 1 okt 2023, 11.00, Sveriges Radio P1 och Bokmässan sal H1.

Hit seglade judarna – utställning i Drottningparken

Marstrand var under slutet av 1700-talet en frihamn dit judar fick komma för att bosätta sig. Denna utställning beskriver i ord och bild perioden. Utställningen invigs med panelsamtal och musik. Ons 27 sep 2023 19.00, Drottningparken, Tyska Christinae kyrka.

Möt Mikael Ringlander

För Mikael Ringlander är steget från kyrka till kulturliv inte speciellt stort. Hans roll på Göteborgs stift är att samarbeta och hitta former för kyrkan att delta i kulturen och i samhället. Mycket av Mikaels tid går till att planera olika arrangemang, och snart är det dags för årets största händelse: Bokmässan.

Bokreleasekonsert med Mikael Wiehe

Mikael Wiehe har samlat sånger om tro och existentiella frågor i nya boken ”Vid högtidliga tillfällen”. Fredag 29 september hålls en bokreleasekonsert i Betlehemskyrkan i Göteborg. Fre 29 sep 2023, 19.00, Betlehemskyrkan.

Fotografiska stråket under Bokmässan

Med bilden i fokus arrangerar Svenska kyrkan varje år utställningar tillsammans med Bokmässan. Bland annat visas den ryska fotojournalisten Victoria Ivlevas utställning Ukraina – 581 dagar av krig.

Det händer utanför Bokmässan

Under Bokmässeveckan pågår mängder av kulturella aktiviteter med koppling till Bokmässan även utanför själva mässområdet, från vernissager och seminarier till konserter och författarsamtal.

Aktuella kurser och arrangemang

Kbok Certifieringskurs

Kyrkobokföring (Kbok) är en behörighetsgivande certifieringskurs som vänder sig till dig som arbetar på expeditionen, till kyrkoherdar och annan personal som behöver behörighet för att arbeta i K-bok. 22-23 feb, 23-24 maj, 26-27 sep och 14-15 nov 2023 9.00, Göteborg

Press, media och kriskommunikation

Vad gör jag när krisen är ett faktum? Hur får jag journalister att berätta om vad som händer i min församling? Följ med bakom journalisternas kulisser och få konkret hjälp att hantera media i din vardag. Utbildningsdagen består av föreläsning, samtal och övningar. Onsdag 4 oktober 2023 kl 9.00, Göteborg

Biskop Susannes mitra.

Biskopens kyrkoherdedygn

Biskopen kallar stiftets kyrkoherdar till samvaro och överläggningar. 9-10 okt 2023, Bohusgården i Uddevalla

Fairtrade: en väg till klimaträttvisa

Vill du göra skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer? Då ska du anmäla dig till den här nätverksträffen! Den syftar främst till att öka kännedomen om hur Fairtrade kan bidra till en rättvisare och hållbarare värld och hur man som konsument, församling och pastorat har möjlighet att göra skillnad. Ons 18 oktober kl. 14.30 Göteborg

Verksamhetsbaserad arkivredovisning

Alla enheter inom Svenska kyrkan ska övergå till verksamhetsbaserad arkivredovisning (VBA) senast sista december 2023. Under kursen går vi igenom vad VBA är, vad ni behöver göra inför övergången och hur arbetet kommer fortlöpa därefter. Tor 7 sep 2023 9.00, Göteborg och ons 25 okt 2023 9.00, digitalt

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter! Prenumerera på Göteborgs stifts nyhetsbrev och få kurser, evenemang och senaste nytt direkt i din e-post.

Svenska kyrkan i utlandet behöver ditt stöd

Vi finns där för människor som är långt hemifrån, långt ifrån familj och vänner.

Ge en gåva

Biskop Susanne

Biskop Susanne Rappmann är Göteborgs stifts 24:e biskop. Biskopens valspråk "Vår Gud bär sår" är hämtat från Ylva Eggehorns diktsamling Till en ny jord.

Kontakt/Press

På den här sidan och dess undersidor har vi samlat kontaktuppgifter och länkar som kan vara till nytta för dig som söker kontakt. Om du ändå inte hittar rätt, pröva sökfunktionen längst upp till höger!

Arbeta i Svenska kyrkan

Med Svenska kyrkans 22 000 anställda och ännu fler ideella är kyrkan en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer.

Om Göteborgs stift

Göteborgs stiftskansli stödjer och inspirerar församlingarna, tar plats i debatten och samverkar i ständigt pågående dialoger och kunskapsutbyten.

Uppdragstjänster

Stiftet erbjuder tjänster inom ekonomi, HR, fastighet, kulturarv och kommunikation. Syftet med tjänsterna är att erbjuda församlingar och pastorat alternativ till att ha specialistkompetens och utföra stödfunktioner med egen personal. Tjänsterna ska bidra till den grundläggande uppgiften genom att främja församlingens verksamhet och gynna kyrkans förutsättningar att verka.

Grundtjänster

Här finns inspiration, resurser, utbildningar och verktyg för dig som är ideell, förtroendevald eller anställd i pastorat och församling.

Kultursamverkan

Göteborgs stift finns med i många olika kulturella arrangemang såsom Bokmässan, Göteborg Film Festival, Kvalitetsmässan, utställningar, Vetenskapsfestivalen, temamässor och konserter. Här ser du vad som är på gång!

Svenska Kyrkans Unga i Göteborgs stift

Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar.