Göteborgs stift kultursamverkan

Göteborgs stift finns med i många olika kulturella arrangemang såsom Bokmässan, Göteborg Film Festival, Kvalitetsmässan, utställningar, vetenskapsfestival, temamässor och konserter.

Anúna - Irlands Nationalkör

Konsert i Domkyrkan, Göteborg, lördagen den 30 juli 2022 kl. 19.00. Här kan ni boka biljetter!

För fred i tider av krig. Med anledning av Fredsdagen. Domkyrkan, Göteborg, 8 maj 2022.

Tema för årets Fredsdag: Att förvalta det fria ordet i krigstider. Här finns program och medverkande. Utställningar visas i Domkyrkan och på Domkyrkoplan. För lärare och skolklasser finns extra information - film, lärarhandledningar och researrangemang för ungdomsgrupper.

Svenska kyrkan på Stockholms bokhelg 19 - 22 maj 2022

Här presenterar vi programmen i de olika kyrkorna. Under Stockholms bokhelg medverkar en mängd förlag, bokhandlare och institutioner. Här kan man vandra och lyssna till författarsamtal och samtal om litteratur runt omkring i staden. Här finns flera av samtalen i Hedvig Eleonora kyrka filmade.

Svenska kyrkans filmpris 2022 till Dag för dag. Visas på C More från och med 30 mars!

Filmen Dag för dag i regi av Felix Herngren får Svenska kyrkans filmpris. Priset delades ut av biskop Susanne Rappmann i samband med filmens premiär under den pågående Göteborg Film Festival.

Tre utställningar: Kvinnor bakom murar i Ryssland, bilder från Ukraina och Tjernobyl

Victoria Ivleva - känd rysk journalist och fotograf och aktiv i yttrandefrihetsfrågor både i Ryssland och Ukraina, var vår gäst under Bokmässan 2014. Kultursamverkan har flera av hennes fotoutställningar till utlåning.

Generalsekreteraren - ledarskapsbok av Per Starke

Med utgångspunkt i Dag Hammarskjölds liv och ledarskapsgärning, beskriver Per Starke transformerande ledarskap så att du själv kan ta del. Under resans gång får du följa kulturmänniskan, naturmystikern, språkmystikern, förhandlaren och ledaren Dag Hammarskjöld.

Till minne av Desmond Tutu 1931 - 2021

Desmond Tutu besökte vid två tillfällen Se människan på Bokmässan och vi är många som med glädje minns hur vi fick lyssna till honom. Här kan ni ta del av Hans S A Engdahls minnesord. Onsdagen den 26 januari hölls en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm och länk för att se den även i efterhand finns här.

Lyssna till prisbelönta Ann-Helén Laestadius i samtal med Antje Jackelén på Se människan-scenen

Stöld av Ann-Helén Laestadius har tilldelats Adlibrispriset i kategorin Årets roman 2021. Boken har tidigare även blivit utvald till Årets bok 2021 .

Lyssna till Tareq Taylor på Se människan-scenen. Utvald till Årets kokbok 2021!

Adlibrispriset gick till Tareq Taylors matresa i kategorin Årets kokbok 2021.

Se människan-scenen 2021

Här publiceras alla samtal från Se människan 2021 från den 26:e till 29:e oktober, med en bokmässe-dag i taget. Alla samtal kommer sedan att finnas på Youtube och som podcast och går att se och lyssna på i efterhand. Inspelningar från tidigare år hittar du i vårt arkiv.

Bokmässans unga har intervjuat och filmat författare på Bokmässan

Här kan ni titta på deras filmer! Bland de intervjuade finns Mats Jonsson, Vigdis Hjorth, Ann-Helén Laestadius, Jenny Jägerfeld, Oskar Kroon och Göran Greider.

Seminarium på Globala torget, Världskulturmuseet under Bokmässan 2021 visas på SVT

Fredagen den 24 september medverkar Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN och ärkebiskop Antje Jackelén i ett samtal om hatspråk, yttrandefrihet och vikten av ett demokratiskt samtal.

Att stå på modets sida. Seminarium på Globala torget, Världskulturmuseet under Bokmässan 2021 finns nu på Youtube

Söndagen den 26 september medverkar ärkebiskop Thabo Makgoba, Sydafrika, i ett samtal med ärkebiskop Antje Jackelén och Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika, om att stå på modets sida.

Litterära gudstjänsten 2021 med temat försoning finns hos SR play och som podd

Årets litterära gudstjänst från Bokmässan i Göteborg sändes i Sveriges Radio P1 söndagen den 26 september kl. 11.00.

Radiogudstjänst i Katarina kyrka 29 augusti 2021

Under Stockholms bokhelg sändes radiogudstjänsten i Sveriges Radio P1. Medverkar gör Camilla Lif, Ola Larsmo, Irma Schultz, Katarina kammarkör och församlingens musiker.

Två händer håller en mobiltelefon där en livesändning från bokmässan visas

Pressmeddelande inför Se människan 2021

24 augusti presenterades programmet inför Bokmässan som blir ett hybridevent.

Scenprogram Se människan 2021

Här hittar du information om det fullmatade programmet på Se människan-scenen 2021. Vill du följa Bokmässan direkt går du in och köper biljett på Bokmässan Play. Där kan du också ta del av författarsamtalen på Se människan-scenen. Dagarna inleds med en morgonmeditation. Från den 26:e oktober kommer alla samtalen från Se människan-scenen att finnas här på svenskakyrkan.se/bokmässan.

Programledarnas boktips!

Se människans programledare Yukiko Duke, Irma Schultz och Annica Starfalk listar de böcker som de läste ur under 2020 års sändning från Bokmässan i Gamla stans bokhandel.

Se författarsamtalen på Se människan 2020 på Youtube

Ett annorlunda år än vanligt på Bokmässan när Se människan sändes live från Gamla stans bokhandel i Stockholm med några av inslagen filmade i förväg i bland annat domkyrkorna i Göteborg och Uppsala.

Förslag på böcker till bokcirklar

Vi har tagit fram förslag på ett antal böcker vars författare medverkade på Se människan-scenen under Bokmässan 2019 och som vi tänker oss passar till bokcirklar. Här finns även länkar till scensamtalen på Youtube och podcast.

Boktips med anknytning till narrativ medicin

Det behövs utrymme för berättelser i vården, vilket Svensk förening för narrativ medicin verkar för. Här finns utvalda böcker utgivna under 2019 som alla handlar om människors liv och sjukdomshistorier.

Lavendelfång

Biskop em Per Eckerdal besöker Roman, Rumänien

Här kan ni lyssna på Per Eckerdal som berättar om projektet där Svenska kyrkan och Göteborgs stift bidrar till att ge romer arbeten. I handelsträdgården produceras lavendeloljan Flower of Hope och tillverkning av betonghålsten utvecklas vidare.

Lavendelfång

Flower of Hope - lavendeloljan som ger romer arbetstillfällen

Utanför staden Roman i Rumäniens fattigaste område, driver Franciskanerbröder, med stöd av Svenska kyrkan, ett stort arbete med bland annat skola, hälsovård och lavendelodling. Fader Lucian berättar här om projektet.

Leve demokratin!

Vad kan vi lära av historien i Tyskland mellan 1918 och 1933? Utställning med fakta om utvecklingen under denna tidsepok finns att låna av Kultursamverkan. En demokrati är inte en självklarhet, utan något vi alla måste försvara tillsammans. Var och en har ett ansvar.

Nya medier - nya "sanningar"

Dramatiska förändringar pågår i medielandskapet, vilka får kännbara konsekvenser för kunskapsförmedling och värderingar - och ytterst för demokratin. Här har ni även möjlighet att se hela utställningen som pdf.

Så minns vi P.O. Enquist

Författaren Per Olov Enquist (1934 - 2020) besökte Svenska kyrkans scen Se människan på Bokmässan vid ett flertal tillfällen. Här i ett samtal med biskop Caroline Krook om Liknelseboken, inspelat 2013.

Boken om Kultursamverkan

En bok om Kultursamverkans arbete. Tips och råd för alla som är intresserade av egna temamässor, fotoutställningar, författarsamtal, filmsamtal osv.

Himlens fönster ikonmålning

Utställningar

Samtliga nedanstående utställningar finns för utlåning av Kultursamverkan Svenska kyrkan.

Temamässor

Behöver Du inspiration eller hjälp med en temamässa? Här finns material att ta del av!

Samarbetspartners

Länkar till våra samarbetspartners. Obs! öppnas i samma fönster.