Göteborgs stift kultursamverkan

Göteborgs stift finns med i många olika kulturella arrangemang såsom Bokmässan, Göteborg Film Festival, Kvalitetsmässan, utställningar, Vetenskapsfestivalen, temamässor och konserter. Här ser du vad som är på gång!

Livsnära temakväll med musik i Amhults kyrka onsdagen den 28 februari kl. 18.30-21.00

Hitta hem - Om gudslängtan och att hitta sitt sanna jag. Musikalisk temakväll med gospel. Robert Eriksson, Java Gospel och Torslanda gospel medverkar.

Nick Cave-gudstjänst och invigning av konstverket Din Mamma

En musikgudstjänst i påsktid med text och musik från Nick Caves skiva “Seven Psalms”. Tankar om sorg och längtan, om förtvivlan och nåd och om Gud och människan. Fri entré! Onsdag 27 mars kl 19 i Annedalskyrkan.

Samtal om de stora frågorna - inspirationskälla för samtalsgrupper!

Se människan-scenens samtal finns samlade kategorivis, fria att använda som utgångspunkt för samtal i församlingar, som personalfortbildning, i bokcirklar med mera. Nu finns även 2023 års författarsamtal och seminarier här! Studiematerial från Sensus ingår för de som önskar.

Ärkebiskopens fastebok 2024: Livets vatten författad av Maria Küchen

Nu är en lämplig tid för att läsa årets fastebok! Följ här scensamtalet med ärkebiskop Martin Modéus på Se människan-scenen om tankar kring boken. Gudstjänsten i SR P1 på Fastlagssöndagen finns också att lyssna till här och även en länk till beställning.

Judit Kiros nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris! Lyssna till henne på litterära gudstjänsten om fantasins kraft som sändes från Bokmässan.

Medverkande författare är John Sjögren och Judith Kiros. Med musik av Angeluskören och Cecilia Sandgren från Halmstad och nya tonsatta dikter av Lotta Fång, under ledning av kyrkoherde Lars Björksell.

Vinnare av Svenska kyrkans filmpris Angelos 2024 är Om alla bara drar, av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova

Under premiärvisningen på Göteborg Film Festival söndagen den 28 januari delades priset ut av biskopen i Göteborgs stift Susanne Rappmann.

Är ersättningsteologi kristen antisemitism? Högre seminarium på Göteborgs universitet 27 september 2023 finns att se här.

I samband med Bokmässans tema Judisk kultur, anordnade Svenska kyrkan tillsammans med Göteborgs universitet ett panelsamtal där ersättningsteologi diskuteras.

Författarsamtal med Lennart Nilsson på Göteborgs stadsbibliotek 19 mars 2024 kl. 18.00-19.00. Göteborgsprofiler.

Porträttfotografen Lennart Nilsson intervjuas om sin bok Göteborgsprofiler.

Författarsamtal med David Thurfjell på Göteborgs stadsbibliotek 20 mars 2024 kl. 18.00-19.00.

En lockton i ödemarken - om människans förmåga att besjäla världen.

Författarsamtal med Amanda Svensson på Göteborgs stadsbibliotek 9 april 2024 kl. 18.00-19.00.

Själens telegraf, Amanda Svenssons femte roman, presenteras under kvällen.

Författarsamtal med Joachim Berner på Göteborgs stadsbibliotek 30 maj 2024 kl. 18.00-19.00

Alla dessa dagar som kom och gick. Tankar om den tredje åldern och perspektiv på livet.

14 filmer nominerade till Svenska kyrkans filmpris 2024

Den 26 januari invigs den 47:e upplagan av Göteborg Film Festival. Här kan ni läsa vilka filmer som är nominerade till Svenska kyrkans filmpris Angelos!

Jury för Svenska kyrkans filmpris Angelos 2024

Juryn bestående av Anne-Louise Eriksson, Paula Wahlbom och Mikael Ringlander ser de fjorton nominerade filmerna och väljer vinnande film. Priset utdelas av biskop Susanne Rappmann vid filmens första visning under Göteborg Film Festival.

Fokusseminarium om AI på Hotel Draken och samtal på DocBar - Svenska kyrkan medverkar

Se program måndag 29 januari och fredag 2 februari här.

Annika Norlin nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2024. Se henne på Se människan-scenen här!

Annika Norlin berättar om sin bok Stacken, som är hennes andra bok och som har väckt uppmärksamhet genom sin berörande berättelse.

Jonas Hassen Khemiri nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2024. Se honom på Se människan-scenen här!

Boken Systrarna har rönt stor uppmärksamhet och blev även Augustprisnominerad.

Augustpriset till Andrev Walden - Se och lyssna till samtalet på Se människan-scenen!

Till årets svenska skönlitterära bok 2023 valdes boken Jävla karlar!

Se författarsamtalen på Se människan 2023 på Youtube

Alla scensamtal finns samlade här - Amanda Svensson, Lasse Åberg, Annie Lööf, Agneta Pleijel, Jonas Hassen Khemiri, Mikael Niemi, Lena Andersson och ytterligare ett sextiotal författare berättar om sina böcker.

Poddsändningar från Se människan 2023

Här finns alla samtal från Se människan-scenen samlade - Agneta Pleijel, Majgull Axelsson, Jonas Gardell, Dick Harrison, Bob Hansson, Mikael Niemi och ytterligare sextio författare. Här finns även morgonmeditationer, seminarier, fokusföredrag och helgmålsbön med Mark Levengood!

Nya fotografier på ett stort antal kyrkor av kyrkofotograf Stefan Lindberg finns nu i bildbanken Ikon

Stefan Lindberg tar högkvalitativa bilder som är fria att använda sig av för alla församlingar! De finns under fliken Kyrkbilder på Ikons startsida. En fotoutställning kommer att visas under årets Bokmässa.

Vid högtidliga tillfällen - Mikael Wiehes nya sångbok finns att köpa här

Mikael Wiehe har tillsammans med Wessmans Musikförlag och Kultursamverkan Göteborgs stift samlat och givit ut ett stort antal av sina sånger för dop, vigsel, begravning och andra högtidliga tillfällen.

Joanna Rubin Dranger fick Nordiska rådets litteraturpris 2023!

Se Joanna Rubin Dranger samtala med tidigare ärkebiskop Antje Jackelén om sin bok Ihågkom oss till liv på Se människan-scenen under Bokmässan.

Scenprogram Se människan 2023

Välkommen till Se människan-scenen! Här möter du högaktuella författare som till exempel Vanna Rosenberg, Annie Lööf och Jonas Hassen Khemiri i intressanta samtal under fyra fullmatade dagar. Lördagen avslutas med helgmålsbön tillsammans med Mark Levengood. Alla detaljer hittar du här nedan.

Se människans programbroschyr 2023

Det händer mycket under Bokmässan och förutom programmet finns här även intervjuer med bland andra författaren Majgull Axelsson och ärkebiskop Martin Modéus.

Reportage och intervjuer från Se människan 2023

Här hittar du reportage och intervjuer med koppling till Se människan-scenen på Bokmässan. Äldre reportage och intervjuer finns under respektive år.

Flower of Hope - lavendeloljan är den perfekta gåvan

Flower of Hope är den Fairtradecertifierade lavendeloljan som produceras i Rumänien och ger utsatta romer riktiga jobb. Nu finns den att köpa hos Sackeus igen!

Hågkomstresor - till Förintelsens minnesplatser i Norge

Voksenåsen i Oslo arrangerar resor för ungdomsgrupper och lärare. Resorna passar utomordentligt väl för konfirmandgrupper och ledare. Ekonomiska bidrag finns att söka.

Generalsekreteraren - ledarskapsbok av Per Starke

Med utgångspunkt i Dag Hammarskjölds liv och ledarskapsgärning, beskriver Per Starke transformerande ledarskap så att du själv kan ta del. Under resans gång får du följa kulturmänniskan, naturmystikern, språkmystikern, förhandlaren och ledaren Dag Hammarskjöld.

A Tree has Fallen - Filmen om Desmond Tutu - finns nu att se här

Marika Griehsels nya dokumentär "A Tree has Fallen - remembering Archbishop Desmond Tutu" är en film om hans livslånga kamp mot förtryck och rasism, om tro, rättfärdighet, försoning, vänskap och humor.

Musik i Göteborgs kyrkor

Här finns en länk till musikevenemang som sker i Göteborg med omnejd! Varmt välkomna!

Hela sju av de Augustprisnominerade författarna medverkade på Se människan 2022

Nu är nomineringarna klara till Sveriges finaste litteraturpris, Augustpriset. Här kan ni se samtalen på Se människan-scenen!

Klarar världen klimatomställningen? Svenska kyrkans seminarium finns att se på UR Play

Medverkar gör Johan Rockström, Erika Bjerström, Tomas Kåberger och Christina Bernérus. Moderator: KG Hammar.

Lavendelfång

Biskop em Per Eckerdal besöker Roman, Rumänien

Här kan ni lyssna på Per Eckerdal som berättar om projektet där Svenska kyrkan och Göteborgs stift bidrar till att ge romer arbeten. I handelsträdgården produceras lavendeloljan Flower of Hope och tillverkning av betonghålsten utvecklas vidare.

Lavendelfång

Flower of Hope - lavendeloljan som ger romer arbetstillfällen

Utanför staden Roman i Rumäniens fattigaste område, driver Franciskanerbröder, med stöd av Svenska kyrkan, ett stort arbete med bland annat skola, hälsovård och lavendelodling. Fader Lucian berättar här om projektet.

Programledarnas boktips!

Se människans programledare Yukiko Duke, Irma Schultz och Annica Starfalk listar de böcker som de läste ur under 2020 års sändning från Bokmässan i Gamla stans bokhandel.

Förslag på böcker till bokcirklar

Vi har tagit fram förslag på ett antal böcker vars författare medverkade på Se människan-scenen under Bokmässan 2019 och som vi tänker oss passar till bokcirklar. Här finns även länkar till scensamtalen på Youtube och podcast.

Boktips med anknytning till narrativ medicin

Det behövs utrymme för berättelser i vården, vilket Svensk förening för narrativ medicin verkar för. Här finns utvalda böcker utgivna under 2019 som alla handlar om människors liv och sjukdomshistorier.

Leve demokratin!

Vad kan vi lära av historien i Tyskland mellan 1918 och 1933? Utställning med fakta om utvecklingen under denna tidsepok finns att låna av Kultursamverkan. En demokrati är inte en självklarhet, utan något vi alla måste försvara tillsammans. Var och en har ett ansvar.

Nya medier - nya "sanningar"

Dramatiska förändringar pågår i medielandskapet, vilka får kännbara konsekvenser för kunskapsförmedling och värderingar - och ytterst för demokratin. Här har ni även möjlighet att se hela utställningen som pdf.

Boken om Kultursamverkan

En bok om Kultursamverkans arbete. Tips och råd för alla som är intresserade av egna temamässor, fotoutställningar, författarsamtal, filmsamtal osv.

Himlens fönster ikonmålning

Utställningar

Samtliga nedanstående utställningar finns för utlåning av Kultursamverkan Svenska kyrkan.

Temamässor

Behöver Du inspiration eller hjälp med en temamässa? Här finns material att ta del av!

Samarbetspartners

Länkar till våra samarbetspartners. Obs! öppnas i samma fönster.