Göteborgs stift kultursamverkan

Göteborgs stift finns med i många olika kulturella arrangemang såsom Bokmässan, Göteborg Film Festival, Kvalitetsmässan, utställningar, vetenskapsfestival, temamässor och konserter.

Nominerade filmer till Svenska kyrkans filmpris Angelos 2023

I år är det tjugoandra året som filmpriset Angelos kommer att delas ut till vinnande film. Femton filmer deltar och här kan ni läsa mer om dem.

Jury för Svenska kyrkans filmpris Angelos 2023

Juryn kommer att se de femton nominerade filmerna och välja vinnande film. Priset utdelas av biskop Susanne Rappmann vid filmens första visning under Göteborg Film Festival.

Välkommen hem till en suggestiv föreställning som tolkar hemkomst

Tisdagen den 31 januari kl. 18.00 på Hagabion. Biljett krävs för entré. Medverkar gör bland andra tidigare ärkebiskop Antje Jackelén.

Stora Journalistpriset till Andreas Cervenka för boken Girig-Sverige

Här finns samtalet om boken mellan Andreas Cervenka och KG Hammar på Se människan 2022. Priset vanns i kategorin Årets röst.

Götapriset - kan nu sökas av församlingar och verksamheter inom Svenska kyrkan

Utmärkelsen som uppmärksammar och belönar utvecklingsprojekt i offentligt finansierade verksamheter. Götapriset delas ut på Kvalitetsmässan i Göteborg 21-23 november 2023.

Arvejord av Maria Turtschaninoff vann Svenska Yles litteraturpris 2022

Titta på Maria Turtschaninoffs morgonmeditation på Se människan här!

Augustpriset 2022 till Ia Genberg för boken Detaljerna

Vinst i den skönlitterära klassen - lyssna här till Ia Genbergs samtal om sin bok med Lotta Fång på årets Se människan!

Hela sju av de Augustprisnominerade författarna medverkade på Se människan 2022

Nu är nomineringarna klara till Sveriges finaste litteraturpris, Augustpriset. Här kan ni se samtalen på Se människan-scenen!

Klarar världen klimatomställningen? Svenska kyrkans seminarium finns att se på UR Play

Medverkar gör Johan Rockström, Erika Bjerström, Tomas Kåberger och Christina Bernérus. Moderator: KG Hammar.

Poddsändningar från Se människan 2022

Nu finns alla författarsamtal på Se människan under Bokmässan samlade! Lyssna till Greta Thunberg, Johan Rockström, Karin Bojs, Andreas Cervenka, Peter Englund, Jan Guillou, Lars Lerin och Niklas Strömstedt och många fler. Här finns något för var och en att lyssna på!

Flower of Hope - lavendeloljan är den perfekta gåvan

Flower of Hope är den Fairtradecertifierade lavendeloljan som produceras i Rumänien och ger utsatta romer riktiga jobb. Nu finns den att köpa hos Sackeus igen!

Sara-Elvira Kuhmunen Greta Thunberg Amanda Björksell

Se författarsamtalen på Se människan 2022 på Youtube

Greta Thunberg, Johan Rockström, Klas Östergren, Eva Dahlgren, Ia Genberg, Karin Bojs, Andreas Cervenka, Anna-Lena Laurén, Peter Englund, Jan Guillou, Lena Andersson, Lars Lerin och Niklas Strömstedt och fler än femtio författare till - alla finns de att titta på här!

Folder för Se människan på Bokmässan 2022

Nu finns foldern med fullständigt program och intervjuer att läsa här!

Bokmässan och Se människan 2022

Varje år medverkar Svenska kyrkan på Bokmässan i Göteborg med programmet Se människan. Här finns informationen samlad.

Generalsekreteraren - ledarskapsbok av Per Starke

Med utgångspunkt i Dag Hammarskjölds liv och ledarskapsgärning, beskriver Per Starke transformerande ledarskap så att du själv kan ta del. Under resans gång får du följa kulturmänniskan, naturmystikern, språkmystikern, förhandlaren och ledaren Dag Hammarskjöld.

Musik i Göteborgs kyrkor

Här finns en länk till musikevenemang som sker i Göteborg med omnejd! Varmt välkomna!

Programledarnas boktips!

Se människans programledare Yukiko Duke, Irma Schultz och Annica Starfalk listar de böcker som de läste ur under 2020 års sändning från Bokmässan i Gamla stans bokhandel.

Förslag på böcker till bokcirklar

Vi har tagit fram förslag på ett antal böcker vars författare medverkade på Se människan-scenen under Bokmässan 2019 och som vi tänker oss passar till bokcirklar. Här finns även länkar till scensamtalen på Youtube och podcast.

Boktips med anknytning till narrativ medicin

Det behövs utrymme för berättelser i vården, vilket Svensk förening för narrativ medicin verkar för. Här finns utvalda böcker utgivna under 2019 som alla handlar om människors liv och sjukdomshistorier.

Lavendelfång

Biskop em Per Eckerdal besöker Roman, Rumänien

Här kan ni lyssna på Per Eckerdal som berättar om projektet där Svenska kyrkan och Göteborgs stift bidrar till att ge romer arbeten. I handelsträdgården produceras lavendeloljan Flower of Hope och tillverkning av betonghålsten utvecklas vidare.

Lavendelfång

Flower of Hope - lavendeloljan som ger romer arbetstillfällen

Utanför staden Roman i Rumäniens fattigaste område, driver Franciskanerbröder, med stöd av Svenska kyrkan, ett stort arbete med bland annat skola, hälsovård och lavendelodling. Fader Lucian berättar här om projektet.

Till minne av Desmond Tutu 1931 - 2021

Desmond Tutu besökte vid två tillfällen Se människan på Bokmässan och vi är många som med glädje minns hur vi fick lyssna till honom. Här kan ni ta del av Hans S A Engdahls minnesord. Onsdagen den 26 januari hölls en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm och länk för att se den även i efterhand finns här.

Leve demokratin!

Vad kan vi lära av historien i Tyskland mellan 1918 och 1933? Utställning med fakta om utvecklingen under denna tidsepok finns att låna av Kultursamverkan. En demokrati är inte en självklarhet, utan något vi alla måste försvara tillsammans. Var och en har ett ansvar.

Nya medier - nya "sanningar"

Dramatiska förändringar pågår i medielandskapet, vilka får kännbara konsekvenser för kunskapsförmedling och värderingar - och ytterst för demokratin. Här har ni även möjlighet att se hela utställningen som pdf.

Boken om Kultursamverkan

En bok om Kultursamverkans arbete. Tips och råd för alla som är intresserade av egna temamässor, fotoutställningar, författarsamtal, filmsamtal osv.

Himlens fönster ikonmålning

Utställningar

Samtliga nedanstående utställningar finns för utlåning av Kultursamverkan Svenska kyrkan.

Temamässor

Behöver Du inspiration eller hjälp med en temamässa? Här finns material att ta del av!

Samarbetspartners

Länkar till våra samarbetspartners. Obs! öppnas i samma fönster.