Other languages with Google Translate

Kontakt

Göteborgs stift Besöksadress: Lilla Bommen 1, 41104 Göteborg Postadress: Box 11937, 40439 Göteborg Telefon:+46(31)7713000 E-post till Göteborgs stift

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Visitationer

En av biskopens viktigaste uppgifter är att visitera stiftets församlingar och pastorat. Visitationens syfte är att i första hand ge stöd och uppmuntran, råd och inspiration, samt en inbjudan till att vidga perspektiv och till fördjupning.

Ända sedan det första århundradet har kyrkans gemenskap manifesterats genom besök och utbyten. Redan i Pauli missionsresor kan man skönja bakgrunden till dagens visitationer. Genom omsorg, uppmuntran och förmaning vill aposteln Paulus stödja församlingarna i deras uppdrag och påminna om samhörigheten med varandra. Denna typ av besök har utformats på lite olika sätt under kyrkans historia men oftast har det varit knutet till biskopens tillsynsuppdrag. Också dagens visitationer i Svenska kyrkan och Göteborgs stift, vill vara ett uttryck för att kyrkans tro, lära och liv hänger samman och manifesteras både lokalt och i den världsvida kyrkan.

I inledningen till tredje avdelningen i Kyrkoordningen sägs att stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Den uppgiften gäller församlingarnas gudstjänstliv, undervisning, diakoni och mission. Stiftet ska också främja en god förvaltning i stiftets församlingar och pastorat och ha tillsyn över förvaltningen. Tillsynen är således vidgad även till förvaltningsfrågor om än i mer övergripande natur. Tillsynen är inte begränsad till en granskning i mer formell mening. Tillsyn är i första hand stöd och uppmuntran, råd och inspiration, inbjudan till att vidga perspektiv och till fördjupning. Denna omsorg, detta främjande, är stiftets viktigaste uppgift i förhållande till församlingarna. I denna tillsyn är det viktigt att hålla ihop resurser och lokala förutsättningar med det liv och den verksamhet som bedrivs. Därför fokuserar visitationen både på innehålls- och resursfrågor. Det är helheten som är det viktiga. Det är visitationens syfte att stötta och hjälpa pastoratet/församlingen att vara kyrka just på den aktuella platsen.

En biskopsvisitation sträcker sig över tre dagar. Den första dagen kallas ”prostens dag”, då kontraktsprosten på biskopens uppdrag för samtal om den omvärldsanalys pastoratet gjort genom sin församlingsinstruktion. Prioriterar församlingen rätt i kärnverksamheten och det pastorala programmet utifrån omvärldsbeskrivningen?

Under biskopens dag blir det samtal och överläggningar kring församlingens grundläggande uppgift utifrån församlingsinstruktionen. Dessa samtal förs med såväl personal, ideella som förtroendevalda. Biskopen önskar att de två visitationsdagarna ska spegla varandra, där omvärldsbeskrivning och omvärldsanalys får sin konsekvens i församlingens pastorala program. På den avslutande tredje dagen, firas gemensam pastoratshögmässa som leds av kontraktsprosten. Här sammanfattar kontraktsprosten genom  visitationsstämman de två dagarnas möten och samtal i pastoratet/församlingen.

I samband med biskopsvisitationen görs också en genomlysning av kyrkliga inventarier. Stiftsantikvarierna besöker pastoratets kyrkor med tillhörande kulturhistoriskt värdefulla inventarier. Under besöket gås inventarieförteckningen igenom, och inventariernas vårdbehov och förvaring uppmärksammas.

I Biskopens årsalmanacka ligger sju stycken visitationer inplanerade. Fyra på våren och tre på hösten. Med dagens 69 pastorat/församlingar hinner biskopen visitera stiftets samtliga enheter vart tionde år.

Hösten 2018
Torslanda-Björlanda 13 november

Våren 2019
Backa pastorat 13 mars