Detalj från ett altarskåp i förgyllt trä.
Lyssna

Kyrkounderhållsbidrag, KUB

Kyrkounderhållsbidraget (KUB) är ett stiftsbidrag för kyrkounderhåll. Bidraget handläggs av stiften enligt bestämmelse i Kyrkoordningen. Pengarna skall användas för församlingarnas underhållsåtgärder på kyrkorna.

Ansökan för år 2027 ska ha kommit in till stiftsstyrelsen senast den 31 oktober 2025. Ansökningar som kommer in för sent kommer att ligga kvar till 2028 års fördelning.

För att söka kyrkounderhållsbidrag, gör så här:

 

Läs mer om bidraget på Kornet. 

Att ansöka om KUB

Det här kan ni söka bidrag för

KUB får användas till underhåll av alla kyrkobyggnader som ägs av församlingar och pastorat inom Svenska kyrkan, både på kyrkobyggnader som är skyddade enligt Kulturmiljölagen och till kyrkobyggnader som inte är det.

Bidraget kan användas antingen som enda bidragsfinansiering eller som ett komplement till kyrkoantikvarisk ersättning (KAE).

Villkor

Den sammanlagda summan av olika sökta bidrag får inte överstiga 100% av totalkostnaden. Om er församling/pastorat redan har beviljats bidrag i någon form för det ni söker KUB för så behöver ni meddela stiftsstyrelsen det. Ni kan få beviljade bidrag på högst 90% av totalkostnaden.

Länsstyrelsen måste godkänna planerade åtgärder för kyrkobyggnader som är skyddade enligt 4 kap. kulturmiljölagen. Det rör alla kyrkor uppförda före 1940 och ett antal särskilt utvalda kyrkor som byggts senare. Se till att ha fått tillstånd innan ni skickar in ansökan om KUB. För åtgärder som kräver tillstånd av länsstyrelsen behöver det finnas med antikvarisk medverkan i projektet. Det innebär att en antikvarisk expert följer ett projekt kontinuerligt och dokumenterar arbetet före, under och efter slutförandet. Ni kan ta med kostnaden för antikvarisk medverkan i KUB-ansökan. 

Ersättningen kan användas för underhållsarbeten på både kyrkobyggnader och fast inredning som altaruppsats, altarring, predikstol, orgel eller bänkinredning. Bidraget kan också användas till åtgärder som ska förbättra förutsättningar att bevara kulturhistoriska värden. Ett exempel kan vara ny textilförvaring.

KUB kan betalas ut för:

  • direkta byggnadskostnader
  • förundersökning och projektering
  • antikvarisk platskontroll och dokumentation
  • särskilda byggnadshistoriska undersökningar i samband med åtgärderna.

Vad kan ni inte söka bidrag för

  • Kyrkounderhållsbidraget kan inte användas till investeringsliknande projekt, som om- och tillbyggnad eller funktionsförbättrande åtgärder på en kyrka.
  • Det kan inte heller användas till underhåll av byggnader som begravningsverksamheten har ansvar för, som fristående gravkapell. Ett gravkor som är hopbyggt med en kyrka går däremot bra att söka bidrag för.
  • KUB kan inte användas för underhåll eller inköp av lösa kyrkliga inventarier som textilier, epitafier, tavlor och nattvardssilver.

 

Läs mer om KUB på Kornet.

Ansökan

Länk till ansökningsblankett

En ansökan får bara handla om åtgärder för en kyrkobyggnad. Ansökan kan innehålla en eller flera åtgärder, både inre och yttre. Om ni skickar in en ansökan som omfattar flera kyrkor i samma ansökan så kommer den att skickas tillbaka.

Handlingar i ansökan

Skicka med följande till er ansökan:

  • Om ansökan gäller åtgärder som kräver tillstånd av länsstyrelsen så skickar ni med kopia på beslut. Om ni inte fått beslutet innan ni skickar in KUB-ansökan om så ska ni skicka med en kopia av tillståndsansökan.
  • Projektbeskrivning som beskriver åtgärderna.
  • Kostnadsberäkning inklusive moms.
  • Eventuella ritningar, bilder eller andra relevanta underlag.

Kombinerad ansökan med kyrkoantikvarisk ersättning

När ni ansöker om kyrkounderhållsbidrag kan ni i vissa fall kombinera med en separat ansökan om kyrkoantikvarisk ersättning (KAE). Läs mer om kombinerad KAE och KUB-ansökan.

Ansök innan arbetet påbörjas

Ni får bara ansöka om åtgärder som inte har påbörjats. Om det finns akuta åtgärder som behöver sättas igång så kan de stödjas med ersättning. Samråd i så fall med stiftskansliet och länsstyrelsen.
Så fort en ansökan är inlämnad kan ni starta åtgärderna. Ni får beslut om KUB senare men ni får stå för kostnaderna själva under tiden utan att vet om ni får beviljad ersättning.
Kom ihåg att antikvarisk medverkande alltid ska anlitas före arbetet påbörjas. Läs mer om antikvarisk medverkan under Villkor.

Ansök om tillstånd hos länsstyrelsen i god tid

För många åtgärder behövs länsstyrelsens tillstånd. Om ni saknar tillstånd när stiftsstyrelsen beslutar om KUB kommer ansökan att avslås.  Kontakta därför alltid Länsstyrelsen i Halland eller Länsstyrelsen i Västra Götaland i god tid.

Beslut

Varje år i april eller maj beslutar stiftsstyrelsen om stiftets fördelning av kyrkounderhållsbidrag, KUB. Här kan du läsa mer om beslutsprocessen.

Vad händer efter vi ansökt?

Ansökningarna kommer in senast i oktober. Stiftsstyrelsen beslutar om kyrkounderhållsbidrag senast i april eller maj. Beslutet rör alla stiftets ansökningar. Stiftsstyrelsen dokumenterar besluten i ett beslutsprotokoll med tillhörande bilagor.

Hur stor ersättning kan vi få?

Det finns flera faktorer som styr hur stor del av kostnaden som församlingar/pastorat kan få underhållsbidrag för:

  • vilken typ av åtgärd det handlar om
  • hur stort kyrkounderhållsbidraget är
  • församlingens/pastoratets ekonomiska bärkraft.


Bidraget som en församling/pastorat kan få räknas ut som en procentsats av totalkostnaden.  Om en församling/pastorat ansöker om både KUB och KAE, kyrkoantikvarisk ersättning, så kan man få bidrag för upp till 90% av kostnaderna. I beslutet står det vilken procentsats som ersättningen gäller för och dessutom ett maxbelopp. Procentsatsen gäller även om kostnaderna ändras:

  • Om totalkostnaden blir lägre än i ansökan så sjunker också ersättningen proportionerligt mot kostnaden. 
  • Om kostnaderna blir högre så kan ni göra en tilläggsansökan för det.

Hur får vi besked om beslut?

När stiftsstyrelsens beslut är justerat får alla som ansökt om KUB aktuellt bidragsår besked via e-post. 

Rekvisition

Länk till rekvisitionsblankett

Länk till bilaga rekvisitionsblankett

Rekvisition innebär att ni begär att få ut den ersättning ni har beviljats. 

När och hur gör vi en rekvisition för KUB?

  • Genomför de åtgärder som ni har ansökt om bidrag för.
  • Fyll i ansökan och eventuell bilaga om rekvisition.
  • Skanna och skicka in med e-post till Göteborgs stift, goteborg.stift@svenskakyrkan.se.

Pengarna betalas ut först när ni har genomfört de åtgärder som ni ansökt om bidrag för. Bidraget betalas ut tidigast i januari, och står till ert förfogande under två år. Därefter måste ni begära att få behålla bidraget, annars förfaller det.

Är villkoren uppfyllda?

Med varje KUB-beslut följer en bilaga med villkor. För att ersättningen ska betalas ut måste villkoren till ditt ärende var uppfyllda. Om åtgärderna har krävt tillstånd av länsstyrelsen så krävs det att en person med antikvarisk kompetens har varit med under projektet. Det kallas ”fortlöpande antikvarisk medverkan”.

Vad ska en rekvisition innehålla?

Det finns vissa krav på vad en rekvisition ska innehålla:

  • Om totalkostnaden är högre än 300 000 kr behöver ni bifoga ett intyg från er auktoriserade revisor. Intyget ska visa att projektet har genomförts på det sätt som beskrevs i KUB-ansökningen, och att projektkostnaderna stämmer med det man begär i rekvisitionen. (Från om med ramåret 2025 är gränsbeloppet 1 000 000 kr.)
  • Om totalkostnaden är lägre än 300 000 kr (1 000 000 kr från och med ramår 2025) ska ni bifoga kostnadssammanställning och fakturor.  Det kan även här behövas ett intyg från auktoriserad revisor. Om det behövs så står det i stiftsstyrelsens beslut.
  • Om åtgärderna har krävt tillstånd av länsstyrelsen så ska det skickas med ett antikvariskt slutintyg/rapport eller annan redovisning från den antikvariska expert som anlitats i projektet.
  • Det kan också behövas skickas med annan dokumentation eller redovisning.

Granskning

Församlingen/pastoratet har ansvar för att ha ordning i sin bokföring så att det går att redovisa till stiftet hur bidraget har använts. Stiftsstyrelsen har rätt att granska bokföringen. Det kan vara del av ett slumpmässigt urval av vilka räkenskaper som ska granskas, men det kan också finnas särskilda anledningar till att man vill granska ett visst projekt. Granskningen kan omfatta kontroll av underliggande utbetalningshandlingar, verifikat eller andra relevanta handlingar.

Om det visar sig att det finns felaktigheter när bokföringen granskas så kan stiftsstyrelsen, efter särskild prövning, kräva tillbaka utbetalda bidrag.