Länk till rekvisitionsblankett
Länk till bilaga rekvisitionsblankett
Rekvisition innebär att ni begär att få ut den ersättning ni har beviljats.
När och hur gör vi en rekvisition för KUB?
- Genomför de åtgärder som ni har ansökt om bidrag för.
- Fyll i ansökan och eventuell bilaga om rekvisition.
- Skanna och skicka in med e-post till Göteborgs stift, goteborg.stift@svenskakyrkan.se.
Pengarna betalas ut först när ni har genomfört de åtgärder som ni ansökt om bidrag för. Bidraget betalas ut tidigast i januari, och står till ert förfogande under två år. Därefter måste ni begära att få behålla bidraget, annars förfaller det.
Är villkoren uppfyllda?
Med varje KUB-beslut följer en bilaga med villkor. För att ersättningen ska betalas ut måste villkoren till ditt ärende var uppfyllda. Om åtgärderna har krävt tillstånd av länsstyrelsen så krävs det att en person med antikvarisk kompetens har varit med under projektet. Det kallas ”fortlöpande antikvarisk medverkan”.
Vad ska en rekvisition innehålla?
Det finns vissa krav på vad en rekvisition ska innehålla:
- Om totalkostnaden är högre än 300 000 kr behöver ni bifoga ett intyg från er auktoriserade revisor. Intyget ska visa att projektet har genomförts på det sätt som beskrevs i KUB-ansökningen, och att projektkostnaderna stämmer med det man begär i rekvisitionen. (Från om med ramåret 2025 är gränsbeloppet 1 000 000 kr.)
- Om totalkostnaden är lägre än 300 000 kr (1 000 000 kr från och med ramår 2025) ska ni bifoga kostnadssammanställning och fakturor. Det kan även här behövas ett intyg från auktoriserad revisor. Om det behövs så står det i stiftsstyrelsens beslut.
- Om åtgärderna har krävt tillstånd av länsstyrelsen så ska det skickas med ett antikvariskt slutintyg/rapport eller annan redovisning från den antikvariska expert som anlitats i projektet.
- Det kan också behövas skickas med annan dokumentation eller redovisning.
Granskning
Församlingen/pastoratet har ansvar för att ha ordning i sin bokföring så att det går att redovisa till stiftet hur bidraget har använts. Stiftsstyrelsen har rätt att granska bokföringen. Det kan vara del av ett slumpmässigt urval av vilka räkenskaper som ska granskas, men det kan också finnas särskilda anledningar till att man vill granska ett visst projekt. Granskningen kan omfatta kontroll av underliggande utbetalningshandlingar, verifikat eller andra relevanta handlingar.
Om det visar sig att det finns felaktigheter när bokföringen granskas så kan stiftsstyrelsen, efter särskild prövning, kräva tillbaka utbetalda bidrag.