Foto: Thinkstock

Medarbetarintervjuer

På Göteborgs stiftskansli samsas mängder av olika yrkesgrupper. Möt människorna som på olika sätt bidrar till att få Göteborgs stift att fungera.

En lång leende man, med grått hår och glasögon, klädd i kortärmad skjorta.

Möt utredningssekreterare Magnus

En av stiftets uppgifter är att arbeta med hur församlingar och pastorat är strukturerade, och det gör Magnus Birkhorst. På jobbet utreder han förutsättningar för församlingar och pastorat som vill slås ihop, byta namn eller på andra sätt förändra stiftets struktur, och han gillar att kunna driva frågorna på sitt bord i mål.

Möt förvaltningssekreterare Lea

För Lea Myllylä finns det inget roligare än att prata om dokumenthantering och arkiv. Hon arbetar som förvaltningssekreterare för Göteborgs stifts prästlönetillgångar, som förvaltar fastigheter, skog och fonder. För henne innebär arbetet med dokumenthantering att säkerställa att vi har tillgång till information nu och i framtiden och att ge sina kollegor utrymme för det de är bäst på.

Möt Mikael Ringlander

För Mikael Ringlander är steget från kyrka till kulturliv inte speciellt stort. Hans roll på Göteborgs stift är att samarbeta och hitta former för kyrkan att delta i kulturen och i samhället. Mycket av Mikaels tid går till att planera olika arrangemang, och snart är det dags för årets största händelse: Bokmässan.

Möt underhållsplanerare Roland Larsén

Roland Larsén arbetar med att hjälpa församlingar och pastorat att planera det praktiska kring sina byggnader och inventarier. Jobbet innebär mycket kontakt med församlingar och pastorat, och Roland drivs av att hjälpa andra att se nya möjligheter.

Möt teamledare Armine Kirakossian

Armine Kirakossian blir som gladast när hennes team löser problem gemensamt. Hon arbetar med att leda teamet för ekonomer på Göteborgs stift, och brinner för församlingarnas verksamhet. Och framför allt är hon övertygad om att vi är bäst tillsammans!

Möt skogsförman Andreas Augustsson

Andreas Augustsson är en av de som arbetar med skogarna i Göteborgs stift. Andreas jobb är att ta hand om delar av de skogar som kyrkan förvaltar sedan hundratals år tillbaka. För honom är det givande att få se konkret resultat i skogarna, och att få utlopp för sitt intresse för naturen – även på jobbet.

Möt stiftsvaktmästare Pål Irestad

För Pål Irestad är det fortfarande lika kul att gå till jobbet som dagen han började. Han arbetar som vaktmästare på Göteborgs stift och har många olika uppgifter på sitt bord, både till vardags på stiftskansliet och vid större evenemang. Men från början tog han jobb som vaktmästare helt av en händelse.

Möt enhetschef Cecilia Nyholm

Cecilia Nyholm är ny chef för församlingsutvecklingsenheten på Göteborgs stift. Hon brinner för att förmedla de stora, strategiska tankegångarna och känner stor stolthet över det arbete hon ser i församlingar och pastorat runt om i stiftet, där hon också själv varit verksam länge.

Möt Carina Frykman

Delaktighet och engagemang i kyrkan är något som följt Carina Frykman genom hela hennes liv. Idag arbetar hon med idealitet och pilgrimsutveckling på Göteborgs stift.

Möt stiftsantikvarie Linda Denlert 

Stiftsantikvarie Linda Denlert uppskattar att få komma ut till församlingar och pastorat och möta de människor som dagligen hanterar kyrkliga inventarier. – Att få kombinera min expertis med deras kunskap är både spännande och utmanande, berättar hon. Jag skulle vilja vara ute mera! 

Möt Helena Jonsson

Stiftsdiakon Helena Jonsson har alltid tänkt att hon ska arbeta med människor. Idag får hon stötta sina diakonkollegor i församlingar och pastorat, som hon beskriver som fantastiskt engagerade, varma och professionella. Hon betonar också att hon som diakon får vara med och försvara medmänskligheten. – Det är så stort att få se vad som händer när människor får möta varandra, att se glädjen i att kunna dela det härliga i livet och kraften i att dela det svåra, berättar hon.

Möt Ola Öst och Charles Dristig

Tillsammans jobbar Ola Öst och Charles Dristig med IT på Göteborgs stift. De har haft olika vägar till sina jobb, men är överens om att det de gillar bäst är att hjälpa människor att lösa problem. Och att lösningen på de flesta problem faktiskt är att starta om datorn.

Möt Henrik Frykberg

Henrik Frykberg drivs av frågor om hur vi kan leva tillsammans trots våra olikheter. Han har arbetat med dessa frågor på Göteborgs stift i snart 10 år, och tycker att det bästa med jobbet är att han får utveckla något tillsammans med andra och bygga vänskaper.   

Möt ekonom Christina Lagerkvist

En av de många ekonomer som jobbar på Göteborgs stift är Christina Lagerkvist. Hon drivs av att få nya utmaningar, och att hjälpa andra att förstå sig på även så skrämmande ämnen som ekonomi. – Jag har ett otroligt brett jobb där jag verkligen får fiska upp gamla kunskaper, även sådana som jag glömt att jag har med mig.

Möt Alexandra Cimbritz

– Ibland får man vara med och så frön, och det är roligt när man får se att det går åt rätt håll, berättar Alexandra Cimbritz, stiftsadjunkt för ledning och organisation. I hennes arbete stödjer hon kyrkoherdar och förtroendevalda i deras ledarskap.

Möt Lars-Olov Georgsson

- Det är nog något helande med att vara ute i klorofyllen, som vi kanske inte riktigt förstår, menar skogvaktare Lars-Olov Georgsson. För honom är det bandet till skogarna som är det viktigaste i jobbet. Stiftets skogar är något han vill vårda och lämna över i gott skick till nästa generation.

Möt stiftsdirektor Jonas Ransgård

Jonas Ransgård gick från att vara kommunalråd i Göteborg till stiftsdirektor på Göteborgs stift. Han lägger stort värde i att kyrkan jobbar för ett högre syfte, att det genomsyrar allt i organisationen och att det återkommer i alla medarbetarnas roller.

Möt koordinator Aurora Dellstig

En person på Göteborgs stift som många kommer i kontakt med är Aurora Dellstig. Hon arbetar som koordinator, en roll där hon jobbar med stiftskansliets kurser och konferenser, men också med att välkomna nya medarbetare. Här berättar hon om sitt jobb och hur hon kom att arbeta inom Svenska kyrkan – utan att det egentligen var meningen.

Enhetschef Olof Karlsson

Möt enhetschef Olof Karlsson

Olof Karlsson arbetar på stiftskansliet som enhetschef sedan 2009, men han har funnits med som anställd i Svenska kyrkan längre än så. Han gillar att få stötta människor i sitt arbete, och hittar mening i att bidra till sin arbetsplats.

Hr-specialist Johanna Wagnborg

Möt HR-specialist Johanna Wagnborg

Johanna Wagnborg arbetar som HR-specialist på Göteborgs stiftskansli sedan fyra år tillbaka. Ett arbete hon ser som viktigt för kyrkan. Här berättar hon om sina många olika arbetsuppgifter, sin bakgrund och vad som gör henne perfekt för just det här jobbet.

Stiftsdiakon Greger Carlsson

Möt stiftsdiakon Greger Carlsson

Greger Carlsson är utbildad socionom och diakon och han beskriver sig själv som nyfiken på och intresserad av människor. Det, tillsammans med en fast förankring i kyrkan och i den kristna tron, gör att han trivs bra med sin tjänst som stiftsdiakon med ansvar för rekrytering av diakoner vid Göteborgs stiftskansli.

Stiftsjuristerna Carl och Marie

Vad gör en stiftsjurist?

Att arbeta som jurist inom kyrkans värld kan tyckas ovanligt. Marie och Carl arbetar som stiftsjurister vid Göteborgs stiftskansli och beskriver båda en glädje i kyrkan och i att få arbeta inom ett område där de med sin kompetens kan bidra till en helhet som är mycket större.

Stiftsmusiker Ulrika Melin Lasson

Möt stiftsmusiker Ulrika Melin Lasson

Om ett yrkesval som grundar sig i en vilja att ge tillbaka. Ulrika Melin Lasson har arbetat i kyrkan hela sitt yrkessamma liv, cirka 27 år. Sedan 10 år tillbaka arbetar hon som stiftsmusiker på Göteborgs stiftskansli, en tjänst som hon själv beskriver som rolig och varierande.

Stiftspedagog Karin Janfalk

Jag valde inte kyrkan, kyrkan valde mig

På Göteborgs stiftskansli samsas mängder av olika yrkesgrupper. Möt människorna som på olika sätt bidrar till att få Göteborgs stift att fungera. Karin Janfalk har i fem år arbetat som stiftspedagog, men hon har haft Svenska kyrkan som arbetsgivare under i stort sett hela sitt yrkesliv. ”Jag valde inte Svenska kyrkan, kyrkan valde mig”, säger hon.

Stiftsteolog Frank Lorentzon

Filosofisk stiftsteolog som brinner för undervisning

På Göteborgs stiftskansli samsas mängder av olika yrkesgrupper. Möt människorna som på olika sätt bidrar till att få Göteborgs stift att fungera. Frank Lorentzon är sedan årsskiftet anställd som stiftsteolog. ”Jag förväntas stå för teologisk fördjupning och kunskapshöjande utbildning för de anställda i församlingarna”, säger han.