En ung tjej och kille står i en park och ler mot kameran.
Foto: Camilla Cherry /Ikon

Ideella uppdrag

Du behövs! Det finns alltid något att göra i Svenska kyrkan. Som ideellt engagerad får du bidra med meningsfulla uppgifter som en del i ett större sammanhang. Du får också mycket tillbaka som volontär, som till exempel social gemenskap och utlopp för dina intressen.

I Göteborgs stift vill vi främja idealitet och medlemsengagemang i det lokala församlingslivet och på stiftskansliet finns medarbetare som samordnar ideella satsningar.

Många sätt att engagera sig

Det är bara fantasin som begränsar vilka ideella uppdrag som kan blomstra i en församling. Du kan till exempel:

  • baka kyrkfika
  • vara gudstjänstvärd
  • engagera dig i ett språkcafé
  • bli ung konfirmandledare
  • sjunga i kören
  • vara ungresurs eller Ageravolontär i Sverige och utomlands.

Vad vill du bidra med?

Engagera dig ideellt genom att kontakta din församling eller sök uppdrag via Volontärbyrån, där du kan filtrera på Svenska kyrkan i fältet Organisationer.

Göteborgs stift är också en av flera huvudmän för Ideellt forum som är ett nationellt nätverk för ideella frågor.

Som ung vuxen kan du söka till praktikåret Ung resurs eller bli Ageravolontär och engagera dig i internationellt arbete. 

Hitta verktyg

Inspiration och teologisk fördjupning för dig som engagerar dig ideellt.

Vidareutbilda dig

Till stöd i ditt uppdrag erbjuder Göteborgs stiftskansli flera utbildningar för dig som engagerar dig ideellt.

Nyhetsbrev

Missa inga nyheter! Prenumerera på Göteborgs stifts nyhetsbrev och få kurser, evenemang och senaste nytt direkt i din e-post.

Berättelser om ideellt engagemang

Att bära varandras bördor

Ensam är inte stark. Christer Lockner har ägnat stora delar av sitt liv åt att på olika sätt hjälpa andra. Ett arbete som bottnar i en tro på människors inneboende kraft.

Ideella uppgifter utanför boxen

Ibland behöver den som vill hjälpa till bryta ny mark. Bertil Nelson löser tekniken för digitala gudstjänster i Ytterby.

13 000 vingslag i Tanum 

13 000 pappersfjärilar hänger i Tanums kyrka, lika många som antalet invånare i kommunen. Fjärilarna är vikta av ideella och anställda i Tanums kyrka och varje fjäril symboliserar en unik och värdefull människa. 

Ideell i framtidens församling 

Vid millennieskiftet upphörde Svenska kyrkan att vara en statskyrka och blev ett kristet trossamfund och därmed den största organisationen i det svenska civilsamhället. Redan innan skiljandet mellan kyrka och stat fanns det engagerade församlingsbor som arbetade ideellt. Men fortfarande, mer än tjugo år senare, arbetar många av Svenska kyrkans stift och församlingar med att hitta arbetsformer, organisation och inte minst en kyrkosyn som gör att Svenska kyrkan kan bäras av församlingsbor som arbetar ideellt.  

Redigera Philip Svensson och Matilda Eriksson är två av Fässbergs församlings ideella unga. Johanna Risenfors Lindmark är präst i Fässbergs församling med samordningsansvar för konfirmand och ungdom.

Låt de unga komma till oss

Dela ut mat, spela dockteater och leda lovsång. För den som är ung och vill engagera sig finns det fler uppgifter än att vara konfirmationsledare. Fässbergs församling satsar på en bredd för unga ideella.

Apangi Akwai och Kerstin Jansson övar svenska tillsammans på språkcaféet i Bäve kyrka.

Hundra ideella i Bäve

De leder unga, stickar och ber. I Bäve församling finns det inte mindre än 98 ideella medarbetare med en mängd olika uppgifter.

Från Hudiksvall till Göteborg för ungresurs

– Det har varit otroligt lärorikt. Både att flytta till Göteborg och att vara i församling. Det är mycket som jag kommer ta med mig från det här året och det är väldigt kul att se att kyrkan gör så mycket. Det blir lite annorlunda när man ser det på nära håll och att få vara en del av det är väldigt stimulerande.

Det Spirar vid torget i Kungsbacka

Utanför dörren till Kungsbacka kyrka, som ligger centralt vid torget, står det en skylt: ”Öppen kyrka – välkommen in i värmen!”. Här är det lätt att slinka in för en stunds stillhet. Runt hörnet ligger Mötesplats Spira. Här är det öppet för fika och en stunds gemenskap.

Ett litet träkors och två ljusstakar med tända ljus står på ett altare.

Vi tillför en annan röst i kyrkan 

Veniater är lekfolk som predikar och håller gudstjänster. Korsväg har mött två av dem, Sven i Karlstads stift och Jonas i Göteborgs stift. Karlstads stift har bland annat inspirerats av vänstiftet i England där de är beroende av ideella medarbetare. 

Unga som agerar med tron som drivkraft

Ageravolontärerna är ett samarbete mellan Svenska Kyrkans Unga och Act Svenska kyrkan där unga vuxna mellan 16 och 30 år agerar lokalt för global rättvisa med tron som drivkraft.

Barn tar sylt på våffla.

Att kunna hjälpa minskar maktlösheten

Mat är akut och nödvändigt, men då många skäms över den situation de hamnat i och isolerar sig, är behovet av värdighet och upprättelse också angeläget. Många lever i utanförskap vilket påverkar barnens självbild och möjligheter till utveckling.

Mathjälp ger hopp i en orolig tid

Tillsammans med andra aktörer har Svenska kyrkan under året hjälpt äldre och andra i riskgrupp med inhandling av mat och viktiga varor. I en tid av oro och kris vill vi förmedla ett hopp.

En brygga till ett fungerande arbetsliv

På ”Bryggan 30” i Varberg får människor träning för arbetslivet. Det är en form av diakoni som blir allt vanligare. ”Det är ett sätt att värna människan” säger Daniel Kullenberg, diakon och verksamhetsledare.

Från restvaror till måltider hos en behövande

Många människor har svårt att få ekonomin att gå ihop så att det alltid finns ett mål mat på bordet, och därför delas mat ut till behövande på olika platser i Göteborg. Möt Bergsjöns församling som delar ut matkassar och Göteborgs Stadsmissions matcentral som förmedlar mat till behövande, från bland annat från Findus.

Främja ideellt engagemang

Ideellt engagemang

Tillsammans är alla bärare av kyrkans gemensamma uppdrag i världen. Göteborgs stift vill främja idealitet och medlemsengagemang i det lokala församlingslivet.