Stiftsgemensamma föreläsningar 2025
För att säkerställa att Sverige inte utvisar människor i strid med mänskliga rättigheter finns regler om verkställighetshinder. Dessa bestämmelser gör det bland annat möjligt att bevilja uppehållstillstånd till personer som har gällande utvisningsbeslut. Även om en person har fått ett utvisningsbeslut kan det nämligen senare uppstå situationer som gör att det inte går, eller rent av inte är tillåtet, att utvisa personen.
Efter fyra år med ett utvisningsbeslut kan personer idag söka asyl på nytt och då få en ny asylprövning. Det har däremot föreslagits att preskriptionstiden för utvisningsbeslut ska tas bort (1 december 2025) för de som befinner sig kvar i Sverige vilket kommer att göra anmälningar om verkställighetshinder ännu viktigare för att säkerställa att Sverige inte utvisar människor i strid med mänskliga rättigheter.
-
5 maj (måndag) klockan 13.00-15.00 digitalt
Under denna föreläsning kommer Asylrättscentrums jurist Siri Sandin att ge en genomgång av de nya lagändringar som trädde i kraft den 1 april 2025 – med särskilt fokus på spårbyte och preskription. Siri kommer att redogöra för vad lagändringarna innebär i praktiken, vilka kriterier som gäller och hur rättsläget nu ser ut för personer som vill byta spår från asyl till arbete eller tidigare har bytt spår och ansöker om förlängning. Hon kommer även att förklara de nya reglerna kring preskriptionstiden för utvisnings- och avvisningsbeslut – och vad det innebär för personers möjlighet att ansöka om asyl på nytt. Hon kommer också att gå igenom vad som avses med verkställighetshinder och när det kan åberopas.
Ämne: Spårbyte och Preskription.
Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.
Hoppas att du kan delta!
Anmälan
Anmäl dig direkt till kurs@asylrattscentrum.se senast kl. 15.00 den 2 maj 2025.
Ange namn, stift och e-postadress.
En bekräftelse på din anmälan och länk till mötet skickas ut när anmälningstiden gått ut. Glöm inte att kolla om mejlet hamnat i din skräpkorg!
Tidigare föreläsningar
-
11 februari (tisdag) klockan 10.00-12.00 digitalt
Ämne: Grundläggande asylrätt.
Artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fastställer att varje människa har rätt att söka och få asyl i andra länder för att undkomma förföljelse. De stater som har ratificerat FN:s flyktingkonvention, inklusive Sverige, har en skyldighet att säkerställa att människor kan söka asyl och att deras ansökningar behandlas rättssäkert. Enligt utlänningslagen finns det två skyddsgrunder som kan ge skyddsstatus: flyktingstatus och status som alternativt skyddsbehövande. När en person ansöker om asyl har hen rätt att få sitt skyddsbehov prövat genom en rättssäker asylprocess.Under denna föreläsning gick Asylrättscentrums jurist Siri Sandin igenom de asylrättsliga grunderna.
Rådgivningsdagar i Göteborgs- och Skara stift
Vi arbetar mer med utbildningar och workshops för närvarande och återkommer med information när det blir dags.
Annars hänvisar vi till enskild rådgivning via telefon och e-post. Läs vidare nedan.