Svenska kyrkan Stockholms stift

Välkommen till Stockholms stift som sträcker sig från Össeby i norr till Dalarö-Ornö-Utö i söder och från Djurö-Möja-Nämdö i öster till Adelsö-Munsö i väster.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

AKTUELLT

Markuskyrkans nya orgel invigdes med festmässa och konsert

På söndagen den 11 februari hölls en festmässa med orgelinvigning i Markuskyrkan. Domkyrkoorganist Mattias Wager höll konsert på en orgel som behövde 20 år för att komma på plats.

Hon blir stiftets nya direktor

Stockholms stiftskansli ska få en ny stiftsdirektor. Den 1 juni tar Maria Frisk, nuvarande Sverigechef för Rädda barnen, över uppdraget efter Solveig Ininbergs.

Oskäligt låg ersättning främjar fattigdom och kriminalitet

Diakon Maria Engman Lyrén i Skärholmens församling har mött många ukrainska föräldrar och ser en utbredd fattigdom. Men det gäller inte bara ukrainare utan många fler. Hon har träffat mammor som inte äter själva för att barnen ska få mat, och även mammor som prostituerar sig för att tjäna pengar till familjen.

"Det tysta lidandet får mig att vilja skrika"

I förra veckan publicerades en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter. Texten argumenterade för att det ekonomiska stödet till asylsökande måste höjas. De 71 kronor om dagen som en asylsökande har rätt till är samma summa som man fick 1994. Detta trots att prisnivån idag har ökat med 65 procent, bara till följd av inflationen.

REPORTAGE

När Markuskyrkan bytte orgel

Söndagen den 11 februari 2024 invigdes Markuskyrkans nya orgel, med en festmässa i Björkhagen. Domkyrkoorganist Mattias Wager spelade en varierad repertoar på orgeln som överträffade hans förväntningar. Men resan dit har varit lång. Den började redan runt 2004.

1500 dagar som biskop: Det finns inte några vanliga dagar

Andreas Holmberg vigdes till biskop för Stockholms stift i september 2019. Höga förväntningar mötte, många förfrågningar och möten. Fyra år in i ämbetet frågar vi − blev det som han hade tänkt och vilka utmaningar kan anas vid horisonten?

En resa genom Stockholms musikhistoria

Sedan 2019 har gamla böcker och noter letats fram ur kyrktorn, i påsar, bakom orglar och i dammiga hyllor. Nu ska denna upphittade, kanske bortglömda, skatt bli levande kyrkomusik igen.

Begravningssed i förändring: Nya influenser påverkar hur vi tar hand om våra döda

Antalet stockholmare som inte får någon begravningsceremoni alls, eller där kremeringen redan är genomförd vid begravningsceremonin, ökar snabbt. Fyller begravningen fortfarande en viktig funktion, och vad kännetecknar en kristen begravning egentligen?

PÅ GÅNG I STIFTET

Biskop Andreas herdabrev om klimatet

UPPDATERAS LÖPANDE. Gud såg att det var gott – Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. Så heter biskop Andreas Holmbergs herdabrev, en uppmaning till fördjupning och förändring, som ges ut den 10 mars.

Biskopar i Stockholms stift

Vem skrev ungdomsdeckare, vem samarbetade med DDR och vem jobbade på Harvard efter sin ämbetstid? Lär känna stiftets alla biskopar.

Låt kyrkorna berätta

Här finns beskrivningar i ord och bild av 109 kulturhistoriskt skyddade kyrkor i Stockholms stift, som enligt kulturminneslagen är värda extra skydd.

Prenumerera på våra nyheter

Prenumerera via RSS

Publicerad:

LEDIGA TJÄNSTER PÅ STIFTSKANSLIET

Två HR-tjänster på Stockholms stiftskansli

En tillsvidaretjänst och ett långsiktigt vikariat.

Gå på upptäcktsfärd i Stockholms kyrkor

Stockholms stifts kyrkor rymmer historia från tidig medeltid ända in i 2000-talet. Återupptäck den i sommar. Besök innerstadens tempel, förorternas moderna kyrkorum och skärgårdens träkyrkor.

Gör ditt eget kalendarium

Vill du delta i en gudstjänst, besöka ett musik- eller kulturevenemang, en öppen förskola, ett språkcafé eller delta i en pilgrimsvandring? Här får du en samlad bild av allt som händer och kan skapa ditt eget kalendarium.

När livet måste fortsätta

Stöd för dig som sörjer

Klimatförnekelse - så möter du motståndet

Här kan du se inspelningar av en konferens för dig som vill finna mod och kunskap för att hantera utmaningar och ansvara för skapelsen i klimatkrisens tid. Som medarbetare, medborgare och medmänniska.

Svenska kyrkans stöd vid avancerad sjukvård hemma

ASIH-koordinatorernas uppdrag i sin nuvarande form har avslutats och de som använt denna tjänst hänvisas till att ta kontakt med den församling de är bosatta i. Är du osäker vilken församling du tillhör, kan du söka fram din församling genom att klicka här.

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Biskop Andreas bön för Ukraina

Gud, du som vill fred och liv.
Sätt en gräns för ondskan och vansinnet.
Vi ber för människorna i Ukraina.
Vi ber att ledare och människor med makt ska besinna sitt ansvar inför Dig och inför sina folk.
Gud förbarma Dig!

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En person med mobilen i knät har surfar in till sidan Jourhavande präst.

Allt fler kontaktar jourhavande präst - själavården som funnits i 65 år

Fler och fler kontaktar nu Jourhavande präst via telefon, chat eller elektroniskt brev. Allt började med en liten annons i Öresundsposten den 7 februari 1956.

En kvinna i stickad tröja talar teckenspråk mot kameran.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Svenska kyrkans nationella jourtelefon på teckenspråk har ett uppehåll under våren.

Någon tänder ett av ljusen vid en kista.

Till dig som sörjer

Har du har förlorat en familjemedlem eller vän under coronapandemin? Medarbetare i Svenska kyrkan kan stötta dig i sorgen. Och vi kan hjälpa dig att hitta alternativa lösningar inför begravningen.

Kyrkguiden leder dig rätt

En person som kommit fram till en gammal kyrka håller en mobiltelefon i handen. På skärmen visas kyrkans position på en karta.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis.

För medarbetare

Anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare inom Stockholms stift kan hitta mer information på Svenska kyrkans gemensamma intranät.

Vi samarbetar med studieförbundet Sensus