Välkommen till Stockholms stift som sträcker sig från Össeby i norr till Botkyrka i söder och från Djurö-Möja-Nämdö i öster till Adelsö-Munsö i väster.

2022-års mottagare av ungdomsledarstipendium från Stockholms stift

Årets ungdomsledarstipendiater

Madeleine Friberg Ahlm, Högalid, Alexandra Holmberg, Danderyd, Julian Khalaf, Botkyrka och Moa Lindwall, Skärholmen. Det är årets mottagare av ungdomsstipendier från Stockholms stift.

Syföreningarna och det internationella arbetet

Välkomna till en föreläsning om Svenska kyrkans syföreningars betydelse för Svenska kyrkans internationella arbete torsdagen den 27 oktober klockan 18 i Maria Magdalena kyrka. Föreläsningen hålls av Kajsa Wejryd, lärare, tidigare gymnasiechef och drivande i projektet "Sy för livet". Sedan mitten av 1850-talet har de kyrkliga syföreningarnas kvinnor skänkt ett antal miljarder kronor till internationell mission och diakoni. Dessa grupper har också varit viktiga som förebedjare, kunskapsbärare och opinionsbildare. Syföreningarna har haft stor betydelse för kyrka och samhälle och har sitt ursprung i en väckelsebetonad, alliansinriktad inre mission på 1840-talet. Anmälan till föreläsningen senast den 25 oktober till margareta.wennlund@svenskakyrkan.se

Körverket Tellus - den sårbara skönheten

Ett körverk som genom sång och musik berör klimatkrisen och vår relation till den skapelse vi lever i och av. Det består av sju satser där varje sats utgår från en dag i skapelseberättelsen i Bibeln.

Kreativt tips: Körverket Tellus berör klimatkrisen

Tellus - Den sårbara skönheten uruppfördes av körsångare från Enskede-Årsta, Högalids och Västermalms församlingar tillsammans med Stockholms Concert Orchestra under årets Jubilate i Kungsholms kyrka klockan 16 lördag 24 september och i Årsta kyrka söndag 25 september klockan 16. Till Tellus finns även ett inspirationsmaterial som kan användas av stiftets församlingar.

Två män i blå hjälporganisationsjackor lastar av vattenflaskor från ett lastbilsflak.

Kriget i Ukraina

Vi är många som vill hjälpa till när människor drabbas av kriget. Du kan engagera dig på flera sätt. Tillsammans står vi enade i medmänsklighet och solidaritet.

Biskop Andreas bön för Ukraina

Gud, du som vill fred och liv.
Sätt en gräns för ondskan och vansinnet.
Vi ber för människorna i Ukraina.
Vi ber att ledare och människor med makt ska besinna sitt ansvar inför Dig och inför sina folk.
Gud förbarma Dig!

Nödrop för Ukraina

Stöd de som drabbats av kriget.

Ge en gåva

Gå på upptäcktsfärd i Stockholms kyrkor

Stockholms stifts kyrkor rymmer historia från tidig medeltid ända in i 2000-talet. Återupptäck den i sommar. Besök innerstadens tempel, förorternas moderna kyrkorum och skärgårdens träkyrkor.

Gör ditt eget kalendarium

Vill du delta i en gudstjänst, besöka ett musik- eller kulturevenemang, en öppen förskola, ett språkcafé eller delta i en pilgrimsvandring? Här får du en samlad bild av allt som händer och kan skapa ditt eget kalendarium.

Stift i rörelse - Vandring

Materialet utgår från biskop Andreas Holmbergs tankar om sitt valspråk “Bli kvar i min kärlek" och är tänkt att användas vid vandringar av olika slag, enskilt eller i grupp.

Ingegerdsleden

Det går att pilgrimsvandra längs en elva mil lång pilgrimsled från Storkyrkan i Stockholm till Uppsala domkyrka.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En person med mobilen i knät har surfar in till sidan Jourhavande präst.

Allt fler kontaktar jourhavande präst - själavården som funnits i 65 år

Fler och fler kontaktar nu Jourhavande präst via telefon, chat eller elektroniskt brev. Allt började med en liten annons i Öresundsposten den 7 februari 1956.

Händer som gör tecknet för "kyrka" - framför en kyrka.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Svenska kyrkan erbjuder nu en nationell bildtelefonjour på teckenspråk. Där kan döva personer i hela landet samtala direkt med teckenspråkiga präster eller diakoner.

Stearinljus tänds framför kista med blommor på

Till dig som sörjer

Har du har förlorat en familjemedlem eller vän under coronapandemin? Medarbetare i Svenska kyrkan kan stötta dig i sorgen. Och vi kan hjälpa dig att hitta alternativa lösningar inför begravningen.

Bakom ett bord med kaffekopp och tända ljus sitter en person i soffan och läser i Bibeln

Tid med Gud hemma

Vill du stilla dig en stund inför Gud? Du kan be och hålla din egen andakt eller meditation där du är. Eller fira en enkel gudstjänst hemma hos dig. Via nätet kan du också ta del av gudstjänster och andakter.

Kyrkguiden leder dig rätt

Hand håller i mobiltelefon med appen på skärmen, framför Uppsala domkyrka.
Foto: Per Hård af Segerstad

Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också planera in gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis.

För medarbetare

Anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare inom Stockholms stift kan hitta mer information på Svenska kyrkans gemensamma intranät.